Δεν αποτελεί βάση διαλόγου το κείμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση για διαβούλευση στα θέματα ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτό αποφάσισε η έκτακτη Σύνοδος των πρυτάνεων ΑΕΙ, τα μέλη της οποίας ζητούν ομόφωνα να αποσυρθεί το κείμενο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι πρυτάνεις ζητούν ακόμη σε αυστηρό τόνο να σταματήσει η απαξίωση των πανεπιστημίων από μέλη της κυβέρνησης, και να διοικούνται τα ΑΕΙ από εκλεγμένα όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας (πρυτανικό συμβούλιο, Σύγκλητος).
Οι πρυτάνεις ξεκινούν και επικοινωνιακή επίθεση με επισκέψεις στα πολιτικά κόμματα όπου και θα εκθέσουν τις απόψεις τους.
Δεκάδες φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί το πρωί έξω από το χώρο της συνόδου με πανό και συνθήματα εναντίον των αλλαγών στα Πανεπιστήμια και κατά του μνημονίου.
Είναι γνωστό ότι τα δυο μεγάλα Ιδρύματα, το πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχουν δηλώσει ότι δεν συμμετέχουν καν στο διάλογο αν δεν αποσυρθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για Συμβούλια Διοίκησης και διορισμένους πρυτάνεις.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι σκοπός της συνόδου είναι ακριβώς να τοποθετηθεί με κοινές θέσεις, για το μέλλον των Πανεπιστημίων.
Τα πανεπιστήμια πάντως συμφώνησαν σε κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών : Πλήρης αυτοδιοίκηση, δωρεάν παιδεία και απρόσκοπτη κρατική χρηματοδότηση. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Παλλήκαρης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει βασικές διαφορές με το
υπουργείο. «Δεν υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον διαλόγου» τόνισε ο κ. Παλληκαρης , αναφερόμενος τις τελευταίες εγκυκλίους του υφυπουργού Παιδείας Γ. Πανάρετου,
σχετικά με την οικογενειοκρατία. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Πανάρετος έχει συντάξει έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι αν τα Πανεπιστήμια δεν απαντούν στα ερωτήματα του υπουργείου εγκαίρως τότε από την ερχόμενη χρονιά θα αναστέλλεται η χρηματοδότησή τους μέχρι να απαντήσουν.
Ο κ. Παλλήκαρης εκτίμησε ότι αν το υπουργείο εμείνει στις θέσεις του τότε αναμένεται μεγάλη αναταραχή στα Πανεπιστήμια.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ