Την εμπειρία του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, που είχε συγκροτηθεί πριν από οκτώ χρόνια στο πλαίσιο του διεθνούς κινήματος κατά την νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, επιδιώκει να αξιοποιήσει ο ΣΥΝ για να υπάρξει, αυτή τη φορά, μια «ομπρέλλα» σε πρωτοβουλίες με στόχο την «αντίσταση και την αλληλεγγύη» στην εποχή της κρίσης.

Πολλές είναι οι ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι για να πάρει σάρκα και οστά το νέο Φόρουμ που θα έχει μεν πολιτικά χαρακτηριστικά, όπως τον αγώνα κατά του μνημονίου και των επιπτώσεών του, αλλά θα υλοποιεί και δράσεις για την ανακούφιση του πληθυσμού που βιώνει τις συνέπειες της κρίσης. Ετσι, για παράδειγμα, υπάρχουν σκέψεις για τη λειτουργία πολιτιστικών κέντρων σε γειτονιές, όπου δήμοι κλείνουν καλλιτεχνικά εργαστήρια, για τη δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων χώρων όπου εθελοντές, δωρεάν ή με μίνιμουμ αμοιβές, θα απασχολούν παιδιά των οποίων οι μητέρες εργάζονται ή ψάχνουν για δουλειά. Επίσης, υπάρχουν ιδέες για επιτροπές που δίνουν νομικές συμβουλές σε απολυμένους ή δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους και για εναλλακτικά παντοπωλεία (τρόφιμα, παλιά ρούχα κ.ά.). Ολα αυτά «ζυμώνονται» από την Κουμουνδούρου, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχός της, η εμπειρία του κοινωνικού Φόρουμ έδειξε ότι «κινητοποιούσε διαφορετικής πολιτικής κατεύθυνσης ανθρώπους, οι οποίοι εντάσσονταν σε κάτι πλατύ, νιώθοντας ότι δεν τους φοράνε ένα κομματικό «καπέλο»».

Ο ΣΥΝ αναζητά τρόπους ώστε να διαμορφωθεί ένας κινηματικός χώρος στον οποίο να ενταχθούν κοινωνικά σχήματα βάσης (πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, επιτροπές κατοίκων, μεταναστευτικές οργανώσεις κ.λπ.), δημοτικές κινήσεις, με πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης για να στηριχθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πολίτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Αν και δεν έχουν ακόμα συγκεκριμενοποιηθεί οι μορφές που θα λάβει η προσπάθεια αυτή, έχει ανοίξει η συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ η οποία μάλιστα σήμερα το μεσημέρι (Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010) σε συνεδρίασή της, αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου δράσεων και πρωτοβουλιών -αποτελείται από τους κ.κ. Δ. Στρατούλη, Αλ. Καλύβη, Χρ. Παπαδόπουλο, Τ. Κορωνάκη και Αν. Καρίτζη.