Πιστό στο ετήσιο γιορτινό ραντεβού με τους φίλους του, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί και φέτος στη Σειρά «Χριστούγεννα στο Μέγαρο» ξεχωριστές εκδηλώσεις χορού και μουσικής. Εκτός από την «Κακοφυλαγμένη κόρη» και τον «Καρυοθραύστη», έρχονται η εκπληκτική Παιδική Χορωδία αγοριών από τη Βιέννη σε δύο εμφανίσεις -η δεύτερη με τη σύμπραξη της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής- καθώς και μια από τις καλύτερες Χορωδίες Γκόσπελ στον κόσμο, η London Community Gospel Choir.

Αγγελικές φωνές για τα Χριστούγεννα

Για 500 σχεδόν χρόνια είναι ένα σύμβολο της Αυστρίας και της βιεννέζικης παράδοσης, η ιστορία της συνδέεται με τα πιο αστραφτερά ονόματα της κεντροευρωπαϊκής μουσικής: Μότσαρτ, Χάιντν, Σούμπερτ, Καλντάρα, Σαλιέρι, Γκλουκ, Μπρούκνερ. Το σημερινό της στίγμα φτάνει μέχρι τους Μετάλικα, την Μαντόνα, τους Μπητλς, την ποπ και την έθνικ μουσική.

Η Χορωδία των Αγοριών της Βιέννης, από τις κορυφαίες του είδους της στον κόσμο, φτάνει στην Αθήνα για δυο βραδιές, με ένα κοντσέρτο a cappella σε έργα Κερουμπίνι, Μότσαρτ, Πουλένκ, Χάυντν, Γ.Στράους υιού κ.ά. στις 21 Δεκεμβρίου και με μια συναυλία με χριστουγεννιάτικη μουσική (Μότσαρτ, Μπραμς, Χάιντν, Χαίντελ κ.α.), με τη συνοδεία της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, στις 22 Δεκεμβρίου.

Τα 100 αγόρια της χορωδίας, από 10 έως 14 ετών, είναι χωρισμένα σε τέσσερις περιοδεύουσες ομάδες και καθεμιά έχει το όνομα συνθέτη που συνδέεται με την ιστορία της: Μότσαρτ, Χάιντν, Σούμπερτ, Μπρούκνερ. Δίνουν 300 κοντσέρτα το χρόνο σε ένα κοινό 500.000 ανθρώπων, σε όλο τον κόσμο. Στο Μέγαρο Μουσικής θα εμφανιστεί η ομάδα Μπρούκνερ.

Η Χορωδία των Αγοριών δημιουργήθηκε το 1498, όταν ο Αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός ο 1ος, θέλησε να υποστηρίξει την ανάπτυξη μουσικού κέντρου στην Αυστρία για να ανταγωνιστεί την Βουργουνδία και την Ολλανδία, μουσικές εστίες της εποχής. Τα 12 αγόρια της πρώτης χορωδίας, ντυμένα με στρατιωτική στολή, αφού εκπαιδεύονταν με αυστηρότητα και πειθαρχία, έψελναν την καθημερινή λειτουργία στο αυτοκρατορικό παρεκκλήσιο και αργότερα εξελίσσονταν σε επαγγελματίες μουσικούς. Οι αδελφοί Χάιντν και ο Σούμπερτ, υπήρξαν, ανάμεσα σε άλλα σπουδαία ονόματα μουσικών, μέλη της χορωδίας.

Η Χορωδία κατέρρευσε μαζί με την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ανασυστάθηκε το 1924 και εξελίχθηκε σε ένα επαγγελματικό μουσικό συγκρότημα με άμεση σχέση με την Όπερα της Βιέννης. Τα αγόρια εγκατέλειψαν τη στρατιωτική στολή και φόρεσαν το ναυτικό κοστούμι, τελευταία λέξη της μόδας την εποχή εκείνη. Η επιλογή των χορωδών γίνεται με συνεντεύξεις και τα περισσότερα μέλη της χορωδίας προέρχονται από την Αυστρία ενώ εδώ και αρκετά χρόνια, το συγκρότημα δέχεται και παιδιά από άλλα μέρη του κόσμου.

Από το 1948, το μπαρόκ Ανάκτορο Άουγκάρτεν, στο Πάρκο της Βιέννης, έγινε και παραμένει, το σχολείο των αγοριών, στο οποίο ζουν εσωτερικά από το νηπιαγωγείο μέχρι το τέλος του Γυμνασίου. Η εκπαίδευση είναι απαιτητική: Ξυπνούν στις 6:45 το πρωί και αρχίζουν τα μαθήματα στις 7:30. Η μέρα τους τελειώνει 11 σχεδόν ώρες αργότερα και τα φώτα σβήνουν στις 9:30 το βράδυ. Η σχολική χρονιά χωρίζεται σε τρεις περιόδους, τις δυο τις περνούν στην Βιέννη και την τρίτη σε περιοδείες και κοντσέρτα. Και κάθε Κυριακή εξακολουθούν να ψάλλουν τη λειτουργία στο παρεκκλήσιο των Ανακτόρων του Χόφμπουργκ.

Τα Αγόρια της Χορωδίας έχουν εμφανιστεί με όλους σχεδόν τους μεγάλους μαέστρους: Κλάουντιο Αμπάντο, Λέοναρντ Μπέρνστάιν, Νικολάους Χάρνο νκουρτ, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, Λόριν Μάαζελ, Ρικάρντο Μούτι, σερ Γκέοργκ Σόλτι κ.α.

Ο Γκέραλντ Βιρτ -χορωδός τη δεκαετία του 70- ανέλαβε την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Χορωδίας, το 2001, ακριβώς τη στιγμή που το συγκρότημα είχε ανάγκη να φρεσκάρει την εικόνα και το ρεπερτόριό του. Η Χορωδία χώρισε από την Όπερα της Βιέννης, καθιέρωσε τις ανοιχτές προκηρύξεις για τους χορωδούς και άρχισε τη σχέση της με τη σύγχρονη μουσική. Από το 2004 εναλλακτικά με τα ναυτικά κοστούμια, φόρεσε ρούχα λίγο πιο καθημερινά, που επιτρέπουν λίγη παραπάνω κίνηση.

Γκόσπελ και Χριστουγεννιάτικη μαγεία

Όταν οι αστέρες της ποπ του πλανήτη θέλουν μια χορωδία Γκόσπελ να τους συνοδεύσει, τότε καλούν την London Community Gospel Choir και όταν κανείς αναζητά ένα μικρό εορταστικό ταξίδι έμπνευσης, ενθουσιασμού και ψυχικής ευφορίας στα δύσκολα φετινά Χριστούγεννα, δεν έχει παρά να ακούσει τη μοναδική αυτή χορωδία στις δυο εμφανίσεις της στο Μέγαρο Μουσικής, στις 27 και 28 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Γκόσπελ με γεύση φανκ, σουίνγκ, R&B, παραδοσιακά, a cappella ή με μουσική, οι 35 τραγουδιστές της χορωδίας τραγουδάνε τα πάντα με την ίδια άνεση, με πάθος και εκφραστικότητα, με κίνηση και φωνητικές ακροβασίες και απολαμβάνουν, 28 χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση, τη χρυσή τους εποχή, μέσα στο κύμα ενθουσιασμού για τα χορωδιακά τραγούδια και τις φωνητικές αρμονίες των τελευταίων χρόνων.

Από τα κορυφαία σύνολα Γκόσπελ στον κόσμο, η London Community Gospel Choir (LCGC) συγκροτήθηκε το 1982, για να δώσει ένα μοναδικό κοντσέρτο στο Kensington Temple του Λονδίνου σε ένα κοινό 1000 θεατών. Η επιτυχία εκείνης της βραδιάς της άνοιξε ένα μακρύ δρόμο επιτυχιών, συνεργασιών και εμφανίσεων σε κάθε γωνιά του πλανήτη και με κάθε ευκαιρία.

Δημιούργημα του ιερέα Μπάζιλ Μηντ, η LCGC, καθιέρωσε τη γκόσπελ μουσική στην Βρετανία, έγινε περιζήτητη από καλλιτέχνες της ποπ, της τζαζ και της όπερας και απέκτησε ένα ποικιλόμορφο κοινό, που παρασύρεται από τη θετική της ενέργεια, την ποιότητα του ήχου της, το μοναδικό της στιλ και τη συγκίνηση που μεταδίδει.

Η Χορωδία πάει παντού: στις μεγάλες αίθουσες συναυλιών, σε φεστιβάλ, σε σχολεία, σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες, σε συνέδρια, σε εκδηλώσεις εταιριών και σε πάρτι, στις φυλακές και στις εκκλησίες, σε θέατρα και σε γήπεδα.

Συμμετέχει σε μεγάλες διοργανώσεις και σε σημαντικά γεγονότα: Με την Μαντόνα στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου, το 2008, με 200.000 θεατές και 3 δισ. τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, στην υποδοχή του Νέλσον Μαντέλα στην ιστορική του επίσκεψη στο Λονδίνο, στα Proms του BBC, σε διεθνείς διοργανώσεις όπου εκπροσωπεί το Βρετανικό Συμβούλιο.

Συνεργάζεται με κορυφαίους καλλιτέχνες σε ζωντανές εμφανίσεις, σε video και ηχογραφήσεις: Τζο Κόκερ, Έρικ Κλάπτον, Έλτον Τζον, Πωλ ΜακΚάρτνι, Βαν Μόρισον, Λάιονελ Ρίτσι, Στινγκ, Στίβι Γουόντερ, Άντριου Λόιντ Βέμπερ, Τζέσι Νόρμαν, Νταϊάνα Ρός, Τινα Τάρνερ, Μαράια Κάρεϊ, Μπόι Τζορτζ, Μανού Ντιμπάνγκο, Νιλ Γιάνγκ, Κλιφ Ρίτσαρντ.

Συμπράττει στην ηχογράφηση σάουντράκ ταινιών: The Lion King με τον Έλτον Τζον, Love Actually με πρωταγωνιστή τον Χιού Γκραντ, κ.ά. Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις και βραβεία: Best Gospel Choir, BBC Music Gospel Awards, International Music Gospel Awards, LGMA και DMI Awards. Έχει ηχογραφήσει 12 CD και αρκετά video. Τελευταία της κυκλοφορία, το Glorious του 2010.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι : 9 ευρώ (φοιτητικό), 15 ευρώ, 27 ευρώ, 38 ευρώ, 55 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη).