Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, θα συναντηθούν σήμερα στο Φράιμπουργκ, για να προετοιμάσουν τις κοινές γαλλο-γερμανικές θέσεις ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συζήτηση για την έκδοση ευρω-ομολόγων και την απόρριψη της πρότασης αυτής από Βερολίνο και Παρίσι.

Αξιωματούχοι στο Βερολίνο, έσπευσαν πάντως να υποβαθμίσουν τη σημασία της συνάντησης στο Φράιμπουργκ, μία πόλη 220.000 κατοίκων κοντά στα γαλλικά σύνορα, που γίνεται λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. «Δεν είναι κακό πράγμα να φθάνουν σε μία συμφωνία η Γαλλία με τη Γερμανία, αλλά μένει να δούμε εάν θα υπάρξουν συμφωνίες την Παρασκευή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Σάιμπερτ, προσθέτοντας ότι το Ευρώ θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι το τι θα συμφωνήσουν τα 27 μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή
εβδομάδα
», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί αναμένεται ότι θα κάνουν δηλώσεις για την ανάγκη στήριξης του Ευρώ, ενώ είναι ήδη γνωστή η κοινή θέση τους για το «όχι» στα Ευρω-ομόλογα. Η Γερμανία και η Γαλλία θεωρούν ότι είναι άτοπο στη συγκεκριμένη συγκυρία να εκδοθούν Ευρω-ομόλογα, όπως πρότεινε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την
υποστήριξη της Ιταλίας.

«Αυτή η πρόταση δεν είναι εντελώς νέα. Εγείρει δυσκολίες αναφορικώς με την κατανομή του κόστους και τα κέρδη», δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος από το επιτελείο του Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να συζητηθούν νέες προτάσεις».

Η Γερμανία έσπευσε αμέσως να απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα των Ευρω-ομολόγων, που θα συνέδεαν τα κόστη δανεισμού των μεγάλων οικονομιών με εκείνα των κρατών της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, κάτι που θα είχε ως συνέπεια να αυξηθεί το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η Γαλλία έχει αφήσει στη Γερμανία την πρωτοβουλία στις συζητήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εμφανίζεται παρασκηνιακά ως παράγοντας που επιχειρεί να μετριάσει τη στάση του Βερολίνου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ