Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη μετοχική-διοικητική κρίση των τελευταίων 30 ετών βρίσκεται ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός. Η δήλωση αποχώρησης του δεύτερου τη τάξει μετόχου κ.
Α.Βγενόπουλου από τη διαδικασία απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ, η παραίτηση του κ. Ν. Πατέρα από την προεδρία, η φημολογούμενη πρόθεση πώλησης των μετοχών του από τον κ. Π. Γιαννακόπουλο και η δεδηλωμένη
απόφαση τού μεγαλομετόχου της ΠΑΕ κ. Ι.Βαρδινογιάννη για οριστική παραχώρηση του 25% των μετοχών από το 54,38% που ανήκει στην οικογένειά του έχουν οδηγήσει τους Πράσινους σε αδιέξοδο. Σε έκτακτο ΔΣ το πρωί της Πέμπτης αποφασίστηκε να αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος ως τη ΓΣ των μετόχων της ΠΑΕ, στα μέσα Ιανουαρίου, ο β΄ αντιπρόεδρος κ. Τζόνι Βεκρής.

Τέσσερα βασικά κομμάτια, τα οποία αντιστοιχούν στους μεγαλομετόχους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κκ. Ι.Βαρδινογιάννη, Α.Βγενόπουλο , Ν. Πατέρα και Π. Γιαννακόπουλο, συνθέτουν το παζλ της παρούσης ιδιοκτησιακής-διοικητικής αναταραχής-κρίσης στο ποδοσφαιρικό Τριφύλλι, που για πολλοστή φορά επί πολυμετοχικότητας μοιάζει με καζάνι που βράζει.

Παλινωδίες και ντρίμπλες από τον Μr ΜΙG
Μολονότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Βγενόπουλος συμφώνησε (έπειτα από πολλά επεισόδια στον χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων και δηλώσεων) με τον μεγαλομέτοχο κ. Ι. Βαρδινογιάννη για την άνευ ανταλλάγματος απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟ, την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την αποχώρησή του από την εν λόγω διαδικασία. Ο Μr ΜΙG με μια λιτή, γραπτή δήλωση απλώς γνωστοποίησε την απόφασή του, δίχως να εξηγήσει το γιατί.

Από το περιβάλλον του κ. Βγενόπουλου τονίζουν ότι φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος διότι συνεχίζει να «δέχεται τόνους λάσπης και από κύκλους εντός Παναθηναϊκού», παρά τα λεγόμενα περί ενότητας και συσπείρωσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έπαψε πλέον να υπάρχει ταύτιση απόψεων και με τον παραιτηθέντα πρόεδρο και μέχρι πρότινος στενότατο συνεργάτη του κ. Πατέρα.

Οσοι οπαδοί πάντως πίστεψαν στο όραμα που έδωσε με τις δεσμεύσειςεξαγγελίες του την τελευταία τριετία κάνουν λόγο για «προδοσία», ενώ οι επικριτές του θεωρούν εαυτούς δικαιωμένους, καθώς εξ αρχής θεωρούσαν ότι ο Μr ΜΙG δεν επιθυμούσε να γίνει μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, είτε διότι έκανε επικοινωνιακά παιχνίδια είτε λόγω έλλειψης ρευστού. Κάτι που αντικρούει η πλευρά Βγενόπουλου λέγοντας ότι «την τελευταία διετία έχει ξοδέψει 22 εκατ.ευρώ στον Παναθηναϊκό».

Με δεδομένο πάντως ότι ήδη ο Μr ΜΙG είχε εκφράσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει άλλες δύο φορές αλλά παρέμεινε- και μάλιστα ενεργάστο πολυμετοχικό παιχνίδι, κάποιοι δεν αποκλείουν και η παρούσα κίνηση να εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του.

Στόχος και ο «πρόεδρος του νταμπλ»
Εξαιτίας του παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος της ομάδας έπαψε να βρίσκεται στο απυρόβλητο και ο «πρόεδρος του νταμπλ» κ. Ν. Πατέρας. Αν και δεν συμμετείχε στον καλοκαιρινό σχεδιασμό, μερίδα οπαδών του Παναθηναϊκού μετά το νέο στραβοπάτημα με τον Ολυμπιακό Βόλου στράφηκε (και) εναντίον του, ενώ τα νέα κρούσματα οπαδικής βίας, αλλά κυρίως η έλλειψη ενότητας των μετόχων, τον ώθησαν σε παραίτηση από την προεδρία.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ενότητα μεταξύ των μετόχων αλλά και μεταξύ της διοίκησης και των φιλάθλων δεν υπάρχει λόγος να παραμείνω» δήλωσε ο κ. Πατέρας, ο οποίος θεωρεί ότι σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την ομάδα έμεινε απελπιστικά μόνος δίχως στήριξη και βοήθεια από τους άλλοτε συμπαίκτες του και δη από τον κ. Βγενόπουλο.

Η αποστασιοποίηση και οι μπηχτές του Παύλου
Παρ΄ ότι η είσοδός του στην ΠΑΕ αποτελούσε όνειρο δεκαετιών για τον ίδιο και μεγάλη μερίδα οπαδών, ο ισχυρός παράγοντας του μπασκετικού Τριφυλλιού μπήκε στα ποδοσφαιρικά δρώμενα των Πρασίνων τον Μάιο του 2008, έχοντας πλέον συμφιλιωθεί με την πλευρά Βαρδινογιάννη. Με εξαίρεση όμως τον πρώτο χρόνο που όλες οι αποφάσεις παίρνονταν από κοινού μεταξύ των τεσσάρων βασικών μετόχων, ακολούθως ο κ. Π. Γιαννακόπουλος πέρασε στο περιθώριο δίχως να έχει λόγο στα τεκταινόμενα του ποδοσφαιρικού τμήματος. Γεγονός που προφανώς τον ενοχλούσε, όπως πολλάκις εκφράστηκε μέσω επικριτικών δηλώσεων για τους «έχοντες τα γένια και τα χτένια».

Μολονότι οι σχέσεις του με τον Τζίγγερ εξομαλύνθηκαν πλήρως, δεν συνέβη το ίδιο και με τους κκ. Βγενόπουλο και Πατέρα, ενώ πλέον ο κ. Γιαννακόπουλος φέρεται διατεθειμένος να αποχωρήσει οριστικά πουλώντας το μετοχικό μερίδιο της ΠΑΕ που κατέχει.

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» για τον Τζίγγερ
Επειτα από μια περιπετειώδη τριετία κατά την οποία ο κ. Ι. Βαρδινογιάννης άνοιξε τις πόρτες της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετατρέποντάς την σε πολυμετοχική, σύναψε… ειρήνη με την επί σειρά ετών… εχθρική οικογένεια Γιαννακόπουλου, αλλά ήρθε και σε ολομέτωπη και δημόσια ρήξη κυρίως με τον κ. Βγενόπουλο και κατά καιρούς με τον παλαιόθεν φίλο του κ. Πατέρα, εν τέλει τον περασμένο Σεπτέμβριο αποφάσισε (κάτω και από την ασφυκτική οπαδική πίεση) την οριστική παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της οικογενείας του.

Στις καλοκαιρινές ανακοινώσεις που αντάλλαξε με τον Μr ΜΙG έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν τον θεωρεί αξιόπιστο συμπαίκτη, χαρακτηρίζοντάς τον «αναξιόπιστο συνομιλητή». Και όμως. Λίγους μήνες αργότερα και αφού «έτρεξε» ο ίδιος τον σχεδιασμό της τρέχουσας σεζόν έδωσε εκ νέου τον έλεγχο της ΠΑΕ στον άνθρωπο που δεν εμπιστευόταν, υπό την προεδρία του κ. Πατέρα, και συμφώνησε στην άνευ ανταλλάγματος παραχώρηση του 25% των μετοχών της οικογενείας του.

Η πλευρά του Τζίγγερ θεωρεί ότι υπήρξε κακοδιαχείριση την περασμένη διετία και γι΄ αυτό το καλοκαίρι (ξανα)πήρε τα ηνία και εφάρμοσε σφιχτή οικονομική πολιτική, ενώ εμμένει στην απόφασή του (και υπό τις υπάρχουσες συνθήκες) να λειτουργεί ως κάτοχος του 30% των μετοχών και όχι της πλειοψηφίας που κατέχει.

Πάσχει ο τεχνικός (και μεταγραφικός) σχεδιασμός
Α ν η ρίζα του κακού που έχει οδηγήσει στο σημερινό αγωνιστικό στραπάτσο του Παναθηναϊκού ήταν μία εύκολα θα μπορούσε να εντοπιστεί, να ξεριζωθεί και το Τριφύλλι να άνθιζε ξανά. Ομως το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς με αποκορύφωμα την έλλειψη ενός ενιαίου μακροπρόθεσμου σχεδιασμού με κοινή ποδοσφαιρική στρατηγική και λογική, ανεξαρτήτως προσώπων, διοικήσεων και ιδιοκτητών. Η μη στήριξη ενός προπονητή σε βάθος χρόνου, μολονότι κατακτήθηκε το νταμπλ της περασμένης σεζόν με την αντικατάσταση του Ολλανδού κ. Χενκ τεν Κάτε από τον κ. Νίκο Νιόπλια, τον οποίο ακολούθως διαδέχθηκε ο έμπειρος αλλά επί του παρόντος εκτός τόπου και χρόνου Πορτογάλος κ. Ζεσουάλδο Φερέιρα, εν τέλει δεν λειτούργησε προς όφελος της ομάδας.

Οι διοικητικές εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού (με την τετράμηνη αποχώρηση του προέδρου κ. Ν. Πατέρα και του διευθυντή ποδοσφαίρου κ. Κώστα Αντωνίου ) επηρέασαν εμφανώς το ποδοσφαιρικό τμήμα, καθώς κατά τη θερινή προετοιμασία ο πρωτάρης σε επίπεδο συλλόγων κ. Νιόπλιας πορεύτηκε επί της ουσίας μόνος του και- εκ του αποτελέσματος- δεν τα κατάφερε. Δίπλα του τοποθετήθηκε ο νεοφερμένος και μη γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας πορτογάλος τεχνικός διευθυντής κ. ΚάρλοςΦρέιτας, ενώ το γενικό πρόσταγμα στην ΠΑΕ ανέλαβε ο επίσης νεοπροσληφθείς δίχως ποδοσφαιρική εμπειρία α΄ αντιπρόεδρος κ. ΔημήτρηςΓόντικας. Προφανώς ουδείς εξ αυτών μπόρεσε να εμφυσήσει στους παίκτες ομαδικό πνεύμα συσπείρωσης και υψηλής ατομικής αγωνιστικής διάθεσης.

Ακόμη και σε επίπεδο μεταγραφών έγιναν λάθη διότι οι παίκτες ενδεκάδας που αποκτήθηκαν ( Γκοβού, Γκαρσία, Μπουμσόνγκ ) ήταν άνω των 30 ετών και δίχως υψηλό κίνητρο, ενώ δεν υπήρξε ενίσχυση σε τομείς που πονούσε η ομάδα. Ετσι, το ήδη κορεσμένο, βαρύ και σε μεγάλο βαθμό γερασμένο ρόστερ επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο, όπως συνέβη και με το μπάτζετ που έφτασε σε πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ύψη, γεγονός που χρεώνεται στον κ. Αντωνίου (μαζί με παλαιότερες ατυχείς μεταγραφικές επιλογές).