22 Νοεμβρίου 2010 O ι τριμηνιαίες εκταμιεύσεις της διμερούς οικονομικής βοήθειας από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης βασίζονται σε τριμηνιαίες αξιολογήσεις ως προς την υλοποίηση των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση στη διάρκεια του προγράμματος. Η εκταμίευση των δόσεων θα βασίζεται στην τήρηση των ποσοτικών κριτηρίων απόδοσης και στη θετική αξιολόγηση προόδου αναφορικά με τις πολιτικές του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜΟΧΠ) και αυτού του Μνημονίου. Τα κριτήρια αυτά έχουν επικαιροποιηθεί και εξειδικευτεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του Νοεμβρίου 2010.
Τo Παράρτημα 1, στο οποίο αναφέρονται οι απαιτήσεις για την παροχή οικονομικών στοιχείων, αποτελεί κομμάτι αυτού του Μνημονίου και επομένως η παροχή αυτών των στοιχείων θα αποτελεί μέρος της αξιολόγησης.
Οι αρχές δεσμεύονται να διαβουλεύονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το προσωπικό του ΔΝΤ για την υιοθέτηση πολιτικών στο πλαίσιο του Μνημονίου, αφήνοντας επαρκή χρόνο για αξιολόγηση και σύμφωνα με τις θεσμοθετημένες πρακτικές της κυβέρνησης. Οι αρχές θα παρέχουν επίσης όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για την παρακολούθηση της προόδου κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος (Παράρτημα 1). Η Κυβέρνηση πρέπει να παρέχει μία τριμηνιαία αναφορά, σύμφωνα με το άρθρο 4 της απόφασης του Συμβουλίου 2010/320/ΕΕ. 1. Δράσεις για την τρίτη αξιολόγηση (δράσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου 2010)
i ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ
Η Κυβέρνηση επιτυγχάνει τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης για το 2010 (βλ. Πίνακα 1 του ΜΟΧΠ) και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να πετύχει το στόχο για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης με βάση το ΕSΑ95.
1 Τo Κοινοβούλιο υιοθετεί τον προϋπολογισμό για το 2011 στοχεύοντας στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο δεν θα ξεπεράσει τα 17065 εκατομμύρια ευρώ σε όρους ΕSΑ95. Ο προϋπολογισμός για το 2011 παρέχει πληροφορίες και προβλέψεις για ολόκληρη τη γενική κυβέρνηση. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:
Μεταφορά στο 2011 της επίπτωσης μέτρων που υιοθετήθηκαν τον Μάιο του 2010:
Περικοπές δαπανών
* Μισθολογικές δαπάνες (εποχιακά δώρα και επιδόματα): τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ.
2 * Συντάξεις (εποχιακά δώρα): 500 εκατομμύρια ευρώ.
* Ειδικές μειώσεις στις υψηλότερες συντάξεις: 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυξήσεις εσόδων
* ΦΠΑ: τουλάχιστον 750 εκατομμύρια ευρώ.
* Έμμεσοι φόροι στα καύσιμα: τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ. * Έμμεσοι φόροι στον καπνό: τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ. * Έμμεσοι φόροι στο αλκοόλ: τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ.
* Φόροι στα είδη πολυτελείας: τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ.
* Κίνητρα για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων, απόδοσης τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ και αυξανόμενα ποσά για το 2012 και το 2013.
Μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και νομοθετηθεί
Περικοπές δαπανών
* Μείωση της ενδιάμεσης κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2010, επιπλέον της προβλεπόμενης εξοικονόμησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης (βλέπε επόμενο μέτρο).
* Εφαρμογή της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο τη μείωση του κόστους σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα κατά τουλάχιστον 1500 εκατομμύρια ευρώ το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια μέσα στο 2011.
* Μείωση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από εγχώριους πόρους κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2010 και αύξηση των εσόδων δίνοντας προτεραιότητα στα επενδυτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής.
* Μη χορήγηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων, με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων ευρώ.
* Μείωση στις μισθολογικές δαπάνες κατά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ μέσω της εφαρμογής μέτρων για την καταπολέμηση της απάτης και μέσω της λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
* Μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ λόγω της μείωσης στις προ-φόρων τιμές των φαρμάκων και των αντίστοιχων δαπανών των νοσοκομείων κατά τουλάχιστον 350 εκατομμύρια ευρώ (βλ. επίσης παρακάτω).
Αυξήσεις εσόδων
* Προσωρινές «εισφορές κρίσης» στις πολύ κερδοφόρες επιχειρή σεις, οι οποίες θα αποφέρουν τουλάχιστον 1000 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για το 2011, 2012 και 2013.
* Εφαρμογή των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με απόδοση τουλάχιστον 700 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και αυξανόμενες αποδόσεις για το 2012 και 2013.
* Σταδιακή εφαρμογή ενός «πράσινου φόρου» με απόδοση τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ το 2011.
* Διεύρυνση της φορολογικής βάσης ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με στόχο την αποκόμιση τουλάχιστον 270 εκατομμυρίων ευρώ επιπρόσθετων εσόδων.
* Συλλογή εσόδων από την αδειοδότηση τυχερών παιγνίων: τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ από πώληση αδειών και 200 εκατομμύρια ευρώ από ετήσια δικαιώματα.
* Αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, συμπεριλαμβανόμενης της φορολόγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωση: τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ.
* Εφαρμογή του λογιστικού προσδιορισμού εισοδημάτων προς φορολόγηση, με απόδοση τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ.
* Έναρξη της είσπραξης ειδικού φόρου για τα αυθαίρετα (τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο).
Νέα μέτρα
Περικοπές δαπανών
* Περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά τουλάχιστον 5%, που θα αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ. Περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων, που θα αποφέρει για την κυβέρνηση συνολικά εξοικονόμηση τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιχορηγούμενοι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να εξασφαλίσουν αντίστοιχες μειώσεις στις δαπάνες τους προκειμένου να μην συσσωρευτούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οικογενειακά επιδόματα με βάση εισοδηματικά κριτήρια (means-tested) από τον Ιανουάριο του 2011, που θα αποφέρουν εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ (μετά την παρακράτηση του αντίστοιχου διοικητικού κόστους).
* Μείωση των παραλαβών στρατιωτικού εξοπλισμού κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2010.
* Περαιτέρω μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων κατά 900 εκατομμύρια ευρώ λόγω της μείωσης στις τιμές των φαρμάκων και της εφαρμογής νέων διαδικασιών για τις προμήθειες. Μείωση των αντίστοιχων δαπανών των νοσοκομείων (συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για εξοπλισμό) κατά τουλάχιστον 350 εκατομμύρια ευρώ. * Αλλαγές στον τρόπο διοίκησης, τιμολόγησης και μισθοδοσίας στις δημόσιες επιχειρήσεις, που θα αποφέρουν εξοικονομήσεις τουλάχιστον 800 εκατομμυρίων ευρώ (βλ. παρακάτω).
Αυξήσεις εσόδων
* Εξίσωση της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης από τις 15 Οκτωβρίου 2011 και μετά, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που θα αποφέρει τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ καθαρά έσοδα το 2011, έχοντας αφαιρέσει την επίπτωση των μέτρων για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.
* Αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 5,5% σε 6,5% και από 11% σε 13% με απόδοση τουλάχιστον 880 εκατομμύρια ευρώ και μεταφορά των φαρμάκων και των ξενοδοχείων από το συντελεστή ΦΠΑ 11% σε 6,5% με κόστος που δεν υπερβαίνει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.
3 * Εντατικοποίηση της πάταξης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα (τουλάχιστον 190 εκατομμύρια ευρώ). * Αύξηση των δικαστικών παραβόλων (τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ).
* Εφαρμογή σχεδίου δράσης για την επιτάχυνση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών (τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ).
* Επιτάχυνση της διαδικασίας είσπραξης των επιβαλλόμενων φορολογικών προστίμων (τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ).
* Είσπραξη των εσόδων που προέρχονται από το νέο πλαίσιο εκδίκασης των φορολογικών διαφορών στα διοικητικά δικαστήρια (τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ). * Έσοδα από την ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας που λήγουν στο άμεσο μέλλον (τουλάχιστον 350 εκατομμύρια ευρώ).
* Έσοδα από συμβάσεις παραχώρησης (τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ).
Ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει:
* Αναλυτικά ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο, για την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με το στόχο για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Τo μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2012-14 θα καθοριστεί σε έκθεση στρατηγικής τον Μάρτιο του 2011.
* Πληροφορίες για τα μηνιαία έσοδα ανά κατηγορία και δαπάνη ανά υπουργείο.
Επικαιροποιημένα στοιχεία θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο τακτικά.
ii ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Καταπολέμηση της σπατάλης στις δημόσιες επιχειρήσεις
Η Κυβέρνηση υιοθετεί σχέδιο αναδιάρθρωσης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ). Επιδίωξη του σχεδίου είναι να μειωθεί το λειτουργικό κόστος της εταιρείας και να καταστεί οικονομικά βιώσιμη. Οι κρατικές επιδοτήσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 40% του λειτουργικού κόστους σύμφωνα με τις πρακτικές της Ε.Ε. Τo σχέδιο περιλαμβάνει περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας και αυξήσεις εισιτηρίων. Οι προβλεπόμενες ενέργειες θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2011.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί μια νομοθετική πράξη η οποία περιορίζει τους διορισμούς στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης βάσει ενός κανόνα 1 διορισμού για κάθε 5 αποχωρήσεις, χωρίς εξαιρέσεις για κάποιο τομέα.
4Η Κυβέρνηση προετοιμάζει ένα σχέδιο προγραμματισμού διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού με βάση τον κανόνα 1 προς 5. Ο κανόνας αυτός αφορά και το προσωπικό των δημοσίων επιχειρήσεων που αναδιαρθρώνονται, το οποίο μετατάσσεται σε φορείς της κυβέρνησης.
Η Κυβέρνηση προετοιμάζει ένα αναλυτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για τη πώληση δημόσιας περιουσίας και δημόσιων επιχειρήσεων με στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 7 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2013, από τα οποία τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο μέσα στο 2011. Τo πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποιήσεων αφορά τη συμμετοχή του δημοσίου στους σιδηροδρόμους, στις οδικές μεταφορές, σε αεροδρόμια, σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, παίγνια και σε ακίνητα. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους και δεν υπο καθιστούν τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής.
Λογιστική και έλεγχος
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το κεντρικό μητρώο των δημοσίων επιχειρήσεων είναι λειτουργικό, και ότι οι οικονομικές καταστάσεις των δημοσίων επιχειρήσεων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.
Η Κυβέρνηση δημιουργεί ένα κεντρικό σύστημα οικονομικής εποπτείας των δημοσίων επιχειρήσεων στο Υπουργείο Οικονομικών- στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ. Η αρμοδιότητα της λειτουργικής εποπτείας των δημοσίων επιχειρήσεων παραμένει στα αρμόδια υπουργεία.
Αμυντικές δαπάνες
Τo νέο Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) που θα υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση, προβλέπει μια μεσοπρόθεσμη μείωση των αμυντικών δαπανών, η οποία θα συνεισφέρει διαρκώς στη δημοσιονομική εξυγίανση, χωρίς να επηρεάζεται το αξιόμαχο των εθνικών αμυντικών δυνάμεων. Βελτίωση του Δημοσιονομικού Πλαισίου
Η Κυβέρνηση εφαρμόζει το νομοσχέδιο για την ενδυνάμωση του δημοσιονομικού πλαισίου. Τα ακόλουθα πρέπει να αποτελέσουν μέρος της μεταρρύθμισης:
* Η εισαγωγή ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου για τη γενική κυβέρνηση βάσει ενός τριετούς κυλιόμενου ανώτατου ορίου δαπανών για το κράτος, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και την τοπική αυτοδιοίκηση.
* Η ενδυνάμωση της θέσης του Υπουργού Οικονομικών σε σχέση με τα υπόλοιπα υπουργεία τόσο κατά τη φάση προετοιμασίας όσο και εκτέλεσης του προϋπολογισμού (δίνοντας στον Υπουργό Οικονομικών δικαίωμα αρνησικυρίας στις αποφάσεις για δαπάνες και στην εκτέλεσή τους).
* Η εισαγωγή υποχρεωτικού αποθεματικού εκτάκτων αναγκών στον προϋπολογισμό, της τάξεως του 5% της συνολικής πίστωσης για κρατικές δαπάνες, εκτός από μισθούς, συντάξεις και τόκους. Η χρήση του αποθεματικού έκτακτης ανάγκης θα αποφασίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών.
* Η διασφάλιση ότι το Κοινοβούλιο δεν αλλάζει το συνολικό μέγεθος του προϋπολογισμού κατά το στάδιο έγκρισης, αλλά επικεντρώνεται στη σύνθεση των δημοσίων δαπανών και εσόδων και στην αξιοπιστία των προβλέψεων για τις δαπάνες και τα έσοδα.
* Η εισαγωγή ισχυρότερων μηχανισμών ελέγχου των δαπανών, ειδικότερα μέσω της εφαρμογής κατάλληλου μηχανισμού ελέγχου για την παρακολούθηση της ανάληψης υποχρεώσεων, μέσω του οποίου οι φορείς δαπανών (υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση, οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, νοσοκομεία και άλλα νομικά πρόσωπα) θα αναφέρονται σε μηνιαία βάση στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων σε σύγκριση με τις πιστώσεις του προϋπολογισμού. Για το σκοπό αυτό, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ξεκινάει τη δημιουργία ενός ειδικού πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2011, με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η διασύνδεση όλων των δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), προκειμένου να παρέχουν στοιχεία σε πραγματικό χρόνο.
* Η εισαγωγή ενός κανόνα εσόδων για τη γενική κυβέρνηση σύμφωνα με τον οποίο η διάθεση των εσόδων, εφόσον αυτά ξεπερνούν τις προβλέψεις, θα καθορίζεται εκ των προτέρων στον προϋπολογισμό.
* Η δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο που θα παρέχει ανεξάρτητες συμβουλές και θα διεξάγει λεπτομερή έλεγχο σε δημοσιονομικά ζητήματα, θα δημοσιεύει στοιχεία για τα δημοσιονομικά σχέδια των φορέων της γενικής κυβέρνησης και την εκτέλεσή τους, καθώς και για τις μακροοικονομικές υποθέσεις που χρησιμοποιούνται στον προϋπολογισμό.
Ολοκλήρωση της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης
Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα παρουσιάσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου ενδιάμεση έκθεση με προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες μέχρι το 2060 (αναλογιστικές μελέτες), όπως προβλέπεται από τον ασφαλιστικό νόμο του Ιουλίου 2010 για τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο).
Εκσυγχρονισμός του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης
Η Κυβέρνηση υιοθετεί μια εκτενή μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και αλλάζει την κατανομή των σχετικών με την υγεία αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων.
Πρωταρχικός στόχος είναι να διατηρηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία κάτω από 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, διατηρώντας παράλληλα την καθολική πρόσβαση και βελτιώνοντας την ποιότητα της περίθαλψης. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η κύρια έμφαση πρέπει να δοθεί στην πειθαρχία σε μακροοικονομικό επίπεδο και στον έλεγχο του κόστους.
Όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα, η Κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή μέτρα προς εξοικονόμηση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το 2011. Αυτό θα φέρει το μέσο όρο δημοσίων δαπανών για φάρμακα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης σε περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ (σύμφωνα με το μέσο όρο της ΕΕ) μέχρι το τέλος του 2012. Πιο συγκεκριμένα, τα ακόλουθα μέτρα εφαρμόζονται μέχρι το τέλος του 2010:
* Διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής ενός ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (eprescription), με την επέκταση του συστήματος που χρησιμοποιείται σήμερα από τον ΟΑΕΕ σε όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης που παρέχουν ασφάλιση υγείας. * Ορισμός (μέσω ΕΟΦ) και δημοσίευση κατευθυντήρων γραμμών συνταγογράφησης για γιατρούς, με βάση τα διεθνή πρότυπα συνταγογράφησης.
* Τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης θεσπίζουν διαδικασία για την τακτική αξιολόγηση των πληροφοριών που λαμβάνονται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και σε σχέση με τις αναληφθείσες κατευθυντήριες γραμμές συνταγογράφησης. Η αξιολόγηση θα γίνει μέσω μιας κοινής ειδικής μονάδας υπό την εποπτεία του Συντονιστικού Συμβουλίου Παροχών Υγείας (ΣΥΣΠΥ) με την υποστήριξη της ΗΔΙΚΑ. Σχετικές κυρώσεις και ποινές θα επιβάλλονται ως συνέχεια της αξιολόγησης, όπως προβλέπεται από τους ισχύοντες κανόνες και τη νομοθεσία.
* Δημοσιεύεται ετήσια έκθεση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, και σχόλια και παρατηρήσεις παρέχονται σε κάθε γιατρό σε τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον ετησίως). Η έκθεση και οι παρατηρήσεις εστιάζουν στην συνταγογραφική συμπεριφορά αναφορικά με τα πιο δαπανηρά και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα.
* Δημοσίευση του πλήρους τιμοκατάλογου φαρμάκων στην αγορά, χρησιμοποιώντας το νέο μηχανισμό τιμολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα δημοσιευθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 και θα αντικαταστήσει τη μερική λίστα που θεσπίστηκε τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να ενημερώνεται ανά τρίμηνο. * Ανακοίνωση ότι τα όρια στη μείωση των τιμών που τέθηκαν σε εφαρμογή όταν πρωτοεισήχθη η λίστα φαρμάκων το Σεπτέμβριο του 2010, θα αρθούν το Μάρτιο του 2011.
* Εφαρμογή της «αρνητικής λίστας» των μη καλυπτόμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία φαρμάκων, και της λίστας φαρμάκων που δεν απαιτούν συνταγογράφηση παραδοτέων από τον ΕΟΦ.
* Ολοκλήρωση της νέας θετικής λίστας των καλυπτόμενων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία φαρμάκων με τη χρήση του νέου συστήματος που βασίζεται σε ενδεικτικές τιμές αναφοράς.
* Μέσω της χρήσης των πληροφοριών που παρέχονται μέσω των συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ηλεκτρονικής σάρωσης συνταγών, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να εισπράττει την συμφωνημένη επιστροφή τιμήματος από τις φαρμακευτικές εταιρείες. * Εισαγωγή ενός μηχανισμού παρακολούθησης που επιτρέπει την παρακολούθηση των εξελίξεων στη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία πρέπει να αξιολογείται σε μηνιαία βάση.
Εάν η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων είναι ανεπαρκής για την επίτευξη των επιδιωκόμενων εξοικονομήσεων, τόσο μέσα στο 2011 όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση, η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, μετά από συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το προσωπικό του ΔΝΤ. Η αξιολόγηση του αντίκτυπου των μέτρων θα γίνει στο πλαίσιο αξιολόγησης του προγράμματος.
Η Κυβέρνηση επιβάλλει την καταβολή των υφιστάμενων συμμετοχών σε χρήμα για τις τακτικές υπηρεσίες των εξωτερικών ιατρείων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας και διευρύνει τη λειτουργία του ολοήμερου ωραρίου των νοσοκομείων (απογευματινά ιατρεία), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα. Η Κυβέρνηση αυξάνει και διασφαλίζει την είσπραξη της συμμετοχής των ασθενών για υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων από 3 ευρώ σε 5 ευρώ και επεκτείνει αυτή τη χρέωση σε αδικαιολόγητες επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά.
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει μεγαλύτερη δημοσιονομική και λειτουργική εποπτεία των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης από τον Υπουργό Οικονομικών, καθώς και τη δημοσίευση των ελεγμένων λογαριασμών νοσοκομείων και κέντρων υγείας.
Ειδική Ομάδα Εργασίας
Η Κυβέρνηση συστήνει μια ανεξάρτητη ομάδα εργασίας από ειδικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, έργο της οποίας είναι η παραγωγή, μέχρι τα τέλη Μαΐου 2011, λεπτομερούς έκθεσης (λεπτομερές προσχέδιο) για μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού). Αυτή η ομάδα εργασίας θα έχει πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και θα λαμβάνει επαρκή διοικητική υποστήριξη. Θα παράγει μια ενδιάμεση έκθεση το Μάρτιο του 2011. iii ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Τo Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι πλήρως λειτουργικό και με επαρκές προσωπικό (μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2011). Τo προσωπικό θα προσληφθεί βάσει της ταχύτερης και πιο ευέλικτης υφιστάμενης διαδικασίας πρόσληψης.
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το ποσό των 25 δισ. ευρώ της παράτασης των κρατικών εγγυήσεων σε τραπεζικά ομόλογα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2010.
Η ΑΤΕ ανακοινώνει δημόσια προσφορά τίτλων πριν από το τέλος Νοεμβρίου 2010.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να μειώσει τις αποδοχές του προσωπικού της στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης.
iv ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Για την ενδυνάμωση των θεσμών της αγοράς εργασίας
Η Κυβέρνηση μεταρρυθμίζει το μηχανισμό συλλογικών διαπραγματεύσεων σε επίπεδο επιχείρησης, σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι συμφωνίες σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των συμφωνιών σε κλαδικό ή επαγγελματικό επίπεδο, χωρίς κανέναν αδικαιολόγητο περιορισμό (για το λόγο αυτό το άρθρο 10 του νόμου 1876/1990 τροποποιείται). Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο δεν θα πρέπει να περιορίζονται διά νόμου, κυρίως από απαιτήσεις που αναφέρονται στο ελάχιστο μέγεθος της επιχείρησης που μπορεί να εμπλακεί σε συλλογικές διαπραγματεύσεις (για το λόγο αυτό το άρθρο 6.1. β του νόμου 1876/1990 τροποποιείται).
Η Κυβέρνηση τροποποιεί το νόμο 1876/1990 (άρθρα 11.2 και 11.3) ώστε να καταργήσει την επέκταση των κλαδικών και επαγγελματικών συμβάσεων σε όσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.
Η Κυβέρνηση θεσπίζει νόμο, σε συνάφεια με το άρθρο 73 του νόμου 3863/2010, που αναθεωρεί το σύστημα διαμεσολάβησης και διαιτησίας και εισάγει συμμετρική πρόσβαση στη διαιτησία χωρίς εξαιρέσεις, εάν τα εμπλεκόμενα μέρη διαφωνούν με τις προτάσεις του Μεσολαβητή. Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος από κυβερνητικές επιρροές και αυτό θα πρέπει να αντανακλάται στη σύνθεση του διοικητικού του συμβουλίου. Ο πρόεδρός του θα εκλέγεται ομόφωνα από τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων. Ο νέος νόμος θα υποδεικνύει ότι οι διαιτητές και οι διαμεσολαβητές θα δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ανταγωνιστικότητα σε όρους κόστους.
Η Κυβέρνηση τροποποιεί τη νομοθεσία ώστε να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στον ένα χρόνο. (Νόμος 3863/2010, άρθρο 74.2).
Η Κυβέρνηση καταργεί τους χρονικούς περιορισμούς στη χρήση εταιριών προσωρινής απασχόλησης. Για το λόγο αυτό οι σχετικοί νόμοι τροποποιούνται.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία για την άρση των εμποδίων για τη μεγαλύτερη χρήση συμβολαίων ορισμένου χρόνου.
Η Κυβέρνηση καταργεί την πρόβλεψη που καθορίζει υψηλότερο ωρομίσθιο στους μερικής απασχόλησης εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό το άρθρο 38 του νόμου 1892/1990 τροποποιείται περαιτέρω.
Η Κυβέρνηση τροποποιεί την τρέχουσα νομοθεσία (Νόμος 3846/2010, άρθρο 7) ώστε να επιτρέπεται μία πιο ευέλικτη διαχείριση του εργασιακού χρόνου, συμπεριλαμβανομένης της μερικής απασχόλησης σε βάρδιες (Άρθρο 2.3). ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Λειτουργικές αξιολογήσεις
Η Κυβέρνηση προχωράει σε δύο ανεξάρτητες αξιολογήσεις της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό επίπεδο και όλων των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων, που θα διεξαχθούν από τον ΟΟΣΑ. Η πρώτη αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης θα συντονίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η δεύτερη αξιολόγηση των κοινωνικών προγραμμάτων θα συντονίζεται από το Υπουργείο Εργασίας. Η αξιολόγηση της κεντρικής διοίκησης περιλαμβάνει όλα τα υπουργεία (πρώτη φάση) και τους σημαντικούς εποπτευόμενους δημόσιους φορείς (δεύτερη φάση). Η αξιολόγηση των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων θα είναι αναλυτική και θα αφορά όλα τα αρμόδια υπουργεία. Οι όροι αναφοράς και των δύο αξιολογήσεων καθώς και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης της κεντρικής διοίκησης θα συμφωνηθούν μεταξύ των υπουργείων και του ΟΟΣΑ, μετά από διαβούλευση με προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Η αξιολόγηση της κεντρικής διοίκησης θα συγχωνευθεί με το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών.
5Η αξιολόγηση θα: * καταγράψει τη χρήση πόρων (ανθρώπινο δυναμικό και προμήθειες) για την εκτέλεση του κυβερνητικού έργου.
* προσδιορίσει δράσεις για τον εξορθολογισμό των διαφόρων τμημάτων, τη διασφάλιση της αποτελε σματικότητας και την προαγωγή της παραγωγικότητας και θα * ποσοτικοποιήσει τις εξοικονομήσεις.
Η αξιολόγηση των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων θα:
* αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την καταλληλότητα των υφιστάμενων κοινωνικών και προνοιακών προγραμμάτων.
* προσδιορίσει τα λιγότερο αποτελεσματικά προγράμματα.
* ποσοτικοποιήσει τις εξοικονομήσεις.
Τοπική αυτοδιοίκηση
Η Κυβέρνηση υιοθετεί τα απαιτούμενα διατάγματα για την έναρξη ισχύος της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης (μεταρρύθμιση Καλλικράτη). Η μεταρρύθμιση θα αποφέρει εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ το 2011 και επιπρόσθετων 500 εκ. ευρώ το 2012 και το 2013 για τη γενική Κυβέρνηση ως σύνολο.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί διάταγμα που απαγορεύει στις τοπικές αυτοδιοικήσεις να πραγματοποιούν ελλείμματα, τουλάχιστον μέχρι το 2014. Για να διασφαλιστεί ότι οι μειώσεις δαπανών από την εφαρμογή του Καλλικράτη συνεισφέρουν στη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, η Κυβέρνηση μειώνει τις επιχορηγήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες εξοικονομήσεις πόρων και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Μισθοί στον δημόσιο τομέα και διοίκηση ανθρωπίνων πόρων
Τo Υπουργείο Οικονομικών μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών ολοκληρώνουν τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για την πληρωμή των μισθών στο δημόσιο τομέα. Τo Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μια έκθεση (που θα δημοσιευθεί στο τέλος του Ιανουαρίου 2011), σε συνεργασία με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, για τη διάρθρωση και το ύψος των αμοιβών καθώς και τον όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης στη γενική Κυβέρνηση. Η έκθεση θα παρουσιάσει το σχέδιο κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα για την περίοδο μέχρι το 2013. Θα καθορίσει τα σχέδια για την ανακατανομή εξειδικευμένου προσωπικού στη φορολογική διοίκηση, στο ΓΛΚ, στην επιθεώρηση εργασίας, στις ρυθμιστικές αρχές καθώς και στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Κυβέρνηση καθιερώνει μια διαδικασία για την απλοποίηση του συστήματος αμοιβών στο δημόσιο τομέα. Τo σύστημα θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύστημα, όπου η αμοιβή θα αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα. Η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στο μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα ως συνέπεια της μεταρρύθμισης.
Τo ΑΣΕΠ επιταχύνει τις διαδικασίες επιλογής προσωπικού για τους τομείς που αποτελούν προτεραιότη τα για την εφαρμογή αυτού του μνημονίου.
Δημόσιες συμβάσεις
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει ένα χρονοδιάγραμμα και λεπτομέρειες για τη δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικών συμβάσεων (eprocuremenf) και υπογράφει τα σχετικά συμβόλαια για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Για την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις ανοικτές αγορές
Οδηγία των υπηρεσιών
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το σημείο μοναδικής επαφής (ΣΜΕ):
* παρέχει τη σχετική πληροφόρηση για όλες τις τομεακές και οριζόντιες απαιτούμενες διατυπώσεις και διαδικασίες (όπως η καταχώρηση των επιχειρήσεων και οι άδειες σχετικά με το χώρο εγκατάστασης του παρόχου).
* κάνει διαχωρισμό μεταξύ των διαδικασιών που αφορούν τους παρόχους υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα και τους διασυνοριακούς παρόχους (ειδικά σε σχέση με τα ρυθμιζόμενα επαγγέλΗ
6
Κυβέρνηση:
* διασφαλίζει την επαρκή διασύνδεση μεταξύ του ΣΜΕ και των άλλων αρμόδιων αρχών (συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών ενώσεων).
* επιτρέπει την ηλεκτρονική ολοκλήρωση των διαδικασιών τουλάχιστον στους τομείς των υπηρεσιών διανομής, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και των κατασκευών.
* επιτρέπει την εξ αποστάσεως πληρωμή των διοικητικών τελών.
7 Η κυβέρνηση πραγματοποιεί μία αξιολόγηση κινδύνου των διαδικασιών σε τομείς υπηρεσιών προτεραιότητας με στόχο την υιοθέτηση λύσεων για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, την ηλεκτρονική υπογραφή και τα ηλεκτρονικά έγγραφα σε εναρμόνιση με την απόφαση της Επιτροπής 2009/767/ΕC.
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει μια έκθεση προόδου που περιγράφει όλες τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές διαδικασίες και τις επόμενες ενέργειες που πρόκειται να υλοποιηθούν τα επόμενα δύο τρίμηνα για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των απαιτούμενων διαδικασιών, θέτοντας ξεκάθαρες προθεσμίες για κάθε τομέα υπηρεσιών και διαδικασία.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί αλλαγές στην υπάρχουσα (κλαδική) νομοθεσία σε βασικούς τομείς υπηρεσιών όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η νέα νομοθεσία θα πρέπει:
* να διευκολύνει την εγκατάσταση με το να:
* καταργεί ή τροποποιεί τις απαιτήσεις οι οποίες απαγορεύονται από την Οδηγία των Υπηρεσιών και * μειώνει σημαντικά τις απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με ποσοτικούς ή γωγραφικούς περιορισμούς, νομικές μορφές αποκλεισμού, απαιτήσεις συμμετοχών, σταθερές ελάχιστες ή/και μέγιστες αμοιβές και τους περιορισμούς για δραστηριότητες σε πολλαπλά αντικείμενα.
* διευκολύνει την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών έτσι ώστε οι πάροχοι διασυνοριακών υπηρεσιών να απαιτείται να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες απαιτήσεις την ελληνικής νομοθεσίας μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (όταν εμπίπτουν στα άρθρα 16 και 17 της Οδηγίας των Υπηρεσιών).
* παρέχει νομική βεβαιότητα στους παρόχους διασυνοριακών υπηρεσιών μέσω του καθορισμού στην αντίστοιχη (κλαδική) νομοθεσία των όποιων απαιτήσεων μπορούν ή δεν μπορούν να εφαρμοστούν στη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών.
Η Κυβέρνηση καθορίζει, για τους τομείς υπηρεσιών προτεραιότητας που είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη, ένα χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση κλαδικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2011 που να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας των Υπηρεσιών.
Κλειστά επαγγέλματα
Η Κυβέρνηση προτείνει νομοθεσία για την άρση των περιορισμών στον ανταγωνισμό, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και το εμπόριο σε κλειστά επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων:
* του νομικού επαγγέλματος, για την άρση των περιττών περιορισμών για ελάχιστη αμοιβή, της ουσιαστικής απαγόρευσης των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.
* του φαρμακευτικού επαγγέλματος, για την προώθηση πιο ελαστικών ωραρίων λειτουργίας και τη μείωση του ελαχίστου περιθωρίου κέρδους (βλ. επίσης στα μέτρα εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας). * του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος, για τη μείωση των ελάχιστων αμοιβών και την αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων. * των αρχιτεκτόνων, για την ελάχιστη αμοιβή.
* των μηχανικών, για την ελάχιστη αμοιβή.
* των ορκωτών λογιστών, για την ελάχιστη αμοιβή.
Η Κυβέρνηση ζητάει από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού να εκδώσει γνωμοδότηση σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία.
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΔΕΚ (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με διπλώματα από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα). Παρουσιάζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναν κατάλογο των εκκρεμών αιτήσεων και ένα χρονοδιάγραμμα για την επεξεργασία τους. Ειδικότερα, οι εκκρεμείς αιτήσεις για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων (ιδίως εκείνες που σχετίζονται με διπλώματα από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα) πρέπει να επεξεργαστούν αμέσως, και οι πρώτες αποφάσεις για αυτές τις αιτήσεις να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του 2010. Μεταφορές
Με βάση την πρόσφατα εγκριθείσα νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων (Ν. 3891/2010), η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα με βιώσιμο τρόπο. Με την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου, η εταιρία παροχής σιδηροδρομικών μεταφορών (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και ο διαχειριστής υποδομής (ΟΣΕ) θα ισοσκελιστούν.
Τα μέτρα αναδιάρθρωσης που προβλέπονται στο επιχειρησιακό σχέδιο συνεπάγονται κρατική επιχορήγηση υπέρ του Ομίλου ΟΣΕ και της ΤΡΑΓΝΟΣΕ, η οποία θα κοινοποιηθεί στην Επιτροπή ως το τέλος του 2010. Τo επιχειρησιακό σχέδιο θα τροποποιηθεί με στόχο τη συμμόρφωση με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Η επόμενη αξιολόγηση θα ετοιμάσει έκθεση για τις προσαρμογές που έγιναν στο επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να εξασφαλιστεί η συμβατότητά του με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Τo επιχειρησιακό σχέδιο * παρέχει μια συνολική ανάλυση των δημοσιονομικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και του χρέους, * καθιερώνει μηχανισμούς παρακολούθησης και εφαρμογής που θα διασφαλίζουν ταχεία διόρθωση σε περίπτωση αποκλίσεων από το σχέδιο.
Κλαδικοί οδηγοί ανάπτυξης
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει μία μελέτη που θα αναλύει τη δυνητική συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Θα πρέπει να προσδιορίζει τα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα εμπόδια που περιορίζουν τον ανταγωνισμό και την είσοδο στην αγορά έτσι ώστε να αναπτυχθεί η δυναμική του κλάδου.
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει μία μελέτη που θα αναλύει τη δυνητική συνεισφορά του τομέα του λιανικού εμπορίου στην ευελιξία των τιμών, στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Θα πρέπει να προσδιορίζει τα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα εμπόδια που περιορίζουν τον ανταγωνισμό και την είσοδο στην αγορά ώστε να αναπτυχθεί η δυναμική του κλάδου.
Επιχειρηματικό περιβάλλον
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία για την απλοποίηση και την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, βιομηχανικών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων. Για το σκοπό αυτό, αναθεωρεί, μεταξύ άλλων, το Νόμο 3325/2005, και καθιστά λειτουργικό το χωροταξικό σχέδιο και το νόμο 3333/05 για τα επιχειρηματικά πάρκα. Η έκδοση όλων των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο δράσης για μια επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα όπου παρουσιάζει ένα χρονοδιάγραμμα για τη απομάκρυνση 30 εκ των σημαντικότερων περιορισμών που εξακολουθούν να υπάρχουν για την επιχειρηματική δραστηριότητα, την επένδυση και την καινοτομία.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα νόμο που θα τροποποιεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο της Ελληνικής Επι τροπής Ανταγωνισμού (ΕΕΑ), με σκοπό την κατάργηση του συστήματος κοινοποίησης για όλες τις συμφωνίες που υπάγονται στο Άρθρο 1 του Νόμου 703/1977, ώστε να δώσει στην ΕΕΑ τη δύναμη να απορρίπτει καταγγελίες, να αυξήσει την ανεξαρτησία των μελών της και να καθιερώσει εύλογες προθεσμίες για την διερεύνηση και έκδοση αποφάσεων.
Η κυβέρνηση καθιστά το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) λειτουργικό.
8 Η Κυβέρνηση επιταχύνει την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και ετοιμάζει έκθεση προόδου και σχέδιο δράσης.
Ενέργεια
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει τα αναλυτικά της σχέδια για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος προς τρίτους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο για τη σταδιακή μεταβατική και με βάση το κόστος πρόσβαση στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, λαμβάνοντας υπόψη και τον παροπλισμό των μονάδων παραγωγής ενέργειας σύμφωνα με τον Κυβερνητικό ενεργειακό σχεδιασμό ώστε να επιτευχθεί ο στόχος 20-20-20. Αυτή η πρόσβαση θα παραμείνει ενεργή μέχρι να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο ώστε είτε να απονείμει τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα, είτε να δώσει το ρόλο αυτό στον ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα μηχανισμό ώστε να διασφαλίσει ότι τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν, σταδιακά και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς, εκτός για τους ευάλωτους καταναλωτές. Η Κυβέρνηση υιοθετεί έναν αναθεωρημένο ορισμό των ευάλωτων καταναλωτών και ένα τιμολόγιο για αυτήν την κατηγορία των καταναλωτών.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες του δικτύου είναι αποδεσμευμένες από δραστηριότητες προσφοράς, όπως προβλέπεται στο δεύτερο και τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας, η Κυβέρνηση καταγράφει τα περιουσιακά στοιχεία και το προσωπικό που σχετίζονται με το σύστημα μεταφοράς ενέργειας και το σύστημα διανομής ενέργειας.
Προώθηση επενδύσεων και εξαγωγών
Η Κυβέρνηση διενεργεί μια σε βάθος αξιολόγηση όλων των δράσεων Έρευνας & Ανάπτυξης και καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με στόχο την προσαρμογή της εθνικής στρατηγικής και τον περιορισμό της χρήσης κυβερνητικών επιδοτήσεων και εγγυήσεων.
Η Κυβέρνηση συστήνει ένα εξωτερικό συμβουλευτικό σώμα, για να εξετάσει τρόπους για την ενίσχυση της καινοτομίας, την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ δημόσιας έρευνας και ελληνικών βιομηχανιών και την ανάπτυξη περιφερειακών βιομηχανικών συμπλεγμάτων.
Η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη διευκόλυνση άμεσων ξένων επενδύσεων και επενδύσεων καινοτομίας σε στρατηγικούς τομείς (πράσινες βιομηχανίες, ΤΠΕ, κλπ.), καθώς και μέτρα για την προώθηση των εξαγωγών. Αυτές οι δράσεις θα εστιάζονται στην κατάργηση δυσκαμψιών και διοικητικών περιορισμών και πρέπει να είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Αύξηση της απορρόφησης των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής
Η Κυβέρνηση επιτυγχάνει τους στόχους για τις αιτήσεις πληρωμών στην απορρόφηση των κονδυλίων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής, όπως ορίζονται στον πίνακα παρακάτω. Η συμμόρφωση με τους στόχους θα μετράται βάσει πιστοποιημένων στοιχείων. Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση επιτυγχάνει τον ετήσιο στόχο υποβολής 10 αιτήσεων για μεγάλα έργα στην Επιτροπή. Στην επίτευξη των στόχων απορρόφησης, η προσφυγή σε μη στοχευμένα de minimis μέτρα κρατικής βοήθειας θα πρέπει σταδιακά να μειωθεί.
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει μία έκθεση για τις δραστηριότητες της ομάδας δράσης που αξιολογεί την πρόοδο ως προς την γρήγορη υλοποίηση και απορρόφηση των διαρθρωτικών κονδυλίων και προτείνει βελτιώσεις, όπου είναι αναγκαίο.
Πίνακας 1: Στόχοι για τις αιτήσεις πληρωμών για την απορρόφηση των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής (προγραμματική περίοδος 2007-2013) που πρέπει να υποβληθούν μεταξύ 2010 και 2013 (σε εκατ. ευρώ)
Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, η Κυβέρνηση θεσπίζει νομοθεσία για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην εκτέλεση των δημοσίων έργων και επενδυτικών σχεδίων γενικότερα. Η νομοθεσία θα πρέπει να:
* απλοποιεί την εκδίκαση προσφυγών σχετικά με κατακυρώσεις διαγωνισμών για δημόσια έργα ή με απαλλοτριώσεις γης.
* συντομεύει τις προθεσμίες για την χορήγηση αδειών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
* απλοποιεί και συντομεύει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για έργα υποδομής. 2. Δράσεις για την τέταρτη αξιολόγηση (δράσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011)
i ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ
Η Κυβέρνηση προχωρά στην αυστηρή υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011, σύμφωνα με το παρόν Μνημόνιο.
Τo Υπουργείο Οικονομικών διασφαλίζει τη στενή παρακολούθηση των δεσμεύσεων για τις δαπάνες για κάθε φορέα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων φορέων, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΔΕΚΟ και την αποτελεσματική συλλογή φόρων, για να εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων του προγράμματος για το έλλειμμα (βλέπε αντιστοίχως πίνακα 2 του ΜΟΧΠ και το άρθρο 1 της απόφασης του Συμβουλίου 2010/320/ΕU).
Τo Υπουργείο Οικονομικών αποδεσμεύει κάθε μήνα το 1/14 των πιστώσεων του προϋπολογισμού (εκτός από μισθούς, συντάξεις και τόκους) προς τους διάφορους φορείς. Οι εναπομένουσες πιστώσεις του προϋπολογισμού δεν θα αποδεσμευθούν πριν τον Σεπτέμβρη του 2011 και μπορούν να ακυρωθούν από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την ανάγκη τήρησης του στόχου του ελλείμματος της Κυβέρνησης.
Η Κυβέρνηση τακτοποιεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει μια έκθεση δημοσιονομικής στρατηγικής η οποία καθορίζει τα διαρθρωτικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ τα οποία θα διασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων του ελλείμματος μέχρι το 2014. Αυτή η έκθεση στρατηγικής θα συνοδεύεται από ένα σχέδιο το οποίο θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης η οποία προγραμματίζεται για το Φεβρουάριο του 2010. Οι σχετικές δράσεις θα υιοθετηθούν το Μάιο.
ii ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Διαχείριση εσόδων και μεταρρυθμίσεις στη δημόσια χρηματοοικονομική διοίκηση
Η Κυβέρνηση ξεκινάει την εφαρμογή ενός σχεδίου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Τo σχέδιο περιλαμβάνει ποσοτικούς δείκτες απόδοσης ώστε να φέρει τη φορολογική διοίκηση προ των ευθυνών της.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία για τον εξορθολογισμό των διοικητικών φορολογικών διενέξεων και των διαδικασιών δικαστικών εφέσεων. Επιβάλλει την κεντρικοποίηση της υποβολή δηλώσεων, της συλλογή οφειλών, των ελέγχων και διασταυρώσεων και της διαδικασίας επιστροφής φόρων και υιοθετεί τις αναγκαίες ενέργειες και διαδικασίες για να αντιμετωπίσει τα παραπτώματα, τη διαφθορά και τη χαμηλή απόδοση των φορολογικών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένης της ποινικής δίωξης σε περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος και μίας πιο ευέλικτης διαδικασίας διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού για την τοποθέτηση και προαγωγή όσων υπαλλήλων έχουν καλές επιδόσεις (βασισμένη στις αρχές της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας).
Η Κυβέρνηση τοποθετεί οικονομικούς επιθεωρητές, σύμφωνα με τους κανόνες του Υπουργείου Οικονομικών, σε όλα τα υπουργεία και τους κύριους δημόσιους φορείς με την ευθύνη να διασφαλίζουν τον επαρκή οικονομικό έλεγχο.
Μισθοί στο δημόσιο τομέα και διοίκηση ανθρωπίνων πόρων
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει έναν αναλυτικό σχέδιο δράσης (μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2011) με ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και υλοποίηση του απλοποιημένου συστήματος αμοιβών.
Ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης
Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή παρουσιάζει τις αναλυτικές μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες μέχρι το 2060 με βάση την πρόσφατη μεταρρύθμιση. Οι προβλέψεις αυτές θα αξιολογηθούν και θα επικυρωθούν από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Οι προβλέψεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τα επικουρικά (βοηθητικά) ταμεία, βασιζόμενες σε αναλυτικά στοιχεία που συλλέγει και επεξεργάζεται η Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
Καταπολέμηση της σπατάλης στις δημόσιες επιχειρήσεις
Με στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης και της κακοδιοίκησης στις δημόσιες επιχειρήσεις, η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2011 η οποία θα προβλέπει:
* Μείωση της κύριας αμοιβής στις δημόσιες επιχειρήσεις κατά τουλάχιστον 10% σε επίπεδο εταιρίας.
* Περιορισμό των δευτερευουσών αμοιβών στο 10% της κύριας αμοιβής, σε επίπεδο εταιρίας.
* Επιβολή ενός ανώτατου ορίου 4000 ευρώ για τις μηνιαίες μικτές αποδοχές (12 μισθοί το χρόνο)
* Αύξηση των τιμών των αστικών συγκοινωνιών κατά τουλάχιστον 30%. * Αύξηση άλλων δασμών. * Δράσεις που μειώνουν τις λειτουργικές δαπάνες στις δημόσιες επιχειρήσεις κατά 15 έως 25 τοις εκατό (ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες των επιχειρήσεων).
Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2011 και να αποδώσουν δημοσιονομική εξοικονόμηση τουλάχιστον 800 εκ. ευρώ. Η Κυβέρνηση υιοθετεί νόμο για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ (το δίκτυο αστικών μεταφορών της Αθήνας) μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2011.
Εκσυγχρονισμός του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης
Διακυβέρνηση
Η Κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τις διατάξεις του άρθρου 31 και 32 του Ν. 3863/2010. Ειδικότερα, το Συμβούλιο Συντονισμού Παροχών Υγείας (ΣΥΠΣΥ):
* θεσπίζει νέα κριτήρια και όρους για τη σύναψη συμβάσεων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΑΔ) με όλους τους φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και όλων των άλλων δράσεων που προβλέπονται στο άρθρο 32 για την επίτευξη του στόχου μείωσης των δαπανών.
* ξεκινά την από κοινού αγορά ιατρικών υπηρεσιών και αγαθών για την επίτευξη σημαντικής μείωσης των δαπανών (τουλάχιστον κατά 25 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2010) μέσω σύναψης συμφωνιών για τις τιμές με βάση την αγοραζόμενη ποσότητα.
Καθολική ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για διαγνωστικές εξετάσεις που επί του παρόντος εφαρμόζεται πιλοτικά από τον ΟΠΑΔ επεκτείνεται σε όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση επεκτείνεται και στο σύστημα παραπομπών προς άλλους γιατρούς και προς ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.
Κάθε ταμείο κοινωνικής ασφάλισης σε συνεννόηση με το ΣΥΣΠΥ θεσπίζει μια διαδικασία για την τακτική αξιολόγηση των πληροφοριών που λαμβάνονται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και συντάσσει τακτικές εκθέσεις (τουλάχιστον σε εξαμηνιαία βάση) οι οποίες πρέπει να διαβιβάζονται στις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Οικονομικών. Η παρακολούθηση και αξιολόγηση θα γίνει μέσω μιας κοινής ειδικής μονάδας υπό την εποπτεία του Συντονιστικού Συμβουλίου Παροχών Υγείας (ΣΥΣΠΥ). Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών και της αξιολόγησης, συντάσσεται και δημοσιεύεται έκθεση σε ετήσια βάση και παρέχονται σχόλια και παρατηρήσεις σε κάθε γιατρό. Σε συνέχεια της αξιολόγησης, θα επιβάλλονται σχετικές κυρώσεις και ποινές.
Μηχανοργάνωση των νοσοκομείων και σύστημα παρακολούθησης
Τo Υπουργείο Υγείας ολοκληρώνει το πρόγραμμα μηχανογράφησης των νοσοκομείων. Ειδικότερα, ολοκληρώνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης και την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων καθώς και την κεντρική διαχείριση των πληροφοριών. Τo Υπουργείο Υγείας δημιουργεί μια ειδική υπηρεσία/ μονάδα για τη συλλογή στοιχείων και για την σύνταξη τακτικών τριμηνιαίων εκθέσεων καθώς και μιας ετήσιας έκθεσης. Αντίγραφο αυτών των εκθέσεων διαβιβάζεται στην αρμόδια αρχή του Υπουργείου Οικονομικών.
Η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση των συστημάτων λογιστικής, τήρησης βιβλίων (των ιατρικών προμηθειών) και έκδοσης λογαριασμών/ τιμολογίων, μέσω:
* της ολοκλήρωσης εισαγωγής του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος σε όλα τα νοσοκομεία.
* της χρήσης του ενιαίου συστήματος κωδικοποίησης και ενός κοινού μητρώου για ιατρικές προμήθειες που αναπτύχθηκε από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και το Εθνικό Κέντρο Ιατρικής Τεχνολογίας για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού.
* του υπολογισμού των αποθεμάτων και των ροών ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού σε όλα τα νοσοκομεία που χρησιμοποιούν το ενιαίο σύστημα κωδικοποίησης για τέτοιου είδους προμήθειες.
* της είσπραξης της προβλεπόμενης συμμετοχής των ασθενών σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ.
* της έγκαιρης τιμολόγησης του κόστους της θεραπείας (όχι πλέον των 2 μηνών) έναντι των Ελληνικών ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και έναντι άλλων κρατών- μελών της ΕΕ και έναντι ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης υγείας όταν πρόκειται για τη νοσηλεία/ περίθαλψη μη υπηκόων/ μη μονίμων κατοίκων.
* της χρήσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για όλες τις ιατρικές πράξεις (φάρμακα, παραπομπές, διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις) σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ.
Η αύξηση της χρήσης των ουσιωδώς όμοιων (γενόσημων) φαρμάκων
Η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον το 50 τοις εκατό του όγκου των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από τα δημόσια νοσοκομεία μέχρι το τέλος του 2011 θα αποτελείται από γενόσημα φάρμακα και από φάρμακα των οποίων η πατέντα έχει λήξει, ιδίως καθιστώντας υποχρεωτική την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων από όλα τα δημόσια νοσοκομεία με κριτήριο τη δραστική ουσία.
Τιμολόγηση των φαρμάκων
Η Κυβέρνηση:
* Μεταφέρει την ευθύνη της τιμολόγησης των φαρμάκων στον ΕΟΦ καθώς και όλων των άλλων πτυχών της φαρμακευτικής πολιτικής στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό τον εξορθολογισμό των συστημάτων αδειοδότησης και τιμολόγησης φαρμάκων καθώς και του συστήματος επιστροφής χρημάτων στους ασφαλισμένους για φαρμακευτικές δαπάνες.
* Μειώνει το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων στις τιμές λιανικής πώλησης είτε άμεσα με μείωση στο 15-20%, είτε έμμεσα με τη θέσπιση ενός συστήματος εκπτώσεων για τα φαρμακεία, για πωλήσεις πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο. Ξεκινώντας από το 2012, τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα κατ΄ αποκοπήν ποσό ή κατ΄ αποκοπήν αμοιβή συνδυασμένη με ένα μικρό περιθώριο κέρδους.
* Μειώνει το περιθώριο κέρδους των εταιρειών χονδρικής που διανέμουν φαρμακευτικά προϊόντα κατά τουλάχιστον ένα τρίτο, από τον Ιανουάριο του 2011.
Ομάδα εργασίας
Η ανεξάρτητη ομάδα εργασίας των εμπειρογνωμόνων σε θέματα υγείας που έχει συσταθεί στο τέλος του 2010 παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μια ενδιάμεση έκθεση πολιτικής το Μάρτιο του 2011, με τις πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τις αναγκαίες αναθεωρήσεις των πολιτικών που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα και τις προτεινόμενες βελτιώσεις για τα επόμενα χρόνια.
Λογιστική και έλεγχος
Ορίζονται εσωτερικοί ελεγκτές σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2011.
Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση ξεκινά τη δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων για τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης των κύριων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ), με χρονική υστέρηση τριών εβδομάδων μετά τη λήξη του αντίστοιχου τριμήνου (βλ. παράρτημα 1).
Καταπολέμηση της σπατάλης στις δημόσιες επιχειρήσεις
Η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο δράσης για την αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων10που θα οδηγήσει σε κλείσιμο των μη βιώσιμων και κατάργηση των λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού για τους οποίους δεν υφίσταται πλέον ο αρχικός σκοπός λειτουργίας.
Η Κυβέρνηση δημοσιεύει μηνιαίες πληροφορίες για τους λογαριασμούς των δημοσίων επιχειρήσεων που κατατάσσονται στη γενική κυβέρνηση με χρονική υστέρηση τριών εβδομάδων.
Η Κυβέρνηση αναθεωρεί τον νόμο πλαίσιο (Νόμος 3249/2005) για τη διακυβέρνηση των δημόσιων επιχειρήσεων με σκοπό την υιοθέτηση διοίκησης σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Ο νέος νόμος πλαίσιο απαιτεί έλεγχο των λογαριασμών των επιχειρήσεων τουλάχιστον σε εξαμηνιαία βάση (σε τριμηνιαία συχνότητα για τουλάχιστον τις δέκα μεγαλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις βάσει τζίρου) και την ενδυνάμωση του εσωτερικού ελέγχου των εταιριών, την ενίσχυση των κανόνων για τη διαχείριση του ενεργητικού και την εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας στις πρακτικές εργασίας.
iii ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Η Κυβέρνηση θα μεταφέρει, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, 1000 εκατομμύρια ευρώ, σε έναν ειδικό λογαριασμό που θα ανοίξει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα κεφάλαια από αυτόν το λογαριασμό θα αποδεσμεύονται προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όταν κατά την αξιολόγηση του προγράμματος για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών διαπιστωθεί ότι αυτοί οι πόροι είναι απαραίτητοι. Η αποδέσμευση των κεφαλαίων θα γίνεται έπειτα από συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, και το προσωπικό του ΔΝΤ.
Η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει με στόχο το λειτουργικό διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, μεταξύ των δραστηριοτήτων παρακαταθηκών και παροχής δανείων.
Η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει νομοθεσία που θα κατατάσσει τους υπαλλήλους όλων των τραπεζών στο ίδιο καθεστώς με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
iv ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης
Δημόσιες συμβάσεις
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία για την ίδρυση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων προσδιορίζοντας τους συγκεκριμένους στόχους, δικαιοδοσίες, αρμοδιότητες και χρονοδιάγραμμα για να τεθεί σε ισχύ που έχουν καθοριστεί από το Σχέδιο Δράσης που συμφωνήθηκε με την Επιτροπή το Νοέμβριο του 2010. Η Κυβέρνηση διαβιβάζει το νομοσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2011 προκειμένου να εξετασθεί και να αξιολογηθεί ότι είναι σε συμφωνία με το Σχέδιο Δράσης.
Η Κυβέρνηση προχωράει σε μια αξιολόγηση για τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεων που βρίσκονται εκτός της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας, όπως προσδιορίζεται στο Σχέδιο Δράσης. Η Κυβέρνηση παρέχει επικαιροποιημένα στοιχεία προόδου σχετικά με την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις δημόσιες συμβάσεις (eprocurement).
Καλή νομοθέτηση
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία και τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της «Ατζέντας για την Καλή νομοθέτηση», συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων της κωδικοποίησης, της αξιολόγησης αντίκτυπου, της μείωσης των διοικητικών βαρών και της δομής της «καλής νομοθέτησης».
Μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Κλειστά επαγγέλματα
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία για τα κλειστά επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων του νομικού επαγγέλματος, του φαρμακευτικού επαγγέλματος, του συμβολαιογραφικού επαγ γέλματος, των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών. Κλαδικοί οδηγοί ανάπτυξης
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία και εφαρμόζει διαρθρωτικά μέτρα για την υλοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αναλύει τη δυνητική συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για την Ελληνική οικονομία.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία και εφαρμόζει διαρθρωτικά μέτρα για την υλοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αναλύει τη δυνητική συμμετοχή του τομέα του λιανικού εμπορίου στην ευελιξία των τιμών, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για την Ελληνική οικονομία. Ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοιχτές αγορές
Οδηγία Υπηρεσιών
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθετικές πράξεις που θα επιτρέπουν την ηλεκτρονική ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν άλλους συναφείς τομείς της οικονομίας, όπως υπηρεσίες τροφίμων και ποτών, υπηρεσίες ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες και επιχειρηματικές υπηρεσίες.
Όσον αφορά τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις γνωματεύσεις σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
Ενέργεια
Η Κυβέρνηση ξεκινάει την υλοποίηση του σχεδίου για το άνοιγμα σε τρίτους της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.
Η Κυβέρνηση υλοποιεί την απόφασή της να απονείμει τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων είτε σε έναν ανεξάρτητο φορέα, είτε να δώσει το ρόλο αυτό στον ανεξάρτητο χειριστή του συστήματος.
Η Κυβέρνηση ξεκινάει να υλοποιεί το μηχανισμό ώστε να διασφαλίσει ότι τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν, σταδιακά και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς, με εξαίρεση για τους ευάλωτους καταναλωτές.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες δικτύου είναι αποδεσμευμένες από δραστηριότητες προσφοράς, όπως προβλέπεται στο δεύτερο και τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας, υλοποιούνται τα ακόλουθα μέτρα:
* Η Κυβέρνηση υιοθετεί απόφαση για τις λεπτομέρειες της αποδέσμευσης του χειριστή συστήματος μεταφοράς, σύμφωνα με το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας και υιοθετεί την απαραίτητη νομοθεσία για να διασφαλίσει την πλήρη αποδέσμευση των χειριστών συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, μέχρι το Μάρτιο του 2012.
* Η Κυβέρνηση διασφαλίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου χειριστή του συστήματος διανομής, σύμφωνα με το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας. Η Κυβέρνηση μεταφέρει στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) όλες τις ρυθμιστικές εξουσίες που αποδίδονται από την ΕΕ στους ρυθμιστές ενέργειας στο τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας (αδειοδότηση, πρόσβαση δικτύου, χρεώσεις δικτύου, επίβλεψη αγοράς κ.ά.). Η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ώστε να διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΡΑΕ (αμερόληπτη και τη διαφανή επιλογή του διοικητικού συμβουλίου, αρμοδιότητες διοίκησης σε σχέση με τον προϋπολογισμό, το προσωπικό κ.τ.λ., σύμφωνα με το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας).
Μεταφορές
Η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την διευκόλυνση σύναψης συμφωνιών παραχώρησης για τους περιφερειακούς αερολιμένες. Τo νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και να λαμβάνει υπόψη του την πρόληψη μονοπωλιακών πρακτικών και να προβλέπει την κατάλληλη εποπτεία της κατανομής και λειτουργίας των συμβάσεων παραχώρησης, με πλήρη σεβασμό στους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νόμο που θα καταργεί τους υφιστάμενους περιορισμούς στην παροχή υπηρεσιών για τις περιστασιακές μεταφορές επιβατών με λεωφορεία, πούλμαν και λιμουζίνες και ο οποίος θα εγγυάται ότι κάθε φορέας ο οποίος πληροί σαφώς διατυπωμένα κριτήρια, που αφορούν στην επαγγελματική ικανότητα, θα έχει απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά. Τo κόστος για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα διοικητικά έξοδα που σχετίζονται με τη διαδικασία αδειοδότησης και θα πρέπει να επιβάλλεται κατά αναλογία προς τον αριθμό των αδειοδοτούμενων οχημάτων. Η μέθοδος υπολογισμού των τελών πρέπει να είναι διαφανής και αντικειμενική και δεν θα πρέπει να οδηγεί σε υπερκάλυψη του υφιστάμενου κόστους.
Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος
Η Κυβέρνηση συστήνει, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2011, μια ανεξάρτητη ειδική ομάδα εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση) και της αποτελεσματικότερης χρήσης πόρων.
11 3. Δράσεις για την πέμπτη αξιολόγηση (δράσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2011)
I. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ
Η Κυβέρνηση προχωρά στην αυστηρή εκτέλεση τον προϋπολογισμό του 2011 σύμφωνα με το παρόν Μνημόνιο και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής του προϋπολογισμού. Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθορίσει και να θεσπίσει συμπληρωματικά μέτρα, εφόσον χρειαστεί, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
II ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης
Η Κυβέρνηση υλοποιεί μία σε βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δημοσίων ταμείων δευτερεύουσας/επικουρικής σύνταξης. Σκοπός της αναθεώρησης είναι η σταθεροποίηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η εξασφάλιση της ουδετερότητας του προϋπολογισμού για αυτές τις συντάξεις και η διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος. Η αναθεώρηση θα πρέπει να πετύχει:
* τη σταθεροποίηση των τρεχουσών δαπανών, μέσω των κατάλληλων προσαρμογών που θα γίνουν από 1ης Ιανουαρίου 2012.
* τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επικουρικών συντάξεων μέσα από μια αυστηρή σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών.
Η μεταρρύθμιση αυτή συμβάλλει στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου μείωσης της συνολικής (βασικής, ανταποδοτικής, συμπληρωματικής και κάθε άλλης σχετικής σύνταξης) αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών του δημοσίου τομέα, για την περίοδο 2009-2060 κάτω των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.
Η μεταρρύθμιση του δευτερευουσών (επικουρικών) συντάξεων θα σχεδιαστεί σε στενή διαβούλευση με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, και η εκτιμώμενη επίδρασή της στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα θα επικυρωθεί από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ. Οι παράμετροι του νέου επικουρικού συστήματος πλασματικών καθορισμένων εισφορών θα διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία, όπως θα αξιολογηθεί από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
Αν οι προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείξουν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις θα υπερβεί το όριο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-60, η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει και τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος που προβλέπονται από το νόμο 3863/2010. Η αναθεώρηση θα σχεδιαστεί σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Η Κυβέρνηση αναθεωρεί σημαντικά τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και μειώνει τη κάλυψη σε όχι παραπάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού. Η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου του 2011 σε όλους τους υπάρχοντες και μελλοντικούς εργαζόμενους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να μην απονέμει συνταξιοδοτικά προνόμια στο προσωπικό της και να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους των συνταξιοδοτικού της ταμείου ώστε να εναρμονιστούν με αυτές του ΙΚΑ. Ως το πρώτο τρίμηνο του 2012, η Κυβέρνηση υλοποιεί τη μεταρρύθμιση των δευτερευουσών/επικουρικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, αρχίζοντας τον υπολογισμό των παροχών με βάση το νέο σύστημα πλασματικών καθορισμένων εισφορών. Η Κυβέρνηση παγώνει τις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις και μειώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα κεκτημένα δικαιώματα, με βάση την αναλογιστική μελέτη που θα εκπονηθεί από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Σε περίπτωση που η αναλογιστική μελέτη δεν είναι έτοι μη, τα ποσοστά αναπλήρωσης θα μειωθούν, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2012, για την αποφυγή πρόσθετων ελλειμμάτων.
Ιδιωτικοποίηση και καλύτερη διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων
Η Κυβέρνηση δημοσιεύει μια πλήρη απογραφή των εμπορικών ακινήτων του δημοσίου.
Εκσυγχρονισμός του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης
Η Κυβέρνηση λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για την προώθηση της χρήσης των ουσιωδώς όμοιων (γενόσημων) φαρμάκων, μέσω:
* Υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τους γιατρούς με κριτήριο τη δραστική ουσία.
* Ορισμού χαμηλότερου κόστους συμμετοχής των ασθενών για τα γενόσημα φάρμακα που έχουν σημαντικά χαμηλότερη τιμή από την τιμή αναφοράς (κάτω από το 60 τοις εκατό της τιμής αναφοράς), με βάση την εμπειρία των άλλων χωρών της ΕΕ.
* Καθορισμού της ανώτατης τιμής των γενόσημων φαρμάκων στο 60 τοις εκατό της τιμής των αντίστοιχων επώνυμων φαρμάκων.
Η Κυβέρνηση επεκτείνει τη χρήση του συστήματος προκαθορισμένης ανά επίσκεψη και με ανώτατο όριο αμοιβής των γιατρών που χρησιμοποιείται σήμερα από τον ΟΑΕΕ, σε όλες τις συμβάσεις μεταξύ των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των γιατρών με τους οποίους αυτά συμβάλλονται. Τo νέο σύστημα πληρωμών αρχίζει για κάθε νέα σύμβαση που πρόκειται να ανανεωθεί το 2011 και για όλες τις συμβάσεις από το 2012. Ορίζει έναν ελάχιστο αριθμό ασθενών ανά γιατρό, με βάση την εμπειρία των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.
Η Κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης εξίσωσης μεταξύ των διαφόρων ταμείων αναφορικά με τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών και τα πακέτα ελάχιστων παροχών, με στόχο την πλήρη εξίσωση έως το 2012 με βάση το ν. 3655/2008.
Για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης των ασθενών, η κυβέρνηση:
* Αναπροσαρμόζει τον κανονισμό για τα δημόσια νοσοκομεία, προς την κατεύθυνση της εφαρμογής κοινής διαχείρισης/ κοινής λειτουργίας μεταξύ μικρών σε κλίμακα νοσοκομείων και μεγάλων σε κλίμακα νοσοκομείων που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή και υγειονομική περιφέρεια.
* Αναθεωρεί τους τομείς δραστηριοποίησης των μικρών νοσοκομείων προς την κατεύθυνση εξειδίκευσης σε τομείς όπως η αποκατάσταση αναπηριών ή η θεραπεία καρκίνου όπου κρίνεται αναγκαίο.
* Σε περιοχές με περισσότερα του ενός νοσοκομεία (εξαιρουμένων των πανεπιστημιακών νοσοκομείων) προβλέπει τη χρήση κοινής διοίκησης/ κοινής διοικητικής και λειτουργικής υποδομής.
* Αυξάνει την κινητικότητα του προσωπικού στο εσωτερικό των υγειονομικών περιφερειών.
Η ανεξάρτητη ομάδα εργασίας των εμπειρογνωμόνων σε θέματα υγείας που δημιουργείται στο τέλος του 2010 παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, την τελική της έκθεση με προτάσεις πολιτικής έως το τέλος Μαΐου 2011, με συγκεκριμένες συστάσεις για την αναθεώρηση των πολιτικών που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα. Οι προτάσεις πολιτικής της έκθεσης θα καλύπτουν τους ακόλουθους τομείς:
* Τη διοίκηση του συστήματος υγείας με στόχο τη μείωση του κατακερματισμού του συστήματος.
* Χρηματοδότηση: συγκέντρωση, συλλογή και διανομή των κονδυλίων. * Εναρμόνιση των πακέτων παροχών υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ των διαφόρων ταμείων.
* Η παροχή υπηρεσιών και κινήτρων για τους παρόχους, συμπεριλαμβανομένων:
* Σύνδεση μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας παροχής υπηρεσιών.
* Πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη έναντι εξειδικευμένης και νοσοκομειακής περίθαλψης * Αποδοτικότητα στην παροχή νοσοκομειακών υπηρεσιών.
* Κατανάλωση φαρμάκων. * Ανθρώπινοι πόροι. * Προτεραιότητες για τη δημόσια υγεία, προαγωγή της υγείας και πρόληψη των ασθενειών.
* Συλλογή δεδομένων, αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας και αξιολόγηση επιδόσεων.
* Μηχανισμοί ελέγχου των δαπανών. Η έκθεση θα παράσχει ποσοτικούς στόχους στους πιο πάνω τομείς, ώστε να συμβάλει στη διατήρηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο 6 τοις εκατό του ΑΕΠ, ή κάτω από αυτό. Με βάση την έκθεση αυτή, η κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο δράσης μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, που θα περιλαμβάνει ένα χρονοδιάγραμμα για συγκεκριμένες δράσεις.
Λογιστική και έλεγχος
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το πρόγραμμα μηχανογράφησης των νοσοκομείων επιτρέπει τη μέτρηση της δραστηριότητας των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση ορίζει ένα βασικό σύνολο δεικτών μέτρησης της δραστηριότητας και των δαπανών, σύμφωνα με τις βάσεις δεδομένων της Εurostat, του ΟΟΣΑ και της ΠΟΥ.
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το πρόγραμμα της μηχανογράφησης των νοσοκομείων επιτρέπει τη δημιουργία ενός βασικού συστήματος ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων ασθενών.
Μέχρι το τέλος του Μαΐου, η κυβέρνηση ξεκινά τη δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων σχετικά με τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης από το σύνολο των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με χρονική υστέρηση τριών εβδομάδων μετά τη λήξη του αντίστοιχου τριμήνου (βλ. παράρτημα 1).
III ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης
Λειτουργικές αξιολογήσεις
Η Κυβέρνηση αξιολογεί τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της ανεξάρτητης λειτουργικής αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων επιχειρησιακής πολιτικής. Η λειτουργική αξιολόγηση των υπαρχόντων κοινωνικών προγραμμάτων οριστικοποιείται.
Μισθοί στο δημόσιο τομέα και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία που καθιερώνει ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών που καλύπτει το βασικό μισθό και τα επιδόματα και εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, διασφαλίζοντας ότι η αμοιβή αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα: αυτή η μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι μέρος μιας συνολικής αναμόρφωσης της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων του δημόσιου τομέα.
Δημόσιες συμβάσεις
Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει μία ενδελεχή επισκόπηση του συστήματος προσφυγών κατά των διαδικασιών ανάθεσης και το ρόλο που έχει αναθέσει στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος
Η ανεξάρτητη ομάδα δράσης για την εκπαίδευση δημοσιεύει ένα αναλυτικό προσχέδιο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας χρήσης πόρων στο σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης.
Για την ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας
Η Κυβέρνηση ολοκληρώνει τη μεταρρύθμιση για την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία θα πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό. Θα πρέπει να τίθενται ποσοτικοί στόχοι στην Επιθεώρηση Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό των ελέγχων που πρέπει να εκτελούνται.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας με το να απαιτείται η εγγραφή/καταχώρηση των νέων εργαζομένων πριν αυτοί αναλάβουν υπηρεσία.
Για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοικτές αγορές
Οδηγία των υπηρεσιών
Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία για τους κλάδους των υπηρεσιών προτεραιότητας. Η Κυβέρνηση καθορίζει για αυτούς τους κλάδους ένα χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση κλαδικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του 4ου τριμήνου του 2011 που να διασφαλίζει πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της οδηγίας των υπηρεσιών.
Επιχειρηματικό περιβάλλον
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει μία έκθεση επιπτώσεων που θα αξιολογεί το νόμο 3853/2010 αναφορικά με την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων σε σχέση με την εξοικονόμηση που προκύπτει σε χρόνο και κόστος για την ίδρυση μιας επιχείρησης.
Ενέργεια
Η Κυβέρνηση καταργεί τις ρυθμιζόμενες τιμές για τους πελάτες, εκτός από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις (όπως ορίζεται στο δεύτερο και τρίο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας). Για την αύξηση των ρυθμών απορρόφησης των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής.
Η Κυβέρνηση επιτυγχάνει τους στόχους για τις αιτήσεις πληρωμών στην απορρόφηση των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής της ΕΕ όπως ορίζεται στον πίνακα 1 παραπάνω. Η συμμόρφωση με τους στόχους θα μετράται βάσει πιστοποιημένων στοιχείων. 4. Δράσεις για την έκτη αξιολόγηση (δράσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου 2011)
i ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ
Η Κυβέρνηση εκτελεί τον προϋπολογισμό του 2011 σύμφωνα με το παρόν Μνημόνιο. Η Κυβέρνηση δεσμεύ εται να θεσπίσει πρόσθετα μέτρα αν χρειαστούν ώστε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Η Κυβέρνηση υιοθετεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 στοχεύοντας στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, και περιλαμβάνοντας την αναλυτική παρουσίαση των μέτρων προσαρμογής που ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά είναι (η απόδοση των μέτρων αυτών θα επαναξιολογηθεί εν ευθέτω χρόνω και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα μπορούν να ληφθούν μέτρα που αποφέρουν ανάλογη εξοικονόμηση, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ):
* Μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα επιπροσθέτως του κανόνα της μίας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις.
12Αυτό θα επιτρέψει εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκ. ευρώ.
* Ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, συνολικής απόδοσης τουλάχιστον 300 εκ. ευρώ.
* Συνέχιση της επέκτασης της βάσης για τον φόρο ακίνητης περιουσίας με την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, απόδοσης τουλάχιστον 200 εκ. ευρώ πρόσθετων εσόδων.
* Συνέχιση της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ.
* Αναστολή στις ονομαστικές αυ ξήσεις συντάξεων με εξοικονόμηση τουλάχιστον 250 εκ. ευρώ.
13 * Συνέχιση της αύξησης της αποτελεσματικότητας των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με στόχο τη συλλογή τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ επιπλέον.
* Μείωση των επιδοτήσεων σε δημόσιες επιχειρήσεις κατά τουλάχιστον 800 εκ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσής τους.
* Επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ.
* Η εξασφάλιση επιπρόσθετων εσόδων από την αδειοδότηση τυχερών παιγνίων: τουλάχιστον 225 εκ. ευρώ από την πώληση αδειών και 400 εκ. ευρώ από ετήσια δικαιώματα.
* Περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ στοχεύοντας στη συλλογή τουλάχιστον επιπλέον 300 εκ. ευρώ.
* Πλήρης εφαρμογή του πράσινου φόρου και αύξηση της ετήσιας απόδοσής του κατά τουλάχιστον 150 εκ. ευρώ.
* Αύξηση της συλλογής ενός ειδικού φόρου σε αυθαίρετα κατά 100 εκ. ευρώ.
Μείωση στο εθνικό σκέλος της δαπάνης για επενδύσεις κατά τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τα πραγματικά επίπεδα του 2011, ταυτόχρονα με αύξηση των εσόδων από την χορήγηση προτεραιότητας σε επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής.
ii ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας
Η Κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή των μέτρων, που έχουν προταθεί από την ανεξάρτητη ομάδα εργασίας για την υγεία.
iii ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει την πλήρη λειτουργία της Ατζέντας για την Καλύτερη Νομοθέτηση («Βetter Regulation Αgenda»), με στόχο τη μείωση του διοικητικού κόστους κατά 20% σε σύγκριση με το 2008.
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις είναι πλήρως λειτουργικό. Επίσης δημιουργεί ένα κοινό δικτυακό τόπο για τη δημοσίευση όλων των διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων και των αποτελεσμάτων τους.
Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Η Κυβέρνηση τροποποιεί τη νομοθεσία ώστε να περιορίσει τα φορολογικά εμπόδια σε συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, όπως η μη μεταφορά συσσωρευμένων ζημιών μαζί με την επιχείρηση και ο πολύπλοκος υπολογισμός του «υπερβολικού κέρδους» (νόμος 3522/2006 άρθρο 11) κατά τη μεταβίβαση εταιρειών.
Η Κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις για την απλοποίηση της διαδικασίας τελωνειακής εκκαθάρισης των εξαγωγών και εισαγωγών και δίνει τη σχετική δυνατότητα εκκαθάρισης φορτίων σε μεγάλες επιχειρήσεις ή βιομηχανικές περιοχές αντί των τελωνείων.
Η Κυβέρνηση καταργεί την απαίτηση για εγγραφή στο μητρώο εξαγωγέων του εμπορικού επιμελητηρίου για την απόκτηση πιστοποιητικού προέλευσης. Ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοιχτές αγορές
Οδηγία των Υπηρεσιών
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το σημείο μοναδικής επαφής (single contact point) είναι πλήρως επιχειρησιακό και ότι η ηλεκτρονική ολοκλήρωση των διαδικασιών είναι δυνατή σε όλους τους τομείς που καλύπτει η Οδηγία των Υπηρεσιών.
Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος
Η Κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τα μέτρα, που προτείνει η ανεξάρτητη ομάδα εργασίας για την παιδεία, σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
5. Δράσεις για την έβδομη αξιολόγηση (πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2011)
i ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ
Η κυβέρνηση επιτυγχάνει τους στόχους τους προγράμματος αναφορικά με το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2011 το οποίο δε θα υπερβαίνει τα 17065 εκ. ευρώ.
Τo Κοινοβούλιο υιοθετεί τον προϋπολογισμό για το 2012 στοχεύοντας σε περαιτέρω μείωση τους ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο δε θα υπερβαίνει τα 14916 εκ. ευρώ σε όρους ΕSΑ95.
ii ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Για εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας
Η κυβέρνηση καθορίζει ένα σύστημα κοστολόγησης για τα νοσοκομεία με βάση τα ιατρικά περιστατικά, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη των προϋπολογισμών των νοσοκομείων από το 2013.
Η ανεξάρτητη ομάδα εργασίας των ειδικών σε θέματα υγείας παρουσιάζει έκθεση πεπραγμένων η οποία αξιολογεί τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα.
iii ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης
Λειτουργικοί έλεγχοι
Η Κυβέρνηση αξιολογεί τα αποτελέσματα της δεύτερης (τελευταίας) φάσης της ανεξάρτητης λειτουργικής αξιολόγησης της κεντρικής διοίκησης. Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθεσία και μέτρα για την υλοποίηση των συστάσεων της πρώτης φάσης της λειτουργικής αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό επίπεδο και του ελέγχου των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων. Δημόσιες συμβάσεις
Έναρξη λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων και παροχή των απαραίτητων πόρων για την εκπλήρωση του σκοπού, των στόχων, των δικαιοδοσιών και των αρμοδιοτήτων της όπως ορίζονται στο Σχέδιο Δράσης. Για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοιχτές αγορές
Ενέργεια
Η Κυβέρνηση καταργεί τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια για τους πελάτες, εκτός από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις (όπως ορίζεται στο δεύτερο και το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας).
Μεταφορές
Η Κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τουλάχιστον το 49% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μοιράζεται τη διαχείριση με τους νέους μετόχους.
Για την αύξηση της απορρόφησης των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής:
Η Κυβέρνηση επιτυγχάνει τους στόχους για τις αιτήσεις πληρωμών σχετικά με την απορρόφηση των κονδυλίων Ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής όπως αυτοί περιγράφονται στον Πίνακα 1. Η επίτευξη των στόχων θα κριθεί βάσει πιστοποιημένων στοιχείων.
Η Κυβέρνηση εισάγει ένα διαδικτυακό σύστημα ελεύθερης πρόσβασης για την παρακολούθηση των διαδικασιών έγκρισης των προτάσεων έργων και υλοποίησης των δημοσίων έργων.
Η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι η διαχειριστική επάρκεια όλων των διαχειριστικών αρχών και ενδιάμεσων φορέων των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-1013, έχει πιστοποιηθεί από τον διεθνή οργανισμό πιστοποίησης σύμφωνα με το πρότυπο ΙSΟ 9001: 2008 (Ποιότητα Διοίκησης).
Η Κυβέρνηση παρουσιάζει μία έκθεση για τις δραστηριότητες της ομάδας εργασίας που αξιολογεί την πρόοδο στη διασφάλιση της γρήγορης απορρόφησης των διαρθρωτικών κονδυλίων και προτείνει βελτιώσεις, όπου είναι αναγκαίο.