Η βουτιά των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει προηγούμενο. Από τα 121 δισ. ευρώ συναλλαγών το 2007, είναι ζήτημα το 2010 η αξία των μετοχών που άλλαξε χέρια να προσεγγίσει τα 35 δισ. ευρώ. Οι 45 μικρομεσαίες ιδιωτικές ΑΧΕ που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ πνέουν τα λοίσθια. Οι απολύσεις ξεπερνούν τις 1.000 το τελευταίο διάστημα, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτές ο περιορισμός του προσωπικού στις τραπεζικές ΑΧΕ και η εξαφάνιση των ΕΛΔΕ.

Βεβαίως, το πλέον ανησυχητικό είναι ότι δεν διαφαίνονται προς το παρόν προοπτικές ανάκαμψης της αγοράς όσο η ελληνική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση. Επιπλέον, επειδή οι χρηματιστηριακές εταιρείες στο πλαίσιο της διαφάνειας και της σωστής λειτουργίας είναι υποχρεωμένες να αναπτύσσουν κάθετες δραστηριότητες, τα κόστη πολλές φορές είναι ανελαστικά αφού προβλέπεται ένας μίνιμουμ αριθμός προσωπικού που πρέπει να απασχολούν ανεξάρτητα από τον όγκο των εργασιών τους.

Σήμερα στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται 75 χρηματιστηριακές εταιρείες. Εξ αυτών 12 είναι θυγατρικές τραπεζών ή διευθύνσεις τραπεζών με ειδίκευση στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, 18 μέλη εξ αποστάσεως (7 από Ευρώπη και 11 από Κύπρο) και 45 ιδιωτικές ελληνικές ΑΧΕ, εκ των οποίων μόνο τέσσερις έχουν μερίδιο αγοράς πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα. Μοιραία θα υπάρξουν συνενώσεις και συγχωνεύσεις αλλά όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι ίδιοι οι χρηματιστές, αν συνεχιστεί αυτή η απαξίωση ούτε οι συμμαχίες θα μπορέσουν να διασώσουν τις εταιρείες από το λουκέτο.

Με τον θεσμό του Γενικού Εκκαθαριστικού Μέλους (ΓΕΜ) η διοίκηση του ΧΑ προσπαθεί να δώσει μια λύση αφού δίνει τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες ιδιωτικές χρηματιστηριακές εταιρείες αν το επιθυμούν να εκχωρήσουν τις υπηρεσίες του back office σε άλλες χρηματιστηριακές με μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια (π.χ., θυγατρικές τραπεζών) ώστε να περιορίσουν τα κόστη τους. Το outsourcing αυτό έχει να κάνει με την απαλλαγή του κινδύνου της εκκαθάρισης και της παρακολούθησης των εντολών. Δηλαδή, μια ΑΧΕ με την εξωτερική ανάθεση αυτής της δραστηριότητας θα δεσμεύει λιγότερα χρήματα για συνεγγυητικό, κεφάλαιο εκκαθάρισης (παλαιό επικουρικό), margin, χρηματοδότηση τριημέρου κτλ. Από την άλλη πλευρά και αυτή η λύση δεν θα είναι «αναίμακτη» για το προσωπικό αφού εκτιμάται ότι μια εταιρεία που θα συνεργαστεί με ένα ΓΕΜ θα μπορεί να λειτουργεί το back office με τα μισά άτομα που απασχολεί σήμερα.