«Καμπανάκι» προς την κυβέρνηση κρούουν βουλευτές του ΠαΣοΚ, διαμηνύοντας ότι η στήριξή της από την πλευρά τους «δεν σημαίνει σιωπή και στοίχιση πίσω από μια άποψη». Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της πρώην υπουργού κυρίας Βάσως Παπανδρέου η οποία αν και δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2011, ωστόσο τον χαρακτήρισε «αναξιόπιστο»: «Είναι αυτονόητο ότι υπερψηφίζω. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί με ακρίβεια και ότι είναι αξιόπιστος; Η απάντησή μου είναι ΄΄όχι΄΄. Έχει σημαντικά προβλήματα στην στόχευση και στις δυνατότητες εκτέλεσής τους του», υπογράμμισε κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή. Όπως μάλιστα είπε «ορισμένα ΄΄όχι΄΄ έχουν μεγαλύτερη αξία από στρατευμένα ΄΄ναι΄΄» και ξεκαθάρισε ότι όλες οι κριτικές παρεμβάσεις της για χειρισμούς που έχουν γίνει «έχουν ένα στόχο: Να βοηθήσω την Ελλάδα και την κοινωνία για να βγούμε από τον εφιάλτη της κρίσης». «Έχω κουραστεί να ακούω και να διαβάζω για δήθεν εσωκομματικές ταραχές στο ΠαΣοΚ», συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Στηρίζω την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Θα ήταν ασυγχώρητο αν μπροστά στην κατάσταση αυτή προβάλαμε προσωπικές στρατηγικές, θα ήταν μια κωμωδία μέσα σε μια τραγωδία, αλλά στήριξη δεν σημαίνει σιωπή και στοίχιση πίσω από μία άποψη».

Όσον αφορά την οικονομία, η πρώην κοινοτική επίτροπος τόνισε ότι «δύσκολα βγαίνει ο λογαριασμός ακόμα και με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους», διατυπώνοντας έτσι κριτικές αιχμές για τους κυβερνητικούς προσανατολισμούς, ενώ ζήτησε «να διαπραγματευτούμε πολύ πιο σκληρά, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι δράσεις που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη, αλλιώς θα βυθιζόμαστε σε μεγαλύτερη ύφεση». Μάλιστα ζήτησε «να βελτιωθεί το μάνατζμεντ της κεντρικής διοίκησης σε καθημερινή βάση». Όσον αφορά τις επιπτώσεις των μέτρων η κυρία Παπανδρέου επισήμανε ότι «η κοινωνία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για τα σκληρά μετρά, αλλά συχνά δεν νιώθει ότι είναι δίκαια, όπως πχ. η οριζόντια περικοπή των μισθών και η μείωση των συντάξεων, οι επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν θυσίες για τις δύσκολες μέρες αλλά δεν προβλέπουν τίποτα για τις καλές μέρες, η φοροδιαφυγή που δεν χτυπιέται». Διερωτήθηκε, τέλος, «γιατί δεν προχωρά ο ουσιαστικός έλεγχος όλων των πόθεν έσχες σε όσους έχουν διατελέσει υπουργοί και υφυπουργοί τα τελευταία δέκα χρόνια» για να καταλήξει: «Θεωρεί κανείς ότι είμαστε Βουλή αγγέλων; Πώς θα δεχτούν οι πολίτες θυσίες όταν οι πολιτικοί κάνουν περαίωση δια κουκουλώματος;».

Αιχμές επιφύλαξε και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κ. Καρτάλης υπογραμμίζοντας ότι «αν χάσουμε το κοινωνικό κράτος, παραδίδουμε την ψυχή μας στο διάβολο». «Πρέπει να αποδείξουμε στους πολίτες ότι πληρώνουν και οι έχοντες, διότι μέχρι τώρα τα περισσότερα βάρη τα σηκώνουν οι μη έχοντες», πρόσθεσε, ενώ αναφερθείς στον ρόλο των βουλευτών στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία, είπε: «Οι βουλευτές πρέπει να είναι ελεύθεροι να λένε τη γνώμη τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπονομεύουν την κυβέρνηση». Ζήτησε δε αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και στο «πόθεν έσχες».

Κριτική στάση τήρησε και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Έκτ. Νασιώκας ο οποίος αναφερθείς στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές ρυθμίσεις, τις ΔΕΚΟ κλπ. και ειδικότερα για την διάταξη περί ανείσπρακτων οφειλών, είπε ότι ανήκει σε εκείνους που είχαν διαμηνύσει προς την κυβέρνηση ότι θα την καταψήφιζαν αν δεν αποσύρετο, ενώ ζήτησε να μειωθούν οι αποδοχές των βουλευτών, καθώς και οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν τα κόμματα από το κράτος.

Υπήρξαν και προσωπικές αιχμές όπως από τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Θ. Ρομπόπουλο ο οποίος είπε: «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, έχω ζητήσει ραντεβού με τον πρωθυπουργό κι ακόμη δεν μου έχει απαντήσει. Είναι σα να παίζω ποδόσφαιρο σε μια ομάδα και να μην με αφήνουν να αγγίξω τη μπάλα». Ενώ τόνισε ότι «συνειδησιακά δεν θα μπορούσα να δεχθώ τις αναίτιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις». Ωστόσο, διευκρίνισε: «Ας δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση και ας υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό».