Το Βερολίνο εμφανίζεται διατεθειμένο να προσφέρει περισσότερα κεφάλαια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ώστε αυτή να μπορέσει να συνεχίσει αποτελεσματικά να καταπολεμά την κρίση με τα κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης. Πηγές από τη Φραγκφούρτη δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν – Κλοντ Τρισέ αναμένεται να θέσει το ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια του δείπνου της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Και από το Βερολίνο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «αν κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα, θα το δούμε θετικά».
Οι ίδιες πηγές από τη γερμανική πρωτεύουσα τόνιζαν επίσης ότι μία διεύρυνση της κεφαλαιακής βάσης της ΕΚΤ θα έστελνε το μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η κεντρική τράπεζα έχει στη διάθεσή της τα όπλα εκείνα που θα της επιτρέψουν να αγοράσει και άλλα κρατικά ομόλογα εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί. Επισήμως, πηγές της ΕΚΤ από τη Φραγκφούρτη δήλωναν προς «Το Βήμα» ότι δεν πρόκειται να κάνουν κανένα σχόλιο επί του ζητήματος αυτού – αποφεύγοντας πάντως να το διαψεύσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο, κοινοτικοί αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες σημείωναν ότι πρόκειται για μία σκέψη που συζητείται εδώ και αρκετό καιρό. Υπενθυμίζεται ότι χθες, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα αγόρασε κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης συνολικού ύψους περίπου 2,7 δισ. ευρώ σε σχέση με περίπου 1,9 δισ. ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα.
Ο κ. Τρισέ πάντως, μιλώντας στη Διεθνή Λέσχη Οικονομικών Συντακτών στη Φραγκφούρτη, ζήτησε να δοθεί στον EFSF η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία και η μεγαλύτερη δυνατή ποσοτική και ποιοτική δυνατότητα ώστε να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας της ευρωζώνης. Οπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters κορυφαία κοινοτική πηγή, οι εμπειρογνώμονες εξετάζουν διάφορους τρόπους ώστε να παρακαμφθούν διάφοροι περιορισμοί στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF). Ο ένας περιορισμός είναι η διάθεση ολόκληρου του ποσού των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο EFSF και ο δεύτερος η παροχή πιο ευέλικτης πίστωσης σε μία χώρα πριν αυτή αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές.