Για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ

«ΠΟΣΟΙ νομίζετε ότι χρειάζονται για να οργανωθούν τέτοια επεισόδια;» διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλος αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε στο Παρίσι στην εκδήλωση για τον σκηνοθέτη κ. Κ.Γαβρά αλλά και στις αποδοκιμασίες των τελευταίων ημερών εναντίον των πολιτικών. Και προσθέτει: «Πέντε-δέκα άτομα και ένα κινητό τηλέφωνο:αυτά φθάνουν για να δημιουργήσουν ένα μιντιακό γεγονός που χρειάζεται». Ο κ.Πάγκαλος επανέρχεται στα όσα συνέβησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη γαλλική πρωτεύουσα και σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ,την οποία θεωρεί υπαίτια για όλα όσα έγιναν. Την ίδια ώρα ο σκηνοθέτης κ. Γαβράς, από το Παρίσι,λέει ότι δεν πρέπει οι νέοι να στοχοποιούνται πάντα για τις επιθέσεις,ενώ είς εκ των πρωταγωνιστών των επεισοδίων, ο 26χρονος κ. Μιχ. Αν., διδάκτωρ Πολιτικής Ιστορίας, όχι μόνο, όπως λέει,δεν προτίθεται να ζητήσει για όσα συνέβησαν «συγγνώμη» από τον κ. Πάγκαλο αλλά τον προκαλεί να ζητήσει αυτός «συγγνώμη» για τους χαρακτηρισμούς που αποδίδει η κυβέρνηση στους μετανάστες.

– Κύριε Πάγκαλε, πού μπορούν να οδηγήσουν τέτοια φαινόμενα;

«Τέτοια φαινόμενα στερούν από τους πολίτες και από τον εκπρόσωπό τους τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν χωρίς ενδιαμέσους. Απομονώνουν τους πολιτικούς, καταργούν το δικαίωμα των πολιτών να μπορούν να μιλήσουν μαζί τους και να τους ρωτήσουν, να πάρουν απαντήσεις. Σε μια εποχή που η δημοκρατία έχει περισσότερο παρά ποτέ την ανάγκη της άμεσης επαφής μεταξύ πολιτικών και πολιτών, ελάχιστες αλλά δυναμικές και αποφασισμένες μειοψηφίες θέλουν να μας οδηγήσουν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Οσα λένε, όσα κάνουν, η ιδεολογία και η πρακτική τους είναι ένας προάγγελος για την εισαγωγή στην τρομοκρατία».

– Δηλαδή,αυτό που συνέβη στο Παρίσι το θεωρείτε «προάγγελο για την εισαγωγή στην τρομοκρατία»;

«Στο Παρίσι δεν πήγα για να μιλήσω. Πήγα απλώς για να τιμήσω τον Κώστα Γαβρά. Αυτή η μικρή ομάδα με χυδαίες κραυγές, ύβρεις και υπό την απειλή βίας δεν στράφηκε εναντίον του δικαιώματός μου να μιλήσω αλλά εναντίον του δικαιώματός μου να παρίσταμαι, δηλαδή να υπάρχω, ως ένδειξη τιμής της ελληνικής πολιτείας προς έναν μεγάλο Ελληνα. Απαίτησαν, δηλαδή, σε μια πολιτιστική εκδήλωση να μην παρίσταται ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης γιατί ήταν γι΄ αυτούς μια “πρόκληση”. Για τον Γαβρά που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο ήταν τιμή, γι΄ αυτούς μια “πρόκληση”. Επέβαλαν τη διάλυση της εκδήλωσης με τη βία».

– Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ.Είναι δυνατόν ένα μικρό κόμμα να μπορεί να οργανώνει επεισόδια σε τέτοια έκταση;

«Πόσοι νομίζετε ότι χρειάζονται για να οργανωθούν τέτοια επεισόδια; Πέντεδέκα άτομα και ένα κινητό τηλέφωνο φθάνουν για να δημιουργήσουν το μιντιακό γεγονός που χρειάζεται. Αυτή άλλωστε ακριβώς είναι και η λογική των ακτιβιστών. Θυμάστε πριν από χρόνια ποιοι και πόσοι είχαν διαδηλώσει υπέρ της “17 Νοέμβρη”; Ζήτημα είναι αν ήταν 25 άτομα. Σήμερα αυτοί παίζουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας με τους 300 λαθρομετανάστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία παίρνει 3% αλλά σε συγκεκριμένους χώρους αποτελεί πλειοψηφία ή ακόμη και τη μοναδική φωνή».

– Πώς, δηλαδή, μπορεί να συμβεί αυτό;

«Ο Συνασπισμός εξαρχής υπήρξε ως ένα κόμμα της ελίτ της διανόησης, γι΄ αυτό και τρέφει βαθύ ταξικό μίσος τόσο για το ΚΚΕ όσο και για το ΠαΣοΚ. Μεταξύ του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πανίσχυρος. Σε δεκάδες τμήματα αποτελεί την πλειοψηφία, ενώ υπάρχουν άλλα τμήματα, όπως στο Πάντειο, όπου όλοι οι καθηγητές ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να τσακώνονται μεταξύ τους οι συνιστώσες και να καταλήγουν να δέρνει ο ένας τον άλλον. Νομίζετε ότι είναι τυχαίο πως η ιστοσελίδα indymedia, που αποτελεί τον δικτυακό τόπο μέσω του οποίου οργανώνονται και επιτίθενται όλοι αυτοί οι “λεβέντες”, λειτουργεί μέσα από το Πολυτεχνείο; Γιατί ξεκίνησαν από την Κρήτη οι λαθρομετανάστες και όχι από κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας; Μα γιατί εκεί υπάρχει το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ίδρυμα με το απόλυτο ρεκόρ καταλήψεων, εκεί από όπου ξεκίνησε η μόδα να χτίζουν τις πόρτες των γραφείων όσων καθηγητών δεν τους έκαναν τα χατίρια. Ολα αυτά, όταν δεν γίνονται από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν την πλήρη πολιτική του κάλυψη και βέβαια στο παρασκήνιο υπάρχουν πάντα καθηγητές του ΣΥΡΙΖΑ που τους προστατεύουν, τους καθοδηγούν και τους βοηθούν να περάσουν μαθήματα, να κάνουν μεταπτυχιακά και βέβαια να μπαίνουν σε ερευνητικά προγράμματα για να πληρώνονται. Τζάμπα επαναστάσεις δεν γίνονται. Επίσης όλοι ξέρουν ότι σε κάθε πανεπιστήμιο υπάρχει ένας χώρος τον οποίο έχουν καταλάβει διάφορες τέτοιες ομάδες και έτσι έχουν δωρεάν στέγη, νερό, ρεύμα, τηλέφωνα, υπολογιστές, εκτυπώσεις κτλ. Και δεν λέω κάτι καινούργιο. Οσοι έχουν σχέση με πανεπιστήμια τα γνωρίζουν όλα αυτά πολύ καλά».

– Και οι καθηγητές;

«Οι καθηγητές τα ξέρουν πρώτοι και καλύτεροι αλλά φοβούνται ακόμη και να μιλήσουν γιατί ζουν υπό το καθεστώς απειλής αλλά και γιατί θέλουν ψήφους για την εκλογή τους στα διάφορα αξιώματα. Αυτές όλες οι επαναστατικές ομάδες των πέντε-δέκα ατόμων οργανώνονται και λειτουργούν χρησιμοποιώντας τα χρήματα των φορολογουμένων που το κράτος δίνει στα πανεπιστήμια. Ετσι λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% είναι ικανός να οργανώνει αποδοκιμασίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού όπου φοιτούν Ελληνες. Επίσης οι ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζονται ποτέ με το όνομα του πολιτικού τους χώρου. Τη μία είναι πρωτοβουλία αλληλεγγύης, την άλλη ομάδα στήριξης, την άλλη ομάδα πολιτών για την προστασία της τάδε παραλίας, την επόμενη είναι μια συσπείρωση. Εκατό ονόματα για 100 διαφορετικές οργανώσεις που τελικά σε όλες περιφέρονται τα ίδια 20-30 άτομα. Ετσι όμως δίνουν την εντύπωση ότι είναι πολύ περισσότεροι».

Κ. ΓΑΒΡΑΣ: «Οι νέοι δεν έχουν πάντα άδικο»

«Οι νέοι δεν έχουν πάντα άδικο» . Μόνο αυτό το σχόλιο θέλησε να κάνει συνομιλώντας με «Το Βήμα» ο καταξιωμένος σκηνοθέτης του «Ζ» κ.Κώστας Γαβράς.Εμφανίζεται ενοχλημένος για όσα συνέβησαν παρουσία του,δεν θέλει να δώσει συνέχεια ούτε να επιρρίψει ευθύνες και,πολύ περισσότερο,να δικαιολογήσει κανέναν.Παρά ταύτα,εξηγεί ότι είναι«άδικο να επιτίθενται εναντίον των νέων για όσα συμβαίνουν»και σπεύδει να διευκρινίσει ότι«η επίθεση δεν στρεφόταν εναντίον μου». Ο κ.Γαβράς μετά το επεισόδιο,το οποίο,όπως λέει, αποτελεί παρελθόν,συνέχισε τη δουλειά του βυθισμένος στο σενάριο της νέας του ταινίας που ετοιμάζει.Η εκδήλωση άλλωστε ήταν για να τιμηθεί αυτός και η ταινία του.

Ο ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΣ

«Δεν μετανιώνω για ό,τι έγινε»

Ο 26χρονος υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικής ΙστορίαςΜιχ. Αν.ήταν από τους πρωταγωνιστές της «παρέμβασης», όπως τη χαρακτηρίζει, στην εκδήλωση για τον κ. Γαβρά που διήρκεσε περί τα 90 λεπτά:«Δεν γνωρίζαμε καν ότι θα ερχόταν ο κ. Πάγκαλος. Απλώς πήγαμε στην εκδήλωση, στο πλαίσιο του αγώνα που κάνουμε για συμπαράσταση στους μετανάστες, να ζητήσουμε και την υπογραφή του κ. Γαβρά. Εκεί μάθαμε ότι ήταν και ο κ. Πάγκαλος. Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα από αυτά που ο κ. Πάγκαλος μας κατηγορεί. Οχι, βεβαίως, δεν μετανιώνω για ό,τι έγινε. Ούτε πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Πάγκαλο, γιατί ούτε και ο ίδιος ζητεί για τους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύει η κυβέρνησή του απέναντι στον αγώνα των μεταναστών. Οχι, δεν δυσφημείται η χώρα με τέτοιες πράξεις. Η δημοκρατία προϋποθέτει ηθική και λαϊκή κυριαρχία η οποία έχει αφαιρεθεί από μέλη της κυβέρνησης».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk