Ήπια ανοδική αντίδραση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά και τη χθεσινή ισχυρή πτώση τιμών εν μέσω πάντως χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς οι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων έχουν κλείσει εδώ και αρκετές ημέρες τα βιβλία τους για το 2010. O γενικός δείκτης, έκλεισε στις 1.411,09 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,49%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,623 εκατ. ευρώ.

Καθώς η ελληνική μετοχική αγορά κλείνει το 2010 με τη χειρότερη απόδοση παγκοσμίως (-36%) τόσο μεταξύ των ανεπτυγμένων όσο και μεταξύ των αναδυομένων αγορών, αναλυτές της αγοράς σημείωναν πως υπό όρους το χρηματιστήριο της Αθήνας θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές υπεραξίες τα επόμενα έτη σε επενδυτές με αντοχή στην μεταβλητότητα.

Το ΧΑ θα ξεφύγει από τη δίνη της οικονομικής κρίσης στην οποία παραμένει εγκλωβισμένο, μόνο όταν οι αγορές πεισθούν ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές συνεισφέρουν στον περιορισμό του ελλείμματος αλλά και στη μείωση και τον έλεγχο της δυναμικής του χρέους, ανέφεραν ορισμένοι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Σύμφωνα πάντως με την Fitch εάν το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής κυβέρνησης εφαρμοστεί κατά γράμμα, τότε η αύξηση του χρέους θα αγγίξει μέχρι το 2014 το 154% του ΑΕΠ, κατόπιν όμως θα μειωθεί. Αυτά εάν όλα πάνε καλά. Αλλά επειδή το δημόσιο χρέος εξαρτάται και από την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την εξέλιξη των επιτοκίων ενδέχεται μέχρι το 2014 η αύξηση του ποσοστού να αγγίξει το 192%. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η χώρα θα βρεθεί ξανά στο χείλος της χρεοκοπίας. Αυτοί ακριβώς οι υπολογισμοί μπορεί να οδηγήσουν τους οίκους αξιολόγησης σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, μια υποβάθμιση που θα εκτινάξει σε νέα ύψη ρεκόρ επιτόκια και ασφάλιστρα και θα καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση του χρέους.

Έτσι, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, εάν δεν υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης στα πλαίσια της ευρωζώνης (ευρωομόλογο μαζικές αγορές ομολόγων απο την ΕΚΤ), στο βαθμό που στο επόμενο 6μηνο το πολιτικό σύστημα μπορέσει να διατυπώσει έναν οδικό χάρτη αντιμετώπισης του χρέους, οι σημερινές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και ομολόγων θα αποδειχθούν πολύ ελκυστικές. Διαφορετικά, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα και ίσως και μεγαλύτερη κρίση.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,70%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό 0,08% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,68%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ +2,88%, της Βιοχάλκο+2,56% και της Εθνικής +1,99%. Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Τιτάν -1,02% και του ΟΤΕ -0,96%.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Ταξιδιών +2,80% και των Μέσων Ενημέρωσης +2,57% και τις μεγαλύτερες απώλειες οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών -0,96% και των Προσωπικών Προϊόντων -0,65%. Συνολικά 83 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 59 πτωτικά και 69 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Altec +16,67%, Ειδησεοφωνική Ελλάς +14,71%, Spider- Πέτσιος +14,29% και Yalco +10,71%, ενώ την μεγαλύτερη πτώσηοι μετοχές: PC Systems -13,33%, Nαυτεμπορική -11,63%, Unibios -11,11% και Νίκας -9,92%.

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε πτωτικά κατά 0,61%, στις 10.292,63 μονάδες.

Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου βρίσκεται σήμερα στα 1,32050 δολάρια ενώ το ελληνικό 10ετές κρατικό ομόλογο διαπραγματεύεται στις 951,7 μονάδες βάσης.

Ανοδικά και πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του αργού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, καθώς η βόρεια Αμερική σαρώνεται από δριμύ κύμα ψύχους με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση σε πετρέλαιο.

Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου κατέγραφε άνοδο 24 σεντς στα 91,24 δολάρια το βαρέλι. Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας σημείωνε άνοδο 18 σεντς στα 94,03 δολάρια το βαρέλι.

Ο ανατολικός Καναδάς και οι περισσότερες ανατολικές αμερικανικές πολιτείες σαρώνονται από δριμύ κύμα ψύχους με χιονοθύελλες, που συνοδεύονται απο ανέμους ταχύτητας 150 χιλιομέτρων την ώρα, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί χάος στις χερσαίες και εναέριες συγκοινωνίες.

Χθες, η τιμή του αργού υποχώρησε πάντως στη Νέα Υόρκη κατά 51 σεντς και έκλεισε στα 91 δολάρια το βαρέλι.Στο Λονδίνο,το Μπρεντ έκλεισε επίσης με απώλειες κατά 8 σεντς στα 93,85 δολάρια το βαρέλι.