Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνει η αποχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων προς τη συνταξιοδότηση. Οι ανατροπές στο καθεστώς ασφάλισης στον δημόσιο τομέα με τον πρόσφατο νόμο, καθώς και η ανασφάλεια που προκαλεί η οικονομική κρίση και οι επερχόμενες αλλαγές στο Δημόσιο, ωθούν τους υπαλλήλους προς την έξοδο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2010 θα ξεπεράσουν τις 35.000, ενώ εντός του 2011 αναμένεται να φύγουν από τις υπηρεσίες 40.000 υπάλληλοι. Αρκεί να αναφέρει κάποιος ότι καθημερινά από τις αρμόδιες υπηρεσίες συνταξιοδότησης του Λογιστηρίου περνούν καθημερινά 700 άτομα προκειμένου να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις εξόδου και τα δικαιώματά τους.
Πάντως τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα δικαιώματα των υπαλλήλων που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εντός του 2010. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, κατά βάση οι γυναίκες που έχουν ανήλικα παιδιά και έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια υπηρεσίας και βρίσκονται στο 50ό έτος της ηλικίας τους, μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης οποτεδήποτε στο μέλλον χωρίς να χάσουν τίποτε από το καθεστώς που ισχύει τώρα.
Το υπουργείο έχει εκδώσει σχετικούς πίνακες με τα όρια συνταξιοδότησης ανά κατηγορία υπαλλήλων από το 1983 και εντεύθεν, καθώς και με το μεταβατικό καθεστώς που θα ισχύσει σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο.
Με το νέο Ασφαλιστικό εξισώνονται σταδιακά από την 1.1.2011 τα όρια ηλικίας και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στο Δημόσιο. Πλέον θα απαιτούνται 25 χρόνια υπηρεσίας, αλλά από το 2011 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες με ανήλικα παιδιά ανεβαίνει στο 52ο έτος, το 2012 στο 55ο έτος και το 2013 στο 65ο έτος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι και οι άνδρες που έχουν ανήλικο τέκνο μπορούν να συνταξιοδοτηθούν το 2011 στο 52ο έτος της ηλικίας τους αν έχουν εργαστεί 25 χρόνια.
Ασφαλώς, τη χρήση του δικαιώματος μπορεί να ασκήσει ένας από τους δύο γονείς, πατέρας ή μητέρα, που εργάζονται στο Δημόσιο. Η ρύθμιση όμως έγινε για λόγους ισότητας.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
1. Γυναίκα με ανήλικο τέκνο συμπληρώνει εφέτος 20 χρόνια υπηρεσίας και βρίσκεται στο 50ό έτος της ηλικίας.Πότε μπορεί να βγει στη σύνταξη;
Η ασφαλισμένη σε αυτή την περίπτωση έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, άρα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί εφέτος ή όποια άλλη χρονιά στο μέλλον με τις ίδιες προϋποθέσεις.
2.Ανδρας με τρία παιδιά ο οποίος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης με 20 έτη υπηρεσίας,πότε μπορεί να βγει στη σύνταξη; Οι άνδρες μόνον εφόσον είναι χήροι ή έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση μπορούν μέχρι το τέλος του χρόνου να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Αν έχουν αυτό το δικαίωμα, το διατηρούν και στο μέλλον.
Από 1ης Ιανουαρίου 2011 εξισώνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας με τα αντίστοιχα των γυναικών εντός μεταβατικής περιόδου 3 ετών.
Αρα κατά τη μεταβατική περίοδο αγνοούνται οι άνδρες που μέχρι σήμερα δεν είχαν αυτό το δικαίωμα καθολικά (μόνο σε ειδικές οικογενειακές συνθήκες).
3. Τι ισχύει για ασφαλισμένους με ανάπηρα παιδιά;
Ανδρες και γυναίκες με ανάπηρα παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης οι μεν άνδρες το 65ο έτος, οι δε γυναίκες το 50ό, εξισώνονται σταδιακά με μείωση του ορίου ηλικίας των ανδρών από 1ης Ιανουαρίου 2013 στο 50ό έτος.