Στα τέλη του 2012 θα λειτουργήσει το πρώτο τρυπάνι έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα (ανοιχτά του νομού Ηλείας) μετά από πολλά χρόνια αλλά και νότια της Κρήτης για πρώτη φορά. Οι πρώτες παραχωρήσεις για έρευνα θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 και χρειάζεται περίπου ένας χρόνος προετοιμασίας για την πρώτη επιχείρηση γεώτρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ online, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχουν τη βεβαιότητα ύστερα από εισηγήσεις τεχνοκρατών και δορυφορικές επιβεβαιώσεις, ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα μπορούν να αποδώσουν περί τα 20-25 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου (ή ισοδύναμου φυσικού αερίου) ετησίως για διάστημα 25-30 χρόνων. Η κατανάλωση πετρελαίου της Ελλάδας είναι 120 εκατ. βαρέλια το χρόνο σήμερα, με πτωτική τάση πάντως λόγω της ύφεσης, συνεπώς ένα ικανό μέρος της ζήτησης μπορεί να καλυφθεί από εγχώριες πηγές.
Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για τη «Σύσταση Φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, από το ΥΠΕΚΑ αναφέρεται ότι «Όλες οι μέχρι σήμερα ερευνητικές εργασίες και μελέτες, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό. Εκείνο που απαιτείται είναι η διενέργεια ερευνών ώστε να είναι δυνατή η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύπτουν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια». Η εκτίμηση είναι αισιόδοξη, αλλά τα 20-25 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως θεωρούνται λογικός στόχος.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων» που θα ανήκει εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο.
Η δραστηριότητα της εταιρίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
-Την διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
-Τη διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, τη συλλογή επεξεργασία και αποτίμηση των δεδομένων από τις έρευνες που έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον, την υποβολή εισηγήσεων προς την πολιτική ηγεσία για τις περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα.
-Την προετοιμασία και διεξαγωγή των διαγωνισμών για την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιριών που θα αναλάβουν τις έρευνες.
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι ένα θαλάσσιο κοίτασμα του μεγέθους του Πρίνου (περίπου 100 εκατ. βαρέλια) απαιτεί επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για την ανακάλυψη και ανάπτυξή του, οι δαπάνες παραγωγής για 25 χρόνια είναι 1,5 δισ., τα έσοδα συνολικά είναι 7.5 δισ. δολάρια και οι φόροι που εισπράττει το Δημόσιο 3 δισ. δολάρια. Εκτός από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο, από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια έχουν ανακαλυφθεί δύο μικρά κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο και ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στην Επανομή.
Στην εισηγητική έκθεση τονίζεται επίσης ότι η Ελλάδα σήμερα αποτελεί θλιβερό παράδειγμα προς αποφυγή σε παγκόσμιο επίπεδο, κράτους που δεν διαθέτει φορέα για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του και την προστασία του περιβάλλοντος και του ενεργειακού του πλούτου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου 2011 ενώ σε ορίζοντα 12 μηνών η εταιρία που θα δημιουργηθεί θα προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής «σε περιοχές όπου τα δεδομένα είναι ώριμα και υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης πετρελαίου ή και αερίου».