Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας προκάλεσε η κακοκαιρία. Ακόμη αργά χθες οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ αποφάσισαν να αναστείλουν τις προγραμματισμένες για σήμερα στάσεις εργασίας που είχαν εξαγγείλει το πρωί και το βράδυ προκειμένου, όπως είπαν, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών να εξυπηρετηθεί καλύτερα το επιβατικό κοινό.

Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας προκάλεσε η κακοκαιρία. Ακόμη αργά χθες οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ αποφάσισαν να αναστείλουν τις προγραμματισμένες για σήμερα στάσεις εργασίας που είχαν εξαγγείλει το πρωί και το βράδυ προκειμένου, όπως είπαν, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών να εξυπηρετηθεί καλύτερα το επιβατικό κοινό.

Ογδόντα κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι τώρα για κοπές δέντρων και ανασύρσεις αντικειμένων. Τα σοβαρότερα προβλήματα παρατηρούνται σε Αγία Παρασκευή, Ηράκλειο, Χαλάνδρι, Γέρακα, Παλλήνη, Βριλήσσια και Πεύκη.

Επίσης λόγω χιονόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος από το 22ο χιλιόμετρο (τελεφερίκ) και πάνω, στη λεωφόρο Διονύσου από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως την περιοχή Ανατολής στη Νέα Μάκρη, στην Επαρχιακή Οδό Αθηνών – Θηβών από το 4ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Θήβα δεν επιτρέπεται η κίνηση βαρέων φορτηγών και τα ΙΧ αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες ενώ κλειστή είναι και η λεωφόρος Φυλής από το ύψος της Μονής Κλειστών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στη Θεσσαλονίκη έχει διακοπεί η κυκλοφορία από την διασταύρωση Χορτιάτη προς Άγιο Βασίλειο ενώ μετ΄ εμποδίων γίνεται η κίνηση των οχημάτων σε αρκετές επαρχιακές οδούς σε Αχαΐα, Αιτωλία, Εύβοια, Ευρυτανία, Φωκίδα, Βοιωτία, Φλώρινα, Καστοριά, Πέλλα, Ημαθία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Φθιώτιδα, Τρίκαλα, Λάρισα, Καρδίτσα και Μαγνησία.

Η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν και να κινηθούν σε ορεινές περιοχές της χώρας να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Απαγορευτικό απόπλου

Λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο πλοίου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα περισσότερα λιμάνια της χώρας.

Οδικές συγκοινωνίες

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τον εγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας σε τμήματα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας αναφέρεται ότι «η διαχείριση, λειτουργία και ασφαλής κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους που ανήκουν στην κατηγορία των παραχωρήσεων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κατά περίπτωση παραχωρησιούχου».

Ακόμη στην ανακοίνωση σημειώνεται πως: «Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για την κακοκαιρία που εκδηλώθηκε με έντονη χιονόπτωση, έπρεπε να ληφθούν υπόψη ώστε οι υπεύθυνοι να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο. Τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν, με τον πολύωρο εγκλωβισμό εκατοντάδων αυτοκινήτων και επιβατών εκτεθειμένων σε κίνδυνο, έδειξαν πως κάποιοι δεν έκαναν το καθήκον τους. Γι’ αυτό αναζητούνται ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση και θα αποδοθούν».

Τι μπορείτε να κάνετε πριν την χιονόπτωση ή την χιονοθύελλα


Εάν κατοικείτε σε περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις:

– Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης (αφορά κυρίως τους ορεινούς οικισμούς) και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.

– Εάν διαμένετε σε δύσβατη περιοχή, φροντίστε να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον καθαρισμό του χιονιού (π.χ. φτυάρια).


Τι μπορείτε να κάνετε κατά την διάρκεια χιονόπτωσης ή της χιονοθύελλαςΕάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

– Οδηγηθείτε σε ασφαλές μέρος.

– Μην εκτίθεστε στη χιονοθύελλα. Αν χρειαστεί να βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο ντυθείτε κατάλληλα, και προτιμήστε πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Φροντίστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Φορέστε ζεστές και αδιάβροχες μπότες.

– Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις.

– Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο, χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ταξιδέψτε κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Προτιμήστε τους κεντρικούς δρόμους και ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα κάνετε.

– Εάν μετακινείστε στην πόλη χρησιμοποιείστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

– Αλλάξτε πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση και βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο.

– Αποφύγετε να οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

– Διατηρείτε απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

– Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για να σας εντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Γενικές οδηγίες

Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε μέσα, όσο αυτό είναι δυνατό.

– Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω με την κακοκαιρία.

– Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

– Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού σας και τον ηλιακό θερμοσίφωνα (σωλήνες-υαλοπίνακα).


Πηγή: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας


Σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

– Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα.

– Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.

– Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.

– Κατά τη χρήση των, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.

– Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ ανά ώρα.

– Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.

– Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».


Πηγή: Διεύθυνση Τροχαίας Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk