«Ναι» σε κυβέρνηση συνασπισμού των δύο μεγαλύτερων κομμάτων αλλά και στον εξωτερικό δανεισμό της χώρας για να αποφύγει τη χρεοκοπία λέει το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αλλά μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών της 5ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος Πέντρο Πάσος Κοέλιο το PSD «θα συμφωνούσε με τη σύναψη ειδικού δανείου» αλλά θεωρεί ότι «μόνο μια κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τις συνθήκες μιας διαρθρωτικής βοήθειας».
Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Πορτογαλίας ανοίγει στο δρόμο στην κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλιστές του Ζοζέ Σόκρατες. Και δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, το PSD είναι αυτό που έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων όμως με ποσοστά που δεν του εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο.
Έτσι αν οι «Σοσιαλδημοκράτες» του Κοέλιο (κατ’όνομα μόνο όπως και οι Σοσιαλιστές του Σόκρατες) δεν θέλουν να έχουν την τύχη της μειοψηφούσας κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού κόμματος οφείλουν να διαμορφώσουν ένα πεδίο συνεννόησης με απώτερο στόχο την κυβερνητική συνεργασία.
Εντυπωσιακή όσο και αποκαλυπτική των μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων είναι η σύμπτωση προβλέψεων και εκτιμήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων σε ό,τι αφορά το δανεισμό της χώρας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Ο υπουργός Οικονομικών της παραιτηθείσας κυβέρνησης Φερνάντο Τεϊσέιρα Ντος Σάντος ερωτηθείς για την πιθανότητα προσφυγής σε «εξωτερικό δανεισμό» προέβλεψε ότι δύσκολα θα αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση Σόκρατες «δεν διέθετε τη νομιμοποίηση» να διαπραγματευτεί ένα δάνειο σωτηρίας και συνεπώς ήταν αναγκασμένη να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. «Ο μόνος που θα μπορούσε να δεσμευτεί εξ’ονόματος του λαού είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» δήλωσε χθες το βράδυ ο Ντος Σάντος.
Με αυτά τα δεδομένα η Πορτογαλία οδεύει σε μια «συναινετική» σύναψη δανείου με την ΕΕ και το ΔΝΤ όχι όμως νωρίτερα από τις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν και επισήμως για τις 5 Ιουνίου.