Ενδείξεις ότι αποδίδουν τα μέτρα περιορισμού της ρευστότητος για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και την αποτροπή μιας «υπερθέρμανσης» της κινεζικής οικονομίας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Πεκίνου, δίνουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη του βιομηχανικού και μεταποιητικού τομέα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Ενα από τα δυναμικότερα αντιπληθωριστικά μέτρα είναι βεβαίως η αύξηση των επιτοκίων του γουάν, που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2011 από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Η νομισματική αυτή πολιτική συμβάλλει και στην πολυαναμενόμενη από τη Δύση ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος. Σήμερα το γουάν έφθασε σε επίπεδα-ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Ο δείκτης ανάπτυξης του τομέα μειώθηκε στο 54,4 το μήνα Δεκέμβριο από το 55,3 που ήταν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τις μετρήσεις της HSBC Holdings και της Markit Economics. Σημειωτέον ότι κάθε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη του κλάδου και κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση. Αρα, ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής βιομηχανίας επιβραδύνεται.
Βεβαίως ο κλάδος παραμένει σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά. Οι αγορές αυτό που περιμένουν τώρα είναι τα στοιχεία για τον κινεζικό πληθωρισμό το Δεκέβριο, καθώς το Νοέμβριο είχε φθάσει στο 5,1% σε ετήσια βάση – πρόκειται για τις ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις που υφίσταται η οικονομία της Κίνας εδώ και δύο χρόνια, από την προ της παγκόσμιας οικονομικής κρίσεως περίοδο δηλαδή. «Ο πληθωρισμός είναι η μείζων πηγή ανησυχιών για την κινεζική ηγεσία και όχι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, που είναι βεβαίως πολύ υψηλός και ευνοεί την κούρσα των τιμών», δήλωσε στο Bloomberg ο Κου Χινγκμπίν, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για κινεζικά ζητήματα.
Τα μέτρα αντιμετώπισης του πληθωριστικού κινδύνου που λαμβάνει το Πεκίνο περιλαμβάνουν και αύξηση των κινεζικών επιτοκίων – την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε σε μια δεύτερη αύξηση σε διάστημα μικρότερο των 100 ημερών, ενώ οι ειδικοί προβλέπου δύο ή και τρεις αυξήσεις των επιτοκίων του γουάν το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Ευλόγως το κινεζικό νόμισμα ενισχύθηκε σήμερα στο επίπεδο ρεκόρ των 6,613 γουαν ανά δολάριο ΗΠΑ, που αποτελεί επίπεδο-ρεκόρ.
Η ανατίμηση του γουάν είναι την περίοδο αυτή διπλά επιθυμητή. Δεν αποτελεί μόνο αίτημα της Δύσης, που θεωρεί ότι το κινεζικό νόμισμα θα έπρεπε να ανατιμηθεί για να αποτυπώνει την ισχύ της κινεζικής οικονομίας και για να πάψουν οι κινεζικές εξαγωγές να έχουν ένα άδικο συγκριτικό πλεονέκτημα στις δυτικές αγορές. Είναι πλέον και επιδίωξη του Πεκίνου, διότι η ενίσχυση της ισοτιμίας του γουάν έναντι του δολαρίου, αλλά και του ευρώ και του γεν και των άλλων νομισμάτων του πλανήτη με μεγάλη συναλλακτική κίνηση αποκλιμακώνει τις πληθωριστικές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας.