Επειτα από μια καταστροφική χρονιά, όπως ήταν το 2009, η εφετινή ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο για τις ελληνικές εξαγωγές και τον εξαγωγικό κλάδο της χώρας. Αφενός η πρόβλεψη για αύξηση ως και 5% εφέτος έναντι μείωσης 17% το 2009 αποτελεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας στη δύσκολη συγκυρία της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου η δρομολόγηση πρωτοβουλιών για την αναπροσαρμογή του εξαγωγικού προτύπου της Ελλάδας προσδίδει πρόσθετη δυναμική για τη χρονιά που έρχεται.

Είναι πλέον εμφανές ότι το αίτημα για μια πιο εξωστρεφή οικονομία αποτυπώνεται σε μια απτή επιχειρηματική πραγματικότητα. Αυτό που φάνταζε οραματικό και μακρινό μετουσιώθηκε αρχικά από συγκυριακή ανάγκη σε μια τάση και στη συνέχεια στην απαρχή ενός κινήματος εξωστρέφειας. Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας και ο περιορισμός της εγχώριας ζήτησης οδήγησαν εφέτος σε επαναπροσδιορισμό στόχων αλλά και τιμολογιακής πολιτικής αρκετούς έλληνες εξαγωγείς.

Παράλληλα ώθησαν αρκετές επιχειρήσεις για πρώτη φορά να στραφούν σε ξένες αγορές προκειμένου να εξασφαλίσουν αγοραστές για τα προϊόντα τους. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση κατά 10% των μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, της κεντρικής εξαγωγικής οργάνωσης της χώρας. Η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αποκτά μεγαλύτερη και ισχυρότερη βάση.

Η εγρήγορση αυτή του εξαγωγικού κόσμου και τα αντανακλαστικά προσαρμογής στις νέες συνθήκες αποδεικνύουν ότι οι έλληνες εξαγωγείς για μία ακόμη φορά αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της ελληνικής οικονομίας. Παρά τις δυσκολίες στο διεθνές περιβάλλον, τις ανισορροπίες στην ισοτιμία ευρώδολαρίου, τη δυσπιστία των ξένων αγοραστών για την Ελλάδα αλλά και τα χρονίζοντα γραφειοκρατικά εμπόδια και τα θεσμικά αντικίνητρα στις εξαγωγές, εντός των συ νόρων, οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις κατόρθωσαν να δείξουν τον δρόμο της ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία: τον δρόμο της ανάπτυξης. Αποτελεί εξαιρετικά θετική συγκυρία ο συγχρονισμός στην αναπροσαρμογή του εξαγωγικού μοντέλου της χώρας με δράσεις και πρωτοβουλίες της επίσημης πολιτείας για την ουσιαστική στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Οι ίδιοι οι συλλογικοί φορείς της εξωστρέφειας έδρασαν άμεσα και αποφασιστικά. Δεν είναι τυχαίο γεγονός άλλωστε η σύσταση Cluster Εξωστρέφειας από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, που στόχο έχει την ανάληψη κοινών δράσεων για την υποστήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας.

Πλέον διαφαίνεται και σχηματικά η διαμόρφωση μιας ισχυρής αλυσίδας που ενώνει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, τους συλλογικούς φορείς, το τραπεζικό σύστημα και την πολιτεία. Ολοι αυτοί μαζί μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τους παράγοντες που θα επιτύχουν το 2011 τη μετάβαση από την εξωστρέφεια ανάγκης στην εξωστρέφεια ευκαιρίας με ποιοτικά, καινοτόμα προϊόντα, προστιθεμένης αξίας.

Ηδη στο δεκάμηνο του 2010 οι ελληνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 4,3% και ως το τέλος του έτους η αύξηση αναμένεται να φτάσει ως το 5%. Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας έχει μειωθεί κατά 32,7% σε σχέση με πέρυσι και κατά σχεδόν 40% σε σχέση με το 2008. Ταυτόχρονα οι εξαγωγές εμφανίζουν ανθεκτικότητα στις διακυμάνσεις της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο και δείχνουν μια ικανοποιητική διασπορά στον αναπτυγμένο κόσμο αλλά και σε δυναμικές αναπτυσσόμενες αγορές. Το ποσοστό της συμμετοχής τους στο ΑΕΠ αυξάνεται. Και αν για ορισμένους ο στόχος του 16% επί του ΑΕΠ μοιάζει «υψηλό ταβάνι», θα σημείωνα ότι ο άγγλος συγγραφέας Αλντους Χάξλεϊ έλεγε ότι «αυτό που σήμερα μοιάζει με ταβάνιμπορεί να γίνει το πάτωμαόπου κάποιος αυτονόητα τότε θα βαδίζει για να φτάσει ακόμα πιο ψηλά».

Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.