Την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας απέσπασε ως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι χάρη στην υποστήριξη της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά.

Ακολουθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία θα κρίνει την επιβίωση ή κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού της κεντροδεξιάς μετά το δραματικό «διαζύγιο» του Καβαλιέρε με τον Τζιανφράνκο Φίνι.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέσπασε το πρωί της Τρίτης την ψήφο εμπιστοσύνης -που ζήτησε ο ίδιος- από τη Γερουσία με 162 «ναι», 135 «όχι» και 11 αποχές σε σύνολο 308 εδρών.

Η «μητέρα των μαχών» για τον Καβαλιέρε θα δοθεί γύρω στις 14:30 (ώρα Ελλάδος) στη Βουλή, σε μία ψηφοφορία που είτε θα αναγκάσει τον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί μετά από δυόμισι χρόνια θητείας ή θα τον αφήσει να «κρέμεται» σε μία οριακή πλειοψηφία.

Η πρόταση μομφής στη Βουλή ήλθε έπειτα από μπαράζ σκανδάλων με δόσεις σεξ και διαφθοράς, και το ηχηρό πολιτικό διαζύγιο του Ιταλού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι.

Ο πρώην εταίρος και νυν εχθρός του Μπερλουσκόνι εγκατέλειψε την κυβέρνηση συγκροτώντας το σχηματισμό Μέλλον και Ελευθερία για την Ιταλία (FLI), στον οποίο προσχώρησαν υπουργοί και βουλευτές λέγοντας οριστικό «addio» στον Καβαλιέρε.

Ο 74χρονος Μπερλουσκόνι δηλώνει βέβαιος ότι θα κερδίσει τη μάχη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως η αποχώρηση του μπλοκ του Φίνι έχει στερήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον Ιταλό πρωθυπουργό και το αποτέλεσμα κρέμεται από τα χέρια ελάχιστων αναποφάσιστων βουλευτών.

Οι διαπραγματεύσεις και οι επαφές ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις συνεχίσθηκαν μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο σαφές σκηνικό δεδομένου ότι ο Μπερλουσκόνι απέρριψε ύστατη πρόταση του Φίνι.

Στην τελική τους συνεδρίαση, οι βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος του Τζιανφράνκο Φίνι αποφάσισαν να τηρήσουν μια κοινή γραμμή: να προσφέρουν στον Καβαλιέρε μια πολύτιμη αποχή κατά τη δύσκολη ψηφοφορία στη Βουλή, ζητώντας όμως ως αντάλλαγμα να να παραιτηθεί ο Μπερλουσκόνι πριν την οριστική ψήφο του Κοινοβουλίου για να ανοίξει μια καινούρια πολιτική φάση.

Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν δέχθηκε, μέχρι αυτή την στιγμή την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την «ένα αυταρχικό τελεσίγραφο».

Οι σχολιαστές, τονίζουν ότι ο Μπερλουσκόνι φοβάται ουσιαστικά μήπως πρόκειται για «παγίδα». Ότι μετά την παραίτηση, δεν θα υπάρξει η αναγκαία συναίνεση για να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση, και ότι θα αναγκασθεί κατά συνέπεια να εγκαταλείψει οριστικά την πρωθυπουργία.

Σε ότι αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διεξάγεται την ώρα αυτή στο Μέγαρο της Βουλής, Μοντετσιτόριο, ουδείς είναι σε θέση να προχωρήσει σε μια βέβαιη πρόβλεψη. Το μόνο στο οποίο συγκλίνουν όλοι οι αναλυτές, είναι ότι η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα είναι, οπωσδήποτε πολύ μικρή.

Τις περασμένες ημέρες, δυο βουλευτές του κόμματος «Ιταλία των Αξιών» του Αντόνιο Ντι Πιέτρο αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική τους ομάδα, και ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Θετική στάση προς τον Καβαλιέρε αποφάσισε να κρατήσει και ο βουλευτής και επιχειρηματίας Μάσιμο Καλεάρο, ο οποίος πριν από δύο χρονια είχε εκλεγεί με το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο κρίσιμος χαρακτήρας της ψηφοφορίας αποδεικνύεται και από την παρουσία τριών εγκύων βουλευτών. Η Ντανιέλα Μπουντζόρνο και η Τζούλια Κοζέντσα (κεντροδεξιά συμμαχία του Μπερλουσκόνι), καθώς και η Φεντερίκα Μογκερίνι (Δημοκρατικό Κόμμα) προσήλθαν στη Βουλή παρά το γεγονός ότι ότι η κύηση τους βρίσκεται πέραν του έβδομου μήνα.

Κατά την παρέμβασή του ο Αντόνιο ντι Πιέτρο κατηγόρησε και πάλι τον Μπερλουσκόνι ότι τις περασμένες ημέρες προχώρησε σε «αγοραπωλησία ψήφων και δωροδοκίες βουλευτών». Πριν ξεκινήσει η παρέμβαση του Ντι Πιέτρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Καβαλιέρε εγκατέλειψε την αίθουσα, μαζί με όλους τους βουλευτές του.

Μετά την ψηφοφορία, θα καταστεί σαφές ποιο δρόμο θα μπορέσει να ακολουθήσει η ιταλική πολιτική για να βγει από την αβεβαιότητα και την εμφανή κρίση των τελευταίων μηνών. Δυο οι πιθανότερες εξελίξεις: πρόωρες εκλογές ή νέα κυβέρνηση, ευρείας συμμετοχής, με στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, από την μεριά του, ελπίζει να μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά με έναν ανασχηματισμό περιορισμένου χαρακτήρα προς στελέχη του κεντρώου χώρου. Αλλά οι πιθανότητες να πετύχει τον στόχο του, κατά τα φαινόμενα, είναι όλο και πιο περιορισμένες.