Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιταχύνεται, αλλά η ανάκαμψη φαίνεται πως είναι «βουβή», σημειώνει σε έκθεσή του ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Ο Οργανισμός εκτιμά συγκεκριμένα ότι οι χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ πρέπει να ισχυροποιήσουν τη δημοσιονομική τους εικόνα, έστω κι αν η διαδικασία για την επίτευξη του στόχου αυτού φρενάρει βραχυπρόθεσμα τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ τάσσεται υπέρ της φορολογικής σύγκλισης στην Ευρωζώνη, ώστε να μην ανταγωνίζεται ο ένας εταίρος τον άλλο.
Στην οικονομική έρευνα για τη ζώνη του ευρώ, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι μόλις εμφανιστούν οι πρώτες πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και διευκόλυνσης των υπερχρεωμένων κρατών που εφαρμόζει. Ως γνωστόν, η ΕΚΤ έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 1% για να διευκολύνει την έξοδο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από την κρίση.
Είναι αλήθεια ότι άνοδος στις τιμές έχουν ήδη εμφανιστεί σε αρκετές χώρες-μέλη και ότι κάποιες χώρες της περιφέρειας έχουν πληθωρισμό άνω του 2% που θεωρεί ως ανώτατο ανεκτό όριο η Ευρωτράπεζα. Ακόμη και η κυβέρνηση του Βερολίνου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 1,5% το Νοέμβριο (σε ετήσια βάση), σε επίπεδο δηλαδή που βρισκόταν προτού ξεσπάσει η κρίση.
Ο Οργανισμός συνιστά στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση, να αναβαθμίσουν τη ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τους τομέα και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους. Διότι «η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση υπέβαλε στο πρώτο δύσκολο τεστ την ευρωστία της ζώνης του ευρώ». Ο ΟΟΣΑ θεωρεί επίσης ως απαραίτητη τη φορολογική σύγκλιση μεταξύ των 16 κρατών-μελών του ευρώ (την 1η Ιανουαρίου 2011, ως γνωστόν, τα μέλη αυξάνονται σε 17 με την ένταξη της Εσθονίας). «Πρόκειται για μια διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει όχι αργότερα από το 2011 και να υπάρξει βέβαια μια περίοδος προσαρμογής», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός.
Τέλος, ο ΟΟΣΑ επαναλαμβάνει την σημασία να γίνουν «διαρθρωτικές στις αγορές εργασίας και προϊόντων για να ενισχυθεί η οικονομική επίδοση της ζώνης». Και σημειώνει τέλος ότι «οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να αντλήσουν τα σωστά συμπεράσματα από την κρίση και να πάρουν το μάθημά τους, ώστε να ισχυροποιήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της και να περιορίσουν τους κινδύνους από την οικονομική, χρηματοοικονομική και φορολογική αστάθεια».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ,AP Photo/Warner Bros. Pictures, Wilson Webb