Είναι γνωστό ότι η έννοια του μπόνους είναι στενά συνυφασμένη με την έννοια της τραπεζικής – και δη της επενδυτικής. Η κρίση έδειξε, μάλιστα, ότι οι τραπεζίτες απαιτούν την είσπραξη μπόνους ανεξαρτήτως των υπηρεσιών που προσφέρουν και κυρίως της πορείας του χρηματοπιστωτικού ή επενδυτικού οργανισμού στον οποίο εργάζονται. Γι’ αυτό και παρατηρείται το φαινόμενο ακόμη και τράπεζες που λειτουργούν με χρήματα των φορολογουμένων – που έχουν χρεοκοπήσει, δηλαδή, και λειτουργούν χάρη στην κρατική αρωγή – να χορηγούν πλουσιοπάροχα μπόνους στα στελέχη τους. Έρευνα που διενήργησε η βρετανική εταιρεία στρατολόγησης στελεχών Astbury Marsden πιστοποιεί την ανελαστικότητα των τραπεζιτών σε ό,τι αφορά το θεσμό των μπόνους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 48% των 1.122 τραπεζιτών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι αν καταργούντο κάποτε τα μπόνους, εκείνοι θα… άλλαζαν επάγγελμα! Ευλόγως το 45% λειτουργούν ως να μη συνέβη τίποτα το 2008 και θεωρούν ότι τα μπόνους που θα εισπράξουν εφέτος θα είναι υψηλότερα των περυσινών. Παρά ταύτα, είναι γνωστό ότι εφέτος οι βρετανικές τράπεζες θα διανείμουν μπόνους συνολικά λιγότερα των 7,3 δισ. στερλινών (8,63 δισ. ευρώ ή 11,3 δισ. δολαρίων) που διένειμαν πέρυσι.

«Οι επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου, εφ’ όσον γίνουν πιο συγκρατημένες σε ό,τι αφορά τα μπόνους, θα έχουν να αντιμετπωπίσουν ένα άνευ προηγουμένου κύμα φυγής στελεχών προς τους ανταγωνιστές τους», δήλωσε στο Bloomberg ο γενικός διευθυντής της Astbury Marsden Τζόναθαν Νίκολσον.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι βρετανικές τράπεζες (ιδιωτικές και κρατικοποιημένες λόγω χρεοκοπίας) για να αντισταθμίσουν τις αναγκαίες (λόγω αγανάκτησης των φορολογουμένων και της κοινωνίας εν γένει) περικοπές των μπόνους, έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών και μάλιστα κατά… 17% συγκριτικά με πέρυσι! Δεν είναι τυχαίο ότι το 45% των στελεχών που περιμένουν αυξημένο μπόνους (δηλαδή το 45% του 45% του συνόλου) θεωρούν ότι η αύξηση που θα πάρουν θα είναι της τάξεως του 47% του βασικού τους μισθού. Not bad at all…