Με την προ διετίας συνταγή ο κ. Ερνέστο Βαλβέρδε οδηγεί τον Ολυμπιακό προς την κατάκτηση ακόμη ενός πρωταθλήματος. Ο εργατικός, ευγενικός και χαμηλών τόνων ισπανός τεχνικόςσε διάστημα ολίγων μηνών πέτυχε να χαράξει πορεία σε ένα σκάφος το οποίο κατά την περυσινή αγωνιστική περίοδο βολόδερνε χωρίς πυξίδα. Με το τέλος του α΄ γύρου
ο Ολυμπιακός προηγείται με 5 βαθμούς του δεύτερου Παναθηναϊκού, κατέκτησε τις περισσότερες νίκες (12), διαθέτει την καλύτερη επίθεση (29 γκολ), την πιο συμπαγή άμυνα (7 γκολ) και έχει κάνει τις περισσότερες τελικές προσπάθειες (219). Τα μόνα αρνητικά που μπορεί να καταλογίσει κάποιος στον κάπτεν Ερνέστοείναι ότι η ομάδα του παρουσιάζει κενά διαστήματα στην απόδοσή της,ειδικά στο β΄ ημίχρονο,και
ότι ηττήθηκε στα δύο εκτός έδρας ντέρμπι με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ παρ΄ ότι έπαιξε καλύτερη μπάλα από τους αντιπάλους της.Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τίποτε δεν γίνεται στην τύχη, γι΄ αυτό και οι άξονες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η μέχρι στιγμής πορεία των Ερυθρολεύκων έχουν ονοματεπώνυμο.Ιδού τα 5+1 ατού του Ολυμπιακού που τον ανέδειξαν «πρωταθλητή χειμώνα».

1. Η απόρθητη έδρα
Στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός μετράει εφέτος επτά νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Από τις επτά ομάδες που φιλοξένησε κατάφεραν να παραβιάσουν την εστία του μόνο ο Ολυμπιακός Βόλου (3-1) και ο Ατρόμητος (2-1). Αντίθετα, οι Ερυθρόλευκοι παραβίασαν το τέρμα των αντιπάλων τους 19 φορές. Κατά την περυσινή αγωνιστική περίοδο ο Ολυμπιακός είχε… πετάξει 14 βαθμούς (4 ισοπαλίες, 2 ήττες) στα εντός έδρας ματς που έδωσε την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος όπου τερμάτισε δεύτερος, 6 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό, και άλλους 5 βαθμούς στα πλέι οφ (1 ισοπαλία, 1 ήττα). Την τρέχουσα σεζόν οι καλές εμφανίσεις της ομάδας βοήθησαν να αυξηθεί και ο μέσος όρος των εισιτηρίων στα 27.076 (20.000 πέρυσι) αλλά και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι παραβατικές συμπεριφορές της εξέδρας των φανατικών οι οποίες κοστίζουν σε χρήμα και σε βαθμούς.

2. Αμυνα από μπετόν
Αν, όπως λένε οι ειδικοί, οι ομάδες χτίζονται από την άμυνα, η εστία του Ολυμπιακού στα πρώτα 15 παιχνίδια του πρωταθλήματος παραβιάστηκε μόνο 7 φορές. Εν ολίγοις ο Ολυμπιακός δέχεται γκολ περίπου κάθε δεύτερο παιχνίδι (1 γκολ σε 193 λεπτά). Και αυτό παρ΄ ότι εξαιτίας τραυματισμών και τιμωριών ο κ. Βαλβέρδε υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει και τους 8 αμυντικούς που έχει στη διάθεσή του. Κορυφαίος σε συμμετοχές (14) και σε λεπτά (1.270) ήταν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο οποίος μαζί με τους Βασίλη Τοροσίδη (13-1.173), Ούλοφ Μέλμπεργκ (10 – 908) και Ραούλ Μπράβο (7 – 658) αποτελεί τη βασική αμυντική τετράδα.

Ακόμη και οι λεγόμενοι αναπληρωματικοί προσέφεραν τα δέοντα όταν κλήθηκαν να βοηθήσουν, με εξαίρεση τον Γιώργο Γκαλίτσιο ο οποίος χρησιμοποιήθηκε μόλις 8΄ σε δύο ματς. Ο Χοσέ Χολέμπας έπαιξε 839΄ σε 12 ματς, ο Φρανσουά Μοντέστο 654΄ σε 10 παιχνίδια και ο πιτσιρικάς Γιάννης Ποτουρίδης 195΄ σε 3 ματς. Επιπλέον η άμυνα σημείωσε 5 από τα 29 γκολ, 3 με τον Τοροσίδη και 2 με τον Μέλμπεργκ.

Παράλληλα ο κ. Βαλβέρδε αθόρυβα και… αναίμακτα, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, αντικατέστησε κάτω από τα δοκάρια τον Αντώνη Νικοπολίδη με τον Ούρκο Πάρντο. Ο 40χρονος Νικοπολίδης αγωνίστηκε στα πρώτα πέντε ματς (3 γκολ), ενώ ο 28χρονος Ισπανός έπαιξε στα επόμενα δέκα (4 γκολ) κρατώντας ανέπαφη την εστία του στα επτά!

3. Ο γκολτζής Μιραλάς
Ο βέλγος επιθετικός Κέβιν Μιραλάς έκλεψε την παράσταση. Αγωνίστηκε σε 14 παιχνίδια σημειώνοντας 8 γκολ σε 47 τελικές προσπάθειες. Αν μάλιστα αναλάμβανε την πρωτοβουλία να χτυπήσει και τα πέναλτι που κέρδισε η ομάδα του (σε τρία αστόχησαν οι Ριέρα, Ιμπαγάσα, Ντουντού, σε δύο ευστόχησε ο Φουστέρ) ίσως να ήταν και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος μαζί με τον Σισέ.

Οταν προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου αποκτήθηκε ο γνωστός για την εκτελεστική του ικανότητα στη Χέρτα Βερολίνου και στον Αγιαξ Μάρκο Πάντελιτς, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο Μιραλάς θα είχε βοηθητικό ρόλο στον Ολυμπιακό. Στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια αγωνίστηκε τρεις φορές ως αλλαγή (εναντίον του Ηρακλή, της Κέρκυρας και του Αστέρα Τρίπολης), ενώ ούτε καν για ζέσταμα δεν βγήκε στο ματς με τον Πανσερραϊκό.

Καθιερώθηκε στην ομάδα με το σπαθί του την 5η αγωνιστική και με τα δύο γκολ που σημείωσε στη νίκη με 3-1 επί του Ολυμπιακού Βόλου. Εκτοτε είναι αναντικατάστατος σκοράροντας συνολικά σε 5 παιχνίδια και επίσης από δύο φορές εναντίον του Πανιωνίου και του ΠΑΟΚ. Κάποιοι υπογραμμίζουν ότι… μπουκαδόρο φορ σαν τον Μιραλάς ο Ολυμπιακός είχε να δει από την εποχή του Γιώργου Σιδέρη.

4. Ο μαέστρος Ιμπαγάσα
Ο Αργεντινός Αριελ Ιμπαγάσα είναι το «βαρόμετρο» της ομάδας. Από τα κέφια και τις αντοχές του εξαρτάται η ποιότητα του προσφερόμενου θεάματος. Ειδικά στο «Γ. Καραϊσκάκης» κάνει πράγματα και θαύματα. Οσο τον κρατούν οι δυνάμεις του, διευθύνει το παιχνίδι με μαεστρία. Του λείπει πάντως το γκολ, καθώς εκτός από τις 9 τελικές προσπάθειες δεν βρήκε στόχο ούτε από τα 11 βήματα στον αγώνα με τον Αρη. Οταν ο Ιμπαγάσα κουράζεται- και αυτό συμβαίνει τακτικά μετά το 60΄- η απόδοση της ομάδας πέφτει κατακόρυφα, η άμυνα ξεκινάει πίσω από τη μεσαία γραμμή και η τροφοδότηση των επιθετικών γίνεται προβληματική. Οσο αντέχει, αποδεικνύει πάντως γιατί παίζει ποδόσφαιρο σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο από το 1994.

Και επειδή διανύει το 35ο έτος της ηλικίας του, ο κ. Βαλβέρδε ζήτησε να αποκτηθεί ένας νεότερος… κλωνοποιημένος Ιμπαγάσα. Ο Αργεντινός είναι ικανός να διευθύνει το παιχνίδι της ομάδας του ακόμη και αν του ζητούσε ο προπονητής του να μη βγει ούτε στιγμή από τον κύκλο της μεσαίας γραμμής. Ο τρόπος που σκέφτεται και ενεργεί είναι μοναδικός.

5. Ο «χαμάλης πολυτελείας» Φουστέρ
Ως επιθετικός δεν σου γεμίζει το μάτι. Τρεχαλατζής με κάτω του μετρίου τεχνική κατάρτιση. Πρώτος στη λίστα της ομάδας του με τα λάθη (92) και δεύτερος στην αντίστοιχη λίστα του πρωταθλήματος πίσω από τον μέσο Μάρτινς Ροζέριο του Αστέρα Τρίπολης. Ωστόσο ο Ισπανός Νταβίντ Φουστέρ είναι ο μόνος παίκτης του Ολυμπιακού που ξεκίνησε βασικός και στα 15 ματς του α΄ γύρου! Ο κ. Βαλβέρδε τον καθιέρωσε πέρυσι στη βασική 11άδα της Βιγιαρεάλ και εφέτος δεν τον βγάζει από την ενδεκάδα του Ολυμπιακού παρ΄ ότι έχει πιο ποιοτικούς παίκτες για τη θέση του.

Το ότι τρέχει ασταμάτητα, δεν παρατάει καμία φάση και συμμετέχει ενεργά στην αμυντική λειτουργία έχει καθιερώσει τον Φουστέρ ως ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία της ομάδας. Επιπλέον έχει σημειώσει 4 γκολ, έστω και αν τα δύο επιτεύχθηκαν με πέναλτι στα παιχνίδια με την Καβάλα και τον Ατρόμητο, εναντίον του οποίου συνέχισε να μάχεται αδιαμαρτύρητα παρ΄ ότι χρειάστηκε να κάνει στο α΄ ημίχρονο πολλά ράμματα στο μέτωπο.

Καταλυτικός ο αποκλεισμός από την Ευρώπη

Ο κόουτς Βαλβέρδε μπορεί να περηφανεύεται ότι ανέστησε τον περυσινό τραγικό Ολυμπιακό, καθώς με το τέλος του α΄ γύρου βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με 5 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό

Για να πούμε τα σύκα σύκα, ο εφετινός Ολυμπιακός δεν έχει φθάσει ακόμη στα επίπεδα της προπέρσινης ομάδας του κόουτς Βαλβέρδε, η οποία κατέκτησε πρωτάθλημα και Κύπελλο χωρίς να ηττηθεί σε κανένα ντέρμπι, με μόλις 3 ήττες στις δύο διοργανώσεις, ενώ είχε κάνει και μια σχετικά καλή πορεία στο Κύπελλο UΕFΑ. Η διαφορά των 5 βαθμών που απέκτησε με το τέλος του α΄ γύρου από τον δεύτερο Παναθηναϊκό και των 13 που τον χωρίζουν από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ οφείλεται και στο γεγονός ότι οι τρεις προαναφερόμενοι αντίπαλοί του- θεωρητικά αποτελούν κατά τεκμήριον και τους συνδιεκδικητές του τίτλου του πρωταθλητή – κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου είχαν σχεδόν ανά τρεις ημέρες υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από το Γιουρόπα Λιγκ στις αρχές Αυγούστου, προτού ακόμη καθήσει στον πάγκο του ο κ. Βαλβέρδε, και είχε έτσι την… πολυτέλεια να δίνει έναν αγώνα την εβδομάδα για το ελληνικό πρωτάθλημα. Διότι, κακά τα ψέματα, με το υπάρχον ερυθρόλευκο ρόστερ και τις αδυναμίες που εντοπίζονται κυρίως στη μεσαία γραμμή, δύσκολα θα μπορούσε και ο Ολυμπιακός να κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη.