Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν άφησε αλώβητη την Ευρώπη, αν και με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετική ένταση για κάθε χώρα. Οι πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες προέλευσης των θερινών τουριστών, σε κάποιες περιπτώσεις, βρίσκονται σε φάση ελαφράς ανάκαμψης των ατομικών εισοδημάτων των πολιτών και σε άλλες (Ην. Βασίλειο) εξακολουθούν να περνάνε περίοδο στασιμότητας και νομισματικής ανισορροπίας. Για τις χώρες αυτές, κύριες πηγές άντλησης της τουριστικής πελατείας, η τάση για διακοπές είναι περιορισμένη, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ύψος δαπάνης.

Συνεπώς, οι ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής των θερινών τουριστών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εισπράττουν την τελευταία διετία το αποτέλεσμα αυτών των φαινομένων που μεταφράζεται σε αρκετά μειωμένα έσοδα. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελούν κύρια η Ρωσία και δευτερευόντως η Ουκρανία, όπου την αυξανόμενη διαρκώς ζήτηση για διακοπές επιβραδύνουν μόνο λόγοι καθαράδιαδικαστικοί (χορήγηση visa).

Δυστυχώς, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια χάραξης κοινής τουριστικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση αυτού του πολύ σημαντικού τομέα της οικονομίας για πολλές από τις χώρες της Ευρώπης. Ετσι, δεν υπάρχει κανενός είδους συνεργασία, αλληλοϋποστήριξη και ενίσχυση μετακινήσεων για διακοπές μέσα στην ευρωζώνη, δεν γίνονται συντονισμένες κινήσεις προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης της άντλησης τουριστών από τις μεγάλες αγορές της Ασίας και, ακόμη σοβαρότερο για την Ελλάδα, δεν γίνεται σοβαρή προσπάθεια κατάργησης της visa για τους ρώσους και ουκρανούς πολίτες, ενώ αυτό έχει ήδη γίνει για κάποιους βαλκάνιους μη κοινοτικούς. Ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού τουρισμού οφείλουν να παίξουν η δημιουργία και η καθιέρωση του Βrand Εurope με συνιστώσες τον τεράστιο και ποικίλο πολιτισμικό πλούτο των χωρών της αλλά και την ανάδειξη των πανανθρώπινων αξιών που γεννήθηκαν και επιβλήθηκαν ιστορικά σε αυτή την ήπειρο, έτσι ώστε να αναδειχθεί και να ξαναγίνει η Ευρώπη το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Η εδραζόμενη προσπάθεια σε αυτά τα εκτός συναγωνισμού από άλλες ηπείρους διαφοροποιά στοιχεία μπορεί να αναδείξει σε πολλές χώρες της Ευρώπης τον τουρισμό ως την κύρια πηγή πλούτου, ευημερίας και ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης. Η Ελλάδα θα είναι σίγουρα μια από τις χώρες που έχει να κερδίσει σημαντικά από μια τέτοια εξέλιξη.

Προέδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).