Δριμύτατη επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου. Την ανάγκη για υπευθυνότητα και συνέπεια στις απόψεις των κομμάτων, τόνισε στο λόγο του ο πρώην υπουργός, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις μειώσεις μισθών. Επιπροσθέτως, ο κ. Παπαθανασίου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΠαΣοΚ αγνόησε σταθερά, τις προειδοποιήσεις της ΝΔ, σχετικά με την πολιτική του μνημονίου. Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Παπαθανασίου στη Βουλή, για τον προϋπολογισμό του 2011.

«Όταν, στις 18 Μαρτίου 2009, αποφασίζαμε να παγώσουμε τους μισθούς άνω των 1.700 ευρώ στο Δημόσιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου, στις πολλές παρεμβάσεις που έκανε τότε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης,σχολίαζε:

«Το πάγωμα μισθών σημαίνει αφαίρεση από την οικονομία ρευστότητας. Άρα, περαιτέρω βάθεμα της ύφεσης. Άρα, τελικά, και μικρότερα έσοδα για το Δημόσιο και συνέχιση της κατάστασης που έχουμε σήμερα. Είναι δηλαδή μια λάθος πολιτική, δεν πρέπει κανένας να σκέφτεται καν, να πάει σε αυτή την κατεύθυνση».

Αν αυτά πιστεύει ο υπουργός για το πάγωμα των μισθών, άραγε τι υποστηρίζει για τη μείωσή τους; Εν πάση περιπτώσει, πριν μερικές μέρες η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το νόμο για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ, τηρώντας υπεύθυνη στάση.

Τα κόμματα οφείλουν να δείχνουν υπευθυνότητα και συνέπεια. Και όχι άλλα να λένε ως αντιπολίτευση και άλλα να πράττουν ως κυβέρνηση. Αναλογιστείτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, τι κριτική μας κάνατε, τι υποσχέσεις δίνατε στον ελληνικό λαό για να κερδίσετε την εξουσία και τι πολιτική ασκείτε σήμερα.

Όταν, στις εκλογές του 2009, λέγαμε ότι θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια όσα δεν έγιναν τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, μας χλευάζατε.

Όταν καταθέταμε στον ελληνικό λαό συγκεκριμένες προτάσεις για μείωση του ελλείμματος, μας λέγατε ανάλγητους και επικίνδυνους. Και μοιράζατε υποσχέσεις. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. 550 € ευρώ αγροτική σύνταξη. Αυξήσεις στις δαπάνες για την παιδεία, την υγεία. Σήμερα, όλοι οι Έλληνες ξέρουν ποιος έλεγε την αλήθεια και ποιος είπε ψέματα.

Το Μάιο του 2010, όταν φέρατε προς ψήφιση το Μνημόνιο, σας είπαμε: αυτό το μείγμα της πολιτικής οδηγεί την χώρα σε αδιέξοδο και όχι στην έξοδο από την κρίση. Και τότε μας χλευάσατε. Σήμερα, λίγους μήνες μετά, κανένας από τους στόχους που είχαν τεθεί με το Μνημόνιο δεν επιτυγχάνεται. Η ύφεση είναι μεγαλύτερη. Ο πληθωρισμός και η ανεργία έχουν εκτοξευθεί. Το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο, γιατί τα έσοδα έπεσαν έξω, παρά την αύξηση των φόρων. Το χειρότερο είναι ότι με την εφαρμογή του μνημονίου, το χρέος θα αυξηθεί κοντά στο 170 % του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, οπότε υποτίθεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Μερικές ημέρες πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πάλι ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. Όμως χρειάζονται μέτρα 6,1 δις ευρώ για το 2011 και άλλα 13 δις ευρώ ως το 2014.

Και ερωτώ: πως μπορεί να εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός μια κυβέρνηση και έναν ηγέτη, που επιμένει σε ακάλυπτες προεκλογικές επιταγές;

Για ποιο λόγο δώσατε συνειδητά ψεύτικες υποσχέσεις στις εθνικές εκλογές, την ώρα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρουσίαζε με ειλικρίνεια την κατάσταση και επεσήμαινε την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων για να μη φτάσουμε εδώ που φτάσαμε;

Και πως επιδιώκετε τη συναίνεση, πως επιδιώκετε την κατανόηση και την ανοχή του ελληνικού λαού, όταν τη μια μέρα με τόση ευκολία δίνετε υποσχέσεις και με την ίδια άνεση την επόμενη μέρα τις πετάτε στο καλάθι των αχρήστων;

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η έξοδος από την κρίση, απαιτεί συνέπεια, ευθύνη, ειλικρίνεια. Χωρίς αυτά τα τρία στοιχεία, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και η συναίνεση που ζητάτε.

Και αυτό σας το λέω ως γνήσιος οπαδός της συναίνεσης. Σας το λέω επίσης, γνωρίζοντας καλά ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την οικονομία.

Το 2011 όλα δείχνουν ότι θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών. Το κύμα της ανεργίας και των λουκέτων θα ενταθεί. Θα υπάρξουν συνάνθρωποί μας που θα χρειαστούν βοήθεια για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, και αυτήν πρέπει να είναι σε θέση να την παράσχει το κράτος.

Πρέπει να βγούμε από το αδιέξοδο το συντομότερο δυνατόν. Περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση ή συμπίεση των εισοδημάτων θα βαθύνει την ύφεση. Οι ελπίδες για το αύριο βασίζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Πράγματι χρειάζονται μέτρα μείωσης του ελλείμματος, για να βγούμε από την κρίση. Χρειάζονται όμως και αναπτυξιακές προσπάθειες. Διαφορετικά, όσα μέτρα κι αν πάρετε, δεν θα έχουν αντίκρισμα.

Τα δικά σας στοιχεία το επιβεβαιώνουν αυτό. Ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει μέτρα ύψους 14,3 δις ευρώ για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 5 δις ευρώ. Γιατί όσο επιμένουμε σε αυτό το μείγμα πολιτικής η οικονομία συρρικνώνεται και το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας εξανεμίζεται λόγω ύφεσης.

Άκουσα χθες τον υπουργό Οικονομικών να λέει ότι η ανάπτυξη δεν θα έλθει με το πάτημα ενός κουμπιού. Πράγματι. Έχουν περάσει όμως 14 μήνες, από τότε που αναλάβατε την εξουσία.

Γιατί μιλάμε, 14 μήνες μετά, για νέο αναπτυξιακό νόμο;Και την ίδια στιγμή, επιμένουμε στην υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα η μια μετά την άλλη να μεταναστεύει στο εξωτερικό.

Γιατί μιλάμε, 14 μήνες μετά, για νέα εξαγωγική στρατηγική; Και την ίδια στιγμή, οι επιστροφές ΦΠΑ στους εξαγωγείς είναι λιγότερες σε σύγκριση με πέρυσι, για να εμφανισθεί μειωμένο το έλλειμμα παρόλο ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν;

Γιατί δεν κάνατε ούτε μια αποκρατικοποίηση το 2010, την ώρα που κόβατε μισθούς και συντάξεις; Υπήρχαν περιπτώσεις που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο και μπορούσατε να τις συνεχίσετε. Για παράδειγμα, για τη ΛΑΡΚΟ είχαμε 9 σοβαρούς ενδιαφερόμενους. Όμως επιλέξατε να βάλετε το φάκελο στο συρτάρι. Στο ίδιο συρτάρι που βάλατε τους φακέλους για τη ΔΕΠΑ και το καζίνο Πάρνηθας.

Γιατί τα ΣΔΙΤ είναι ακόμα στον πάγο;

Γιατί καρκινοβατούν τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα;

Γιατί ακυρώσατε τους διαγωνισμούς για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου και τις επεκτάσεις της Αττικής οδού;

Γιατί βάλατε στο συρτάρι το χωροταξικό σχεδιασμό που είχαμε ολοκληρώσει;

Γιατί η απελευθέρωση της ενέργειας είναι ακόμα στα χαρτιά;

Γιατί το σχέδιο για την σύνδεση 2.000.000 νοικοκυριών με οπτική ίνα είναι καταχωνιασμένο;

Γιατί δεν αξιοποιούνται τα μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια, όπως έγινε με το Ελευθέριος Βενιζέλος;

Γιατί, 14 μήνες μετά, δεν έχει γίνει τίποτα για την αξιοποίηση της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας;

Γιατί, 14 μήνες μετά, η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει – πόσο μάλλον υλοποιήσει – ούτε μια σοβαρή αναπτυξιακή πρωτοβουλία; Και δεν μιλάμε βέβαια για φιάσκο τύπου Αστακού.

Πράγματι η ανάπτυξη δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται με μια απόφαση. Χρειάζονται πράξεις και αποτελεσματικότητα, και όχι σχέδια επί χάρτου και μεγάλα λόγια. Και αυτό δεν το βλέπουμε. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να εξαγγέλλει fasttrack για τις ξένες επενδύσεις, εφαρμόζοντας ουσιαστικά το νόμο που εμείς ψηφίσαμε το καλοκαίρι του 2009, θα πρέπει πρώτα να βάλει σε fasttrack την ίδια τη λειτουργία της. Γιατί όσο καθυστερεί στα θέματα ανάπτυξης τόσο μεγαλύτερες θυσίες θα απαιτούνται από τους Έλληνες, χωρίς να είναι βέβαιο ότι τελικά θα γλυτώσουμε τα χειρότερα.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει στην πράξη ότι βάζει πλάτη και στα δύσκολα, και θα εξακολουθήσει να το κάνει. Ο προϋπολογισμός του 2011 δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, γι αυτό και τον καταψηφίζουμε».