Εξοδο από την κρίση μέσω της εξωστρέφειας «βλέπει» ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος σε δηλώσεις του τη Δευτέρα μετά το τέλος της έκτακτης γενικής συνέλευσης της τράπεζας που ενέκρινε την κεφαλαιακή της ενίσχυση κατά 1,05 δισ. ευρώ, χαρακτήρισε δύσκολη χρονιά το 2011. Αναφερόμενος στην αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση νέων μετοχών, τόνισε ότι θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας ενόψει του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου, στην ενδυνάμωση της θέσης της στο πλαίσιο των μακροοικονομικών συνθηκών της Ελλάδας και στην παροχή δυνατότητας να επωφεληθεί ελκυστικών ευκαιριών οργανικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
Συγκεκριμένα, η πραγματοποίηση της αύξησης θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια, με τον δείκτη Equity Tier I να διαμορφώνεται σε 9,5%, τον δείκτη Tier I στο 10,8% και τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,7% (+200 μονάδες βάσης pro forma με στοιχεία 30ης Σεπτεμβρίου 2010). Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα συνεδριάσει στις 3 Ιανουαρίου 2011 για να προσδιορίσει τους όρους και τη διαδικασία της έκδοσης, όπως τον αριθμό των μετοχών και την τιμή διάθεσης. Με βάση το σχεδιασμό, εκτιμάται ότι η περίοδος εγγραφής των κοινών μετόχων θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου 2011 και θα ακολουθήσει η εισαγωγή των νέων μετοχών στο χρηματιστήριο.
Εχει αντοχές ο τραπεζικός τομέας
Ο κ. Σάλλας επεσήμανε για τον τραπεζικό τομέα ότι άντεξε την κρίση και είναι σαφές πως έχει περαιτέρω περιθώρια αντοχών. «Αυτό δείχνει την υγεία των ελληνικών τραπεζών που δεν είχαν το είδος των προβλημάτων τα οποία αντιμετώπισαν ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό, όπως τα τοξικά ομόλογα» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας όμως ότι δε θα υπάρξει βελτίωση στο μέτωπο των καθυστερήσεων πριν από το τέλος του 2011, διαβλέποντας ότι οι πρώτοι έξι μήνες της φετινής χρονιάς θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι.
Σε ερώτηση για την πορεία των ελληνικών τραπεζών στις ξένες αγορές, ο κ. Σάλλας είπε ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών τραπεζών είναι σήμερα σημαντικός παράγοντας πηγής εσόδων και υποστήριξης των αποτελεσμάτων τους και ότι ορθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν υπέκυψαν στα «κελεύσματα» για υποχώρηση από τις θέσεις τους αυτές, όταν πριν από δύο χρόνια σχολιαζόταν αρνητικά αυτή η επέκταση. Οι αγορές στις οποίες έχουν επενδύσει οι ελληνικές τράπεζες, όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αίγυπτος κ.α. ξεπερνούν ήδη την κρίση.
Τέλος, σε σχέση με τις μακροοικονομικές εξελίξεις, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία σχετικά μικρή αγορά και «μόνον η εξωστρέφεια μπορεί να μας δώσει την κρίσιμη μάζα για να διευρύνουμε τη βάση της οικονομίας. Αυτό είναι το κλειδί και το εργαλείο». Κατά τον ίδιο, ένας χαρακτηριστικός δείκτης που είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνει κάποια σημεία βελτίωσης, στον τομέα των εξαγωγών.
«Δημιουργούνται προϋποθέσεις σε κάποιους τομείς της οικονομίας που δείχνουν πως η χώρα έχει τις δυνατότητες να τα καταφέρει. Δεν είναι μόνον η πράσινη ανάπτυξη για την οποία το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι καταγεγραμμένο. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και για το real estate, για το οποίο αρχίζει να εμφανίζεται κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον και εκτιμούμε πως σε λίγους μήνες από τώρα, το ενδιαφέρον θα γίνει ακόμη πιο έντονο. Επιπλέον, στον τουρισμό δημιουργούνται προϋποθέσεις βελτίωσης, μετά την μείωση του ΦΠΑ και τη συγκράτηση των τιμών» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σάλλας.