Με ρυθμό χελώνας και πάντως χαμηλότερο από τον αναμενόμενο αναπτύχθηκε ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας της ευρωζώνης τον Οκτώβριο. Η Ελλάδα, ωστόσο, πέτυχε τη δεύτερη σε ποσοστό αύξηση του βιομηχανικού δείκτη μεταξύ όλων των κρατών-μελών, ενώ σημαντική αύξηση του δείκτη κατεγράφη και στη Γερμανία. Στους αντίποδες, στην Ιρλανδία κατεγράφη η μεγαλύτερη συρρίκνωση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στις 16 χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,7% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση η παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,9%. Πρόκειται για ποσοστά χαμηλότερα από τα αναμενόμενα από τους ειδικούς, οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση του δείκτη κατά 1,3% σε μηνιαία βάση και κατά 7,6% σε ετήσια.

Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι το τέταρτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί. Κι αυτό θα συμβεί για δύο λόγους. Πρώτον επειδή σημάδια κόπωσης εμφανίζει η αναπτυξιακή διαδικασία σε παγκόσμιο επίπεδο – και δη στις ΗΠΑ, διότι η Ιαπωνία καλπάζει, όπως εξάλλου και οι άλλες ασιατικές οικονομίες – και δεύτερον εξ αιτίας της κρίσης χρέους που πλήττει τις χώρες της «ευρωπαϊκής περιφέρειας», όπως άρχισαν ήδη να αποκαλούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, αλλά και την Ισπανία και την Ιταλία.

Η Ελλάδα, πάντως, έκανε την έκπληξη στη ζώνη του ευρώ, εμφανίζοντας τη δεύτερη σε ποσοστό αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής χώρας μέλους, παρά την βαθιά οικονομική ύφεση που πλήττει τη χώρα. Συγκεκριμένα, το υψηλότερο ποσοστό μηνιαίας αύξησης του δείκτη κατεγράφη τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούργο (+4,6%) και το δεύτερο στην Ελλάδα (+3,6%). Η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη κατεγράφη στην Ιρλανδία (-4,8%).

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία σημείωσε αύξηση 3% τον Οκτώβριο, εξέλιξη που αναπτέρωσε το ηθικό των οικονομικών παραγόντων της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Διότι το ανεξάρτητο οικονομικό ινστιτούτο ZEW ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών στη χώρα (δείκτης που διαμορφώνεται έπειτα από συνεντεύξεις με οικονομικούς αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές) εκτινάχθηκε στις 4,3 μονάδες το Νοέμβριο από τις 1,8 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο. «Η ανάκαμψη ττης παραγωγής του βιομηχανικού τομέα και των παραγγελιών για διαρκή καταναλωτικά αγαθά επιταχύνουν το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας», σημειώνει το ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του.

Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) έχει προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% εφέτος. Αν επαληθευθεί, θα πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας από την ενοποίηση της χώρας, από το 1990 δηλαδή!