Είστε νεαρή, ανύπαντρη και μουσουλμάνα; Τότε θα πρέπει μελλοντικά να υπολογίζετε, ότι είναι πιθανόν να σας γδύνουν «τσίτσιδη» και να σας κάνουν φύλλο και φτερό τις αποσκευές σας στα αεροδρόμια της Γερμανίας προτού επιβιβαστείτε σε κάποιο αεροσκάφος. Είστε μαύρος, ή μελαψός; Το ίδιο. Παρόμοια μπορεί να είναι η μεταχείρισή σας, ιδίως αν στο διαβατήριο σας εντοπισθούν σφραγίδες από ταξίδια σε αραβικές χώρες. Το προσωπικό ασφαλείας θα έχει την εντολή να σας «περιποιηθεί» καταλλήλως.

Αυτό το εφιαλτικό σενάριο, που θυμίζει Τζορτζ Όργουελ, ενδέχεται να γίνει σύντομα πραγματικότητα αν εφαρμοστούν οι προτάσεις του προοριζόμενου ως νέου προέδρου της Ένωσης Γερμανικών Αεροδρομίων Κρίστοφ Μπλούμε.

Προτού καλά-καλά αναλάβει το νέο πόστο του, ο κ. Μπλούμε ανακοίνωσε, ότι σκοπεύει να χωρίσει τους επιβάτες σε ομάδες ανάλογα, όπως είπε, με το «βαθμό επικινδυνότητάς» τους – με κριτήρια την εθνικότητα, τη θρησκεία, την ηλικία, την εμφάνιση, το φύλο, και πάει λέγοντας. Έτσι θα προκύψουν τρεις βασικές κατηγορίες επιβατών: οι «καλοί», οι νορμάλ, και οι «ύποπτοι». Οι τελευταίοι θα είναι στη συνέχεια το αντικείμενο εξονυχιστικών ερευνών, ενώ οι άλλοι θα συνεχίσουν να ελέγχονται κατά το σημερινό «χαλαρό» τρόπο.

«Έτσι θα βελτιωθεί και θα επιταχυνθεί το σύστημα ελέγχου προς όφελος όλων» δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα «Rheinische Post». Η εξέλιξη της τεχνικής δεν αρκεί γι αυτό. «Και οι πιο εξεζητημένες συσκευές ελέγχου έχουν ένα τεχνικό και επιχειρησιακό όριο» είπε. Από εκεί και έπειτα, το μόνο που βοηθάει είναι η κατηγοριοποίηση των επιβατών.

Το πρότυπο του κ. Μπλούμε, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το λεγόμενο «profiling», η μέθοδος εξακρίβωσης του προφίλ των επιβατών, που εφαρμόζεται από καιρό στα αεροδρόμια του Ισραήλ. Η μέθοδος, κατά γενική εκτίμηση, έχει αποδώσει, σε ότι αφορά την ασφάλεια – οι περιπτώσεις επιβατών, που κατάφεραν να εισάγουν όπλα, ή άλλες απαγορευμένες ουσίες σε αεροσκάφη είναι, από τότε που εφαρμόστηκε, ελάχιστες. Από άποψη ταχύτητας είναι όμως σκέτη καταστροφή. «Ορισμένοι επιβάτες εξετάζονται δυο, τρεις ή και περισσότερες ώρες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ανάλογα και η πτήση» λέει ισραηλινός ειδικός.

Η «ισραηλινή λύση» προσκρούει όμως στη Γερμανία πριν από όλα στο «όχι» όλων των πολιτικών κομμάτων. «Ο διαχωρισμός σύμφωνα με τα κριτήρια της υπηκοότητας και της καταγωγής εμπεριέχουν τον κίνδυνο του στιγματισμού» δήλωσε η υπουργός δικαιοσύνης Σαμπίνε Λοϊτχόισερ-Σναρενμπέργκερ. «Αυτό αντιβαίνει στις απαγορεύσεις κατά των διακρίσεων στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Άλλοι πολιτικοί χρησιμοποιούν ακόμη δραστικότερη γλώσσα. «Η πρόταση του Μπλούμε είναι πολιτικά ανόητη, από άποψη ασφάλειας επικίνδυνη και αντισυνταγματική» είπε ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ομοσπονδιακής Βουλής Ρούπρεχτ Πόλεντς. «Ο διαχωρισμός στα αεροδρόμια θυμίζει σκοτεινές εποχές» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα εσωτερικής πολιτικής Ντίτερ Βίφελσπιτζ υπαινισσόμενος τη σχετική πρακτική των ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί στη Γερμανία».