Πιο κοντά φέρνουν οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά. Παρά την απόφαση του κ. Σαμαρά να εντείνει την επιθετική ρητορική κατά του Πρωθυπουργού, οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, τις τελευταίες ημέρες, συνομίλησαν για δεύτερη φορά. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, και αφού μεσολάβησε και η κρίσιμη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δυο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Λίγο πριν αρχίσει η πενθήμερη μάχη του προϋπολογισμού, με την εισήγηση του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Αθ. Αλευρά, ο Πρωθυπουργός σηκώθηκε από τη θέση του και κατευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, όπου καθόταν ο κ. Σαμαράς. Τον χαιρέτησε και οι δυο τους συνομίλησαν για 6-7 λεπτά για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ε.Ε.

Μακριά από τους υπόλοιπους βουλευτές, είτε του ΠαΣοΚ, είτε της Ν.Δ., ο Πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για το ευρω ομόλογο, την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και για το τι ακριβώς έγινε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Οι δυο τους είχαν συμφωνήσει στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου σε αρκετά σημεία όσον αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς είναι υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, την οποία θεωρεί επιβεβλημένη, διότι η αρχική πρόβλεψη της σύμβασης ήταν μη ρεαλιστική. Παράλληλα τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, προκειμένου να στηριχθούν έναντι των αγορών κράτη, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που θα εξέλθουν από την επιτήρηση και τον δανεισμό της τρόικας.

Αυτές τις θέσεις είχε την ευκαιρία να τις συζητήσει και με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του EurogroupΖαν Κλοντ Γιούνκερ προ ημερών στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα γι’ αυτή τη συνάντηση θέλησε να ενημερωθεί και ο κ. Παπανδρέου και ρώτησε σχετικά τον κ. Σαμαρά που του είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες: «Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι Ευρωπαίοι σαν τον Γιούνκερ».

Συνομιλία και με Παπαχρήστο

Μια ακόμα συνάντηση, είχε ο κ. Σαμαράς, όχι με τον κ. Παπανδρέου, αλλά με ένα βουλευτή, η πορεία του οποίου συνδέθηκε τα τελευταία χρόνια με τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε τυχαία χθες στο καφενείο της Βουλής –λίγομετά τη συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό- με τον διαγραφέντα βουλευτή Πρέβεζας κ. Ευ. Παπαχρήστο, που ανήκε στην ομάδα των στελεχών που στήριξαν εξ αρχής τον κ. Παπανδρέου και επί πολλά έτη ήταν στον κύκλο των σκληρών υποστηρικτών του. Η αποπομπή του κ. Παπαχρήστου από την Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, λόγω της στάσης του να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά ήταν ένα το κεντρικό θέμα της τρίλεπτης κατ’ ιδίαν συνομιλίας του με τον κ. Σαμαρά.

Ψηλά οι αντιπολιτευτικοί τόνοι

Παρά την καλή διαπροσωπική σχέση των κκ. Σαμαρά και Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να του ασκήσει ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού. Η δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλου ήταν μια σαφής ένδειξη: «Αν ο κ. Παπανδρέου δεν αλλάξει άμεσα την πολιτική του, για να περάσουμε στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας, η δραματική ύφεση, στην οποία ο ίδιος μας οδήγησε, θα μας τραβήξει στο βυθό».

Παράλληλα, η ανησυχία για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση κυριαρχεί στη Ρηγίλλης. Είναι ενδεικτικό, ότι ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και τομεάρχης Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Ντ. Βρεττό και ζητά να κινηθούν οι διαδικασίες για συζήτηση στην του ζητήματος της χάραξης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών για τη χώρα μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Για τη Ν.Δ. το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας για την προάσπιση των εθνικών δικαίων και συμφερόντων μας και όπως σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος, έχει δημιουργηθεί ανησυχία και προβληματισμός στην ελληνική κοινή γνώμη, από συγκεκριμένα περιστατικά όπως: η εντεινόμενη δραστηριότητα τουρκικών ερευνητικών σκαφών στο χώρο του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και δημοσιεύματα του ημερήσιου και εβδομαδιαίου τύπου για διεξαγωγή διαβουλεύσεων, εντός των διερευνητικών επαφών που ξεφεύγουν από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.