Πάνω στην πρόσκληση που απηύθυναν, το απόγευμα της Τετάρτης, στελέχη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής του κ. Αλ. Αλαβάνου τα οποία μετέχουν και στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την επανενεργοποίηση της πολιτικής συμμαχίας, θα μπορούσε να γράφει «τίτλοι τέλους». Οι κ.κ. Ν. Γαλάνης, Ιω. Θεωνάς, Αντ. Νταβανέλος, Γ. Σαπουνάς και Δ. Τσακνιάς υπέγραψαν κείμενο με το οποίο επί της ουσίας διεκδικούν δημοκρατική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο υποκείμενο μελών που θα ψηφίζει όργανα και ηγεσία. Καλούν να προγραμματισθεί η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως αναφέρουν, είναι η μόνη αρμόδια να καθορίσει την παραπέρα πορεία του σχήματος. Μάλιστα θέτουν ως όρο να συγκροτηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε το σώμα της συνέλευσης να μπορεί να πάρει αποφάσεις, «όπως καθορίστηκε και στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή τον περασμένο Ιούλη».

Είναι εμφανές ότι το κείμενο επιχειρεί ένα ξεκαθάρισμα του τοπίου με το βλέμμα τόσο προς την Κουμουνδούρου όσο και προς τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας τα όρια και τους όρους που θέτει το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Μια σύγκρουση διλημμάτων είναι πλέον μπροστά σε όσους συγκρότησαν την πολιτική συμμαχία. Ο κ. Αλαβάνος ζητά αλλαγή πολιτικής γραμμής και βήματα προς ενιαία συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου και ο κ. Αλ. Τσίπρας είχαν θέσει νωρίτερα το δικό τους δίλημμα προς το Μέτωπο του κ. Αλαβάνου, έχοντας και απόφαση της πλειοψηφίας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ. Αν διατηρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως έχει με όλες τις συνιστώσες θα σημαίνει μια χαλαρή συμμαχία χωρίς μεγάλες συμφωνίες στο προγραμματικό και πολιτικό επίπεδο. Αλλιώς η Κουμουνδούρου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν συμπεριλαμβάνει τις δυνάμεις του Μετώπου στην ανασύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένες συνιστώσες, στο πλαίσιο νέας πολιτικής συμφωνίας, που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια δημοκρατική και πολιτική εμβάθυνσή του, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το θέμα του ενιαίου πολιτικού φορέα.

Η πρόσκληση του Μετώπου για να συγκληθεί η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου 2011, ώστε να προγραμματιστεί πανελλαδική συνέλευση σημαίνει μια σύγκρουση διλημμάτων που οδηγεί, ως φαίνεται, στην υπογραφή του τέλους της Συμμαχίας με την μορφή που είχε. Πάντως, τα 5 μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ θύμισαν στο κείμενό τους ότι η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά το τελευταίο 4μηνο του 2010, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό «δημιουργεί σοβαρότατα ερωτηματικά, σχετικά με την ικανότητα του εγχειρήματος κοινής δράσης και πολιτικής συνεργασίας των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που για αρκετά χρόνια εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχίσει, με όρους στοιχειώδους επιτυχίας, την πορεία και το ρόλο του». Το κείμενό τους, όπως επισημαίνουν, προωθήθηκε με βάση δυο δεδομένα: ότι η Ελλάδα βιώνει μία από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της – τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ε.Ε.), μνημόνιο, μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, – και ότι ανάμεσα στον κόσμο της Αριστεράς, η ιδέα της κοινής δράσης και πολιτικής συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς, παραμένει «εξαιρετικά ισχυρή και μόνη ελπίδα για μια άλλη προοπτική της χώρας, της οικονομίας και του λαού».

Πάντως, κάποιοι δεν θεωρούν σύμπτωση τη χρονική στιγμή, συνδέοντας με την κινητικότητα που υπάρχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία είχε θετικά αποτελέσματα κατά τις περιφερειακές και τοπικές εκλογές. Μόλις πριν από λίγες ημέρες σε κεντρική της εκδήλωση ακούστηκαν τοποθετήσεις που θύμισαν…. ΣΥΡΙΖΑ, περί αποφασιστικού ρόλου των μελών της, σεβασμού στη συμμετοχή των οργανώσεων αλλά και για διαδικασίες, στις οποίες απαιτείται ομόφωνη απόφαση του Συντονιστικού της. Στελέχος του Μετώπου, το οποίο ρωτήσαμε, αρνήθηκε ότι σχετίζεται η κίνησή των 5 με διάφορες άλλες διεργασίες που γίνονται στο χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.