Δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δια στόματος του προέδρου της Ζαν-Κλοντ Τρισέ «άδειασε» τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο της ΕΕ χαρακτηρίζοντας ως «ανεπαρκείς» οι προτάσεις τους για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ. Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά το θέμα της έκδοσης ή μη ευρωομολόγου, ο γάλλος ευρωτραπεζίτης συντάσσεται με τις θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, απορρίπτοντας την ιδέα.
«Οι προτάσεις της Κομισιόν και του Συμβουλίου δεν δίνουν την απαραίτητη ώθηση στον τρόπο διαχείρισης της νομισματικής ένωσης που δημιουργήσαμε», σημείωσε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Τρισέ.
Και εξήγησε ότι «μια κρίση με την έκταση της σημερινής πρέπει να υποχρεώνει τις αρμόδιες αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο να σκεφθούν επισταμένως τι έπρεπε να είχε γίνει για να αποφευχθεί ό,τι συνέβη και τι πρέπει να γίνει για να μην επαναληφθεί το κακό».
Ο γάλλος ευρωτραπεζίτης σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να μελετήσουν σοβαρά την «ποσοτική και ποιοτική επέκταση» του μηχανισμού διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών. «Απευθύνουμε έκκληση για τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία και τη μεγαλύτερη ποσοτική και ποιοτική μεγέθυνση του Ταμείου αρωγής», είπε χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, ο Τρισέ ζήτησε να ενταθούν οι πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να εξορθολογικοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους.
Η ΕΚΤ έχει διακηρύξει συγκεκριμένα ότι πρέπει να περιοριστούν οι καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων στις κυβερνήσεις που εκτρέπονται δημοσιονομικώς. Προτείνει οι κυρώσεις να εφαρμόζονται με τρόπο… «ημιαυτόματο», δηλαδή «με βάση κριτήρια σαφή και επακριβώς καθορισμένα» και με μια «διαδικασία πλήρως διαφανή».
Σε ό,τι αφορά το ευρωομόλογο, ο Τρισέ απορρίπτει την πρόταση της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου για την έκδοση κοινών ομολόγων από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. «Η ΕΚΤ έχει την τελευταία περίοδο επισημάνει ότι δεν είναι απαραίτητη η έκδοση τέτοιου τύπου ομολόγων. Είμαστε πολύ σαφείς σ’ αυτό. Στη φάση που βρισκόμαστε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει λάβει μια νέα θέση επί του ζητήματος αυτού», είπε χαρακτηριστικά ο Τρισέ.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν αποκήρυξε τις παλαιότερες φεντεραλιστικές ιδέες του! Ερωτηθείς για το θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, είπε ότι προσώρας δεν υπάρχει θέση επ’ αυτού του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Πρόσθεσε όμως: «Μου φαίνεται φυσιολογικό να περιμένουμε να εξαγάγουμε τα συμπεράσματά μας από την παρούσα εμπειρία, η οποία πιστεύω ότι θα μας οδηγήσει να σκεφθούμε ότι θα έπρεπε να αλλάξουμε τη Συνθήκη προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης».
Την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκινούν διήμερες συνομιλίες στις Βρυξέλλες για να καθορίσουν τις κοινές δράσεις τους για την υπέρβαση της κρίσης χρέους που απειλεί να επεκταθεί από την Ελλάδα και την Ιρλανδία και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης. Παρατηρητές εκτιμούν ότι το μείζον διακύβευμα θα είναι η έκδοση ή όχι ευρωομολόγου.