Η Νέα Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να δημιουργεί «τεχνητά ή τεχνικά» ζητήματα στο Αιγαίο που με τη σειρά τους δημιουργούν εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό ξεκαθάρισε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στο 19ο Διεθνές Συμπόσιο της Ελληνικής Ενωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αν και απέφυγε να αναφερθεί ειδικότερα, είπε ουσιαστικά ότι οι κανόνες και οι πρακτικές που αφορούν στην νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, άρα και στο Αιγαίο, δεν μπορούν να είναι διαφορετικές από αυτές που ισχύουν στις υπόλοιπες περιοχές ευθύνης του ΝΑΤΟ, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό «ειδικό καθεστώς».
Ο κ. Βενιζέλος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα επισημαίνοντας ότι πρέπει να εκλείψουν προβλήματα του παρελθόντος τα οποία έφεραν πρώην Γενικούς Γραμματείς του ΝΑΤΟ να εκδίδουν κείμενα καθαρά πολιτικού χαρακτήρα, δημιουργώντας τριβές στον σχεδιασμό των ασκήσεων της Συμμαχίας που με τη σειρά τους παράγουν προβλήματα μεταξύ των Συμμάχων.
Με αυτή του την αναφορά ο υπουργός Αμυνας «φωτογράφισε» βασικά δύο αποφάσεις: κατ’ αρχήν τους «Κανόνες Λουνς» (Luns Rulings), τους οποίους εξέδωσε ο πρώην ΓΓ της Συμμαχίας Τζόζεφ Λουνς τη δεκαετία του 1980 και εξαιρούσαν την Λήμνο από τις συμμαχικές ασκήσεις. Και κατά δεύτερον, την «Aegean Islands Guidance Policy» του 2006, η οποία εκδόθηκε από τον επιτελάρχη του Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή στην Ευρώπη (SACEUR). Με αυτή, τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία βάσει Συνθηκών κρίνονται αποστρατιωτικοποιημένα, δεν θα συμπεριλαμβάνονται σε ασκήσεις και σε άλλες δραστηριότητες του NATO. Παράλληλα, στην Λήμνο εν καιρώ ειρήνης δεν θα εκτελούνται ασκήσεις και το ΝΑΤΟ δεν θα χρηματοδοτεί τεχνικά έργα. Μόνο σε περίοδο πολέμου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Λήμνος στον έκτακτο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, ύστερα από ειδική απόφαση του ΝΑΤΟϊκού διοικητή.