Μεγάλο πολιτικό θέμα ανοίγουν για την κυβέρνηση οι διαφοροποιήσεις και οι αιχμές κατά της οικονομικής πολιτικής αλλά και κατά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών από βουλευτές του ΠαΣοΚ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Η εικόνα που παρουσίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ έδειχνε έλλειψη συντεταγμένης στάσης και συνοχής. Η κριτική που ασκήθηκε δεν προήλθε από μια τάση ή από μια οργανωμένη ομάδα, αλλά ήταν πολυσπερμική, άρα δυνητικά πιο επικίνδυνη και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου κατέβασε στην ουσία μια πολιτική πλατφόρμα, ενώ άλλοι βουλευτές, όπως οι κκ. Κ. Καρτάλης, Ε. Νασιώκας, Θ. Ρομπόπουλος, Ν. Σαλαγιάννης κ.ά., εξέφρασαν αιχμηρές απόψεις και παρ΄ ότι δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση εμφανίστηκαν να το κάνουν πιεζόμενοι από τις περιστάσεις. Ο κ. Ρομπόπουλος μάλιστα δήλωσε ευθέως ότι είναι η τελευταία φορά που θα ψηφίσει προϋπολογισμό ή νομοσχέδιο χωρίς επαρκή ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς.
Η κριτική των βουλευτών προβληματίζει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προσπαθούν επί ματαίω να… ευθυγραμμίσουν τους βουλευτές, και όλα αυτά τρία εικοσιτετράωρα έπειτα από την επιχείρηση κατευνασμού τους που ξεκίνησε ο κ. Γ. Παπανδρέου.
Η κυρία Παπανδρέου ξεκαθάρισε από την αρχή της ομιλίας της ότι στηρίζει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Και φύλαξε τα πάρθια βέλη της για τη συνέχεια. «Βεβαίως, στήριξη δεν σημαίνει σιωπή. Δεν σημαίνει στοίχιση πίσω από μία και μοναδική άποψη. Πόσω μάλλον σήμεραπου ζούμε τη βαθύτερη οικονομική, κοινωνική, πολιτική, ηθική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών μετά τον Εμφύλιο. Μάλιστα, θα έλεγα ότι ορισμένα “όχι” έχουν μεγαλύτερη αξία στη συλλογική προσπάθειααπό τα στρατευμένα “ναι”» παρατήρησε. Και έθεσε η ίδια το ερώτημα «αν μιλούμε για έναν προϋπολογισμό αξιόπιστο, που θα εκτελεστεί με ακρίβεια και θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα; Η απάντησή μου είναι όχι», είπε. Εξίσου αιχμηρός ήταν και ο κ. Κ. Καρτάλης. «Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ένα κρίσιμο βήμα για την πορεία μας προς το έτος που το δημόσιο χρέος θα είναι το 80%-100% του ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή περίπου το 2020», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει με κάθε μέσο το κοινωνικό κράτος. «Είναι η ψυχή μας και αν το χάσουμε θα είναι σαν να παραδίδουμε την ψυχή μας στον Διάβολο» είπε και ζήτησε να διασφαλιστεί η συναίνεση ή έστω η ελάχιστη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Ο κ. Καρτάλης υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των βουλευτών να λένε τη γνώμη τους χωρίς φόβο ότι θα βρεθούν σε παγετώνα. «Σε 10 έτη από σήμερα, πολλοί θα μετανιώνουν που παρέμεναν σιωπηλοί όταν είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν» υπογράμμισε.
Κριτική στάση τήρησαν και οι βουλευτές κκ. Ε. Νασιώκας και Δ. Καρύδης, ενώ προσωπικές αιχμές διατυπώθηκαν από τον κ. Θ. Ρομπόπουλο, ο οποίος είπε ότι ζήτησε ραντεβού με τον Πρωθυπουργό, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. «Είναι σαν να παίζω ποδόσφαιρο σε μια ομάδα και να μη με αφήνουν να αγγίξω την μπάλα» είπε και πρόσθεσε: «Ας δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση και ας υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό» .
Χθες δόθηκε η εντύπωση ότι ο κ. Ρομπόπουλος θα επιχειρούσε ηρωική έξοδο και γι΄ αυτό τον προσέγγισαν διάφοροι βουλευτές, ενώ εκλήθη από τον κ. Β. Εξαρχο και από την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη. «Μου ζήτησαν να κάνω ό,τι μου λέει η συνείδησή μου» είπε ο βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης μιλώντας προς «Το Βήμα». Ο κ. Ρομπόπουλος διευκρίνισε ότι έχει ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και ότι κατά τη γνώμη του οι βουλευτές δικαιούνται να έχουν καλύτερη ενημέρωση και μια άλλη αντιμετώπιση από τους υπουργούς. Είπε επίσης ότι και άλλες φορές είχε συνειδησιακό πρόβλημα, όπως με το Ασφαλιστικό, αλλά και με το ίδιο το μνημόνιο, «επειδή δεν είχαμε σαφή εικόνα τι ψηφίζουμε». Διευκρίνισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση για να μην πάει χαμένη «η τιτάνια προσπάθεια» που καταβάλλεται, αλλά από στάση κριτικής.