Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση στις αρχές του νέου χρόνου το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη δημιουργία μητρώου εμπόρων αγροτικών προϊόντων.
Για σημαντική παρέμβαση που επιχειρείται στο χώρο των μεταπρατών, των μεσαζόντων στον αγροτικό χώρο, μιλά ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκανδαλίδης.
Όπως σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του: «το Σχέδιο Νόμου που αφορά το «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, εφοδίων και εισροών»:
- θέτει σαφείς κανόνες στην εμπορία των προϊόντων
- δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στον παραγωγό
- κατοχυρώνει τη διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές
- καθορίζει τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους με γνώμονα ότι το αγροτικό εισόδημα ιδιαίτερα των μικρών αγροτών αποτελεί ζήτημα δημόσιου συμφέροντος»
Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική για κάθε έμπορο (μεταπράτη ή μεσάζοντα) που συναλλάσσεται με τους αγρότες και η κάθε συναλλαγή θα αποτυπώνεται στο Μητρώο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση «η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), παίρνει Ειδικό Αριθμό Εγγραφής (ΕΑΕ) για κάθε έμπορο που συναλλάσσεται με τους αγρότες και αποτυπώνεται σ’ αυτό κάθε συναλλαγή. »Για να εγγραφεί δε είναι υποχρεωμένος είτε με τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές, είτε με τις υπάρχουσες υποδομές του ο έμπορος να διαθέτει το τεκμήριο νομιμότητας στην άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας
Οι κυρώσεις που προβλέπονται για παραβίαση του Μητρώου και των κανόνων είναι διττές.
Για τον έμπορο προβλέπεται «η προσωρινή ή οριστική διαγραφή, η μη αναγνώριση των οικονομικών του συναλλαγών από τις εφορίες και η ποινική δίωξη που συνοδεύει το αδίκημα της απάτης».
«Αλλά και για τους παραγωγούς που εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται προβλέπονται κυρώσεις, όπως η μη επιστροφή του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων. Έτσι αναλαμβάνουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης» σημειώνει το υπουργείο.
Τέλος το Μητρώο και η χρήση του συνδέεται άμεσα με το Παρατηρητήριο Τιμών αγροτικών προϊόντων. «Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται καθημερινά διασταύρωση των τιμών και άρα εντοπισμός των καταστάσεων αισχροκέρδειας» επισημαίνει το ΥΠΑΑΤ.