Τα τελευταία γεγονότα, οι επαναλαμβανόμενες πράξεις βίας και οι ριψοκίνδυνες, παρά τις πολλές συλλήψεις, βομβιστικές επιθέσεις όπως η εντυπωσιακή εναντίον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών επί της Λουίζης Ριανκούρ, δείχνουν ότι το φαινόμενο της ένοπλης βίας ξεπερνά τα, μέχρι πρότινος, στενά όρια των μικρών περιθωριοποιημένων οργανώσεων και τείνει να λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις.
Κοινή είναι πια η εντύπωση ότι ο κύκλος των προσώπων που είναι διατεθειμένος να αναλάβει τρομοκρατική δράση έχει διευρυνθεί και ισχυροποιηθεί.
Αυτό μαρτυρά η ταχύτητα αντίδρασης και η δυνατότητα προετοιμασίας πολύ επιθετικών πράξεων, παρ’ ότι το τελευταίο διάστημα έχουν συλληφθεί πολλά εμπλεκόμενα, κατά την Αστυνομία, άτομα και υποτίθεται έχουν εξαρθρωθεί δυναμικοί πυρήνες και ομάδες επαναστατικής δράσης.
Οπως συνηθίζει να επισημαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης και άλλοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης, το φαινόμενο έχει ξεφύγει από τα στενά αστυνομικά πλαίσια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, είναι βαθύτατα πολιτικό, δύσκολα διαχειρίσιμο και η αντιμετώπισή του πάνω από όλα πρέπει να είναι πολιτική.
Απαιτεί προφανώς πολιτικούς χειρισμούς, καθώς νοιώθει ο ίδιος και αντιλαμβάνονται όσοι διαθέτουν ελάχιστη πολιτικότητα και είναι σε θέση να παρακολουθούν τις πολλές διεργασίες που καταγράφονται στο κοινωνικό σώμα, ότι έχει απλωθεί, τείνει να μαζικοποιηθεί και κερδίζει συνεχώς υποστηρικτές σε τμήματα της νεολαίας.
Ουσιαστικά υπαινίσσεται την ανάγκη συγκρότησης ενός πολιτικού δημοκρατικού μετώπου κατά της ένοπλης πολιτικής βίας, που θα ξεπερνά τα κόμματα και θα ζητεί από την κοινωνία να απομονώσει το φαινόμενο, που διχάζει και κλονίζει.
Κι όντως οφείλουν όλοι να προπαγανδίσουν τα αγαθά του ειρηνικού βίου και της κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων και της κρίσης.
Η Δημοκρατία έχει αντοχές και είναι ικανή να διαμορφώνει πεδία αντίληψης, κατανόησης και ανοχής ακόμη και στην προπαγάνδα της βίας.
Είναι από τη φύση της ανεκτική, αλλά δεν μπορεί να μείνει ανυπεράσπιστη όταν σηκώνονται όπλα και τοποθετούνται βόμβες τέτοιας ισχύος, ικανές να σκοτώσουν τον καθένα περίοικο ή τυχαάιο περαστικό. Και η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι πέραν των άλλων και συνταγματικό καθήκον, αφορά τον καθένα.
?
?