Θεσσαλονίκη
«Οι ταινίες που προέρχονται από μικρές χώρες δεν αντιπροσωπεύουν μόνο όμορφες εικόνες και χαρακτήρες, αλλά παρουσιάζουν και την κουλτούρα ανθρώπων και χωρών, που δεν γνωρίζουμε. Πρόκειται για ένα δώρο, το οποίο μας βοηθά να καταλάβουμε και να γνωρίσουμε ένα απομακρυσμένο, για εμάς, περιβάλλον.»Μπορεί η δανέζα σκηνοθέτιδα Σουσάνε Μπίερ να μην κατάφερε να παρευρεθεί στην τιμητική εκδήλωση που έκανε για αυτήν το 51ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (οι σφοδρές χιονοπτώσεις που πλήττουν την Κεντρική Ευρώπη είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι πτήσεις από τη Δανία), όμως με τοβιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε μέσω διαδικτύου ,έκανε αισθητή την παρουσία τηςτην Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στο Ολύμπιον.
Από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές φωνές της Δανίας, η Σουσάνε Μπίερ, γεννήθηκε το 1960 και αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας το 1987. Συνδέθηκε στενά με το Δόγμα ’95, ακολουθώντας τους κανόνες του αλλά στην μετέπειτα πορεία της, διαφοροποιήθηκε, πλάθοντας ένα προσωπικό ύφος. Ο στενός οικογενειακός πυρήνας και οι εύθραυστες ισορροπίες του, είναι το «τοπίο» που θα σηματοδοτεί μεγάλο μέρος του έργου της σε ταινίες όπως «Οικογενειακές υποθέσεις» (1994), η κωμωδία «Ο ένας και μοναδικός» (1999), ή η κομεντί «Μια φορά στη ζωή μας» (2000), όπου μια νοικοκυρά που ανακαλύπτει το ταλέντο της στη στιχουργική.Θα ακολουθήσουν βαριά οικογενειακά δράματα όπως οι «Ανοιχτές καρδιές» (2002)και το «Ουκ επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου» (2004) που μάλιστα έγινε αμερικανικό ριμέικ από τον Τζιμ Σέρινταν.
Τον ειδικό Χρυσό Αλέξανδρο παρέλαβε, εκ μέρους της Σουσάνε Μπίερ, ο πρέσβης της Δανίας, Τομ Νόρινγκ, ο οποίος σημείωσε ότι αισθάνεται εθνικά υπερήφανος που μια μικρή χώρα, όπως η Δανία, κατάφερε να δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής έκφρασης. «Ίσως οι ταινίες των δημιουργών μας να μη μοιάζουν με αυτές του Χόλιγουντ, αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε σημαντικούς σκηνοθέτες, όπως τον Λαρς φον Τρίερ, τον Τόμας Βίντερμπεργκ και βέβαια τη Σουσάνε Μπίερ.»
Μετά την τιμητική εκδήλωση, ακολούθησε η προβολή της νέας ταινίας της Μπίερ «Inabetterworld», η οποία αποτελεί και την επίσημη συμμετοχή της Δανίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ,AP Photo/ Marko Drobnjakovic