Ανοιχτή συζήτηση εντός της ΕΕ ακόμα και σε επίπεδο κορυφής για να τεθεί σε σωστή βάση η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Προανήγγειλε ακόμη εφ’όλης της ύλης Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στις αρχές του 2011 για να συζητηθούν σε βάθος όλα τα θέματα.

«Με την Τουρκία δεν μιλάμε για να δώσουμε, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αλλά αντιθέτως για να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε δικαιώματά μας που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν μπορεί να δεχθεί μοιρολατρικά ότι είμαστε καταδικασμένοι να παραμένουμε εχθροί. «Πρέπει επιτέλους να καταρρίψουμε και οι δύο πλευρές κάποιους μύθους που έχουν καλλιεργηθεί με την πάροδο του χρόνου».

Η κυβέρνηση, ανέφερε ακόμα, δεν θα σταθεί στην μονότονη επανάληψη των αυτονόητων θέσεων της Ελλάδας, αλλά θα προσπαθήσει κάτι περισσότερο με προτάσεις, καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες, όπως η σκέψη για μια ανοιχτή συζήτηση στην ΕΕ, ακόμη και σε επίπεδο Κορυφής, μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία για να ξανατεθεί η ενταξιακή διαδικασία της γείτονος στη σωστή βάση και να τεθούν όλοι ενώπιον των ευθυνών τους.

«Για να μην κρύβονται κάποιοι πίσω από το Κυπριακό ή να επικαλούνται πόσο μεγάλη και σημαντική είναι η Τουρκία σήμερα προκειμένου να παρακάμψουν τους κανόνες αλλά και για να πάψει η Τουρκία να τσιμπολογάει ότι της αρέσει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς ανταλλάγματα, όπως πράττει σήμερα» διευκρίνισε.

Ακόμη ο κ. Δρούτσας είπε πως προσβλέπει στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που θα συγκαλέσει, όπως ανακοίνωσε, στις αρχές του επόμενου χρόνου ώστε να συζητηθούν σε βάθος όλα τα θέματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για τα κύρια εθνικά μας θέματα και ξεκαθάρισε εκ νέου πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με τα σημερινά δεδομένα επισημαίνοντας πως το πράττει προς αποφυγή της όποιας παρεξήγησης «διότι κάποιοι δεν πείθονται αν δεν τις ακούν τις θέσεις μας καθημερινά».

«Δυστυχώς πολλοί στην Ελλάδα σπεύδουν να υιοθετούν δηλώσεις Σκοπιανών ή Τούρκων αξιωματούχων ως γεγονότα» είπε και αναρωτήθηκε: «Πως μπορούν αυτές να έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία από τα λόγια της ελληνικής κυβέρνησης;».

Καταλήγοντας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την συναίνεση και την συνεργασία, εξέφρασε την χαρά του για το ότι ο Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε παρόμοια άποψη και βούληση και εξέφρασε την ελπίδα να τον ακολουθήσουν όλοι σε αυτή την κατεύθυνση.

«Προέχει το συμφέρον του τόπου, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης όπως σήμερα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Θα κριθούμε όλοι αν αρθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Εγώ πάντως προτιμώ την σημερινή κριτική, ακόμη και την άδικη, από το βλέμμα του παιδιού μου αύριο που θα με ρωτά γιατί δεν κάναμε αυτό που κάναμε όταν έπρεπε, όταν είχαμε την ευκαιρία και την υποχρέωση» τόνισε.