Σωστός ο συναγερμός, λανθασμένες οι μετρήσεις στη Φουκουσίμα

Λανθασμένη ήταν κατά την ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσί η μέτρηση για επίπεδα ραδιενέργειας 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερα του φυσιολογικού, γεγονός που οδήγησε σε «κόκκινο» συναγερμό με τους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν άρoν-άρoν το κτίριο του αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου. Ωστόσο, παρά το λάθος -για το οποίο η εταιρεία TEPCO απολογείται- τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν αρκετά ψηλά για να δικαιολογούν την εκκένωση.

Λανθασμένη ήταν κατά την ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσί η μέτρηση για επίπεδα ραδιενέργειας 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερα του φυσιολογικού, γεγονός που οδήγησε σε «κόκκινο» συναγερμό με τους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν άρoν-άρoν το κτίριο του αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου.

Ωστόσο, παρά το λάθος -για το οποίο η εταιρεία TEPCO απολογείται- τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν αρκετά ψηλά για να δικαιολογούν την εκκένωση.

Ο αντιπρόεδρος της Tokyo Electric Power (TEPCO) Σακάε Μούτο απολογήθηκε δημοσίως για την εσφαλμένη μέτρηση, που εκτίναξε στο «κόκκινο» τους φόβους εντός και εκτός Ιαπωνίας για τις επιπτώσεις της μόλυνσης από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Αρχικά, εκπρόσωπος της TEPCO είχε ανακοινώσει ότι το επίπεδο που μετρήθηκε στα δείγματα του νερού, στην αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα πίσω από τον αντιδραστήρα, είναι 1.000 μιλισιβέρτ (mSv) ανά ώρα.

«Ο αριθμός αυτός είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερος από το επίπεδο της ραδιενέργειας του νερού που βρίσκεται γενικά σε έναν αντιδραστήρα, ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση» δήλωσε. «Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα καισίου και άλλων ραδιενεργών ουσιών, που υπό κανονικές συνθήκες δεν ανιχνεύονται στο νερό αντιδραστήρων. Είναι πολύ πιθανόν, να έχουν υποστεί ζημιές οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου» προσέθεσε ο ίδιος.

Η μέτρηση ήταν τόσο υψηλή που αρμόδιος εργαζόμενος έπρεπε να εγκαταλείψει το χώρο πριν επιβεβαιώσει με δεύτερη ανάγνωση. «Ζητώ συγγνώμη. Θα ήθελα να διασφαλίσω ότι τέτοιο λάθος δεν θα ξανασυμβεί» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της TEPCO, η οποία έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κατάσταση.

Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι οι μετρήσεις ήταν αρκετά μεγάλες (τιμές 100.000 φορές υψηλότερες του φυσιολογικού), που ήταν και πάλι επιβεβλημένη η απομάκρυνση του προσωπικού από το κτίριο του αντιδραστήρα 2.

Η κρίση στο εργοστάσιο, που βρίσκεται 240 χλμ. βόρεια του Τόκιο, έχει επισκιάσει την προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων από τον ισχυρότερο σεισμό στην ιστορία της Ιαπωνίας και τσουνάμι που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των Αρχών κάνει λόγο για 10.000 νεκρούς και πάνω από 17.000 αγνοούμενους.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι είναι «απαράδεκτη» η εσφαλμένη ανακοίνωση της εταιρίας ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας μετρήθηκε να είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο.

«Ακόμη και αν η κούραση όσων εργάζονται στις εγκαταστάσεις μπορεί να συντείνει για να δικαιολογηθεί το λάθος αυτό, γνωρίζοντας ότι η παρακολούθηση των επιπέδων της ραδιενέργειας είναι μείζονος σημασίας προϋπόθεση για την εγγύηση της ασφάλειας, αυτό το λάθος είναι απολύτως απαράδεκτο», τόνισε ο Γιουκίο Εντάνο.

«Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Tepco να μην το επαναλάβει», πρόσθεσε.

Ωστόσο, τo επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, κατά τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Μέχρι σήμερα οι αναλύσεις διενεργούνταν στη νότια πλευρά του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Νο 1), στην έξοδο των αντιδραστήρων 1 και 4, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της 11ης Μαρτίου, και όπου το επίπεδο του ιωδίου 131 ήταν την Κυριακή σχεδόν 2.000 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό.

Οι αντιδραστήρες 5 και 6 που δεν λειτουργούσαν ενόψει εργασιών συντήρησής τους τη στιγμή του σεισμού, δεν υπέστησαν μεγάλες ζημιές και το σύστημα ψύξης τους επανασυνδέθηκε με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Χιντεχίκο Νισιγιάμα διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι έγιναν από τη διαχειρίστρια του εργοστασίου εταιρία Tepco σε δείγματα νερού που ελήφθησαν κοντά στους δύο αντιδραστήρες αυτούς στη βόρεια πλευρά των εγκαταστάσεων.

«Το ιώδιο 131 που ανιχνεύθηκε είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτερο επιτρεπτό όριο στο νερό της θάλασσας κοντά στους αντιδραστήρες 5 και 6», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk