Το πάλαι ποτέ δύσκολο ερώτημα «μετά το λύκειο,τι;» έχει αντικατασταθεί στις ημέρες μας από το ακόμη σοβαρότερο «μετά το…πανεπιστήμιο,τι;». Στην πορεία κάθε φοιτητή φτάνει αναπόφευκτα η στιγμή κατά την οποία η ανεμελιά της ακαδημαϊκής ζωής τελειώνει και ο ίδιος καλείται να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα εισέλθει στην αγορά εργασίας. Η συντριπτική πλειονότητα, μάλιστα, επιλέγει την πρακτική άσκηση ως το καλύτερο μέσο για να αποκτήσει εργασιακή εμπειρία. Τη στιγμή όμως που οι περισσότεροι φοιτητές περιορίζουν τις επιλογές τους στα γεωγραφικά όρια της πόλης τους, υπάρχουν ορισμένοι που τολμούν να ανοίξουν τα φτερά τους προς χώρες μακρινές. Από την Ινδία ως τη Βραζιλία και από τις πολυεθνικές εταιρείες των ΗΠΑ ως τις ΜΚΟ της Ρουμανίας, 10.000 φοιτητές από όλον τον κόσμο εργάζονται κάθε χρόνο στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη μέσω της Διεθνούς Ενωσης Φοιτητών Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΙΕSΕC). Η εν λόγω οργάνωση αριθμεί περισσότερα από 1.700 γραφεία σε ισάριθμα πανεπιστήμια σε 110 χώρες και δραστηριοποιείται στη χώρα μας ήδη από το 1956, ενώ τα τελευταία χρόνια κάνει δεκτές αιτήσεις για πρακτική και από φοιτητές άλλων ακαδημαϊκών τομέων.

Ο Κωνσταντίνος Αγγλούπας, 21 ετών, φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης στη Χίο, ονειρεύεται να ασχοληθεί με τη διοίκηση ξενοδοχειακών μονάδων. Αντί να επιλέξει για την πρακτική του ένα ξενοδοχείο των Κυκλάδων, ο ίδιος αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να πάει «λίγο πιο μακριά» και να εργαστεί στο υπουργείο Τουρισμού της… Ινδονησίας, στην πόλη Πάτανγκ της Σουμάτρας. «Συμμετείχα σε μια ομάδα είκοσι νέων από όλον τον κόσμο που ανέλαβε να επινοήσει τρόπους ανάπτυξης του τουρισμού και βελτίωσης της τουριστικής προβολής της χώρας. Για τον σκοπό αυτόν έπρεπε πρώτα να χαρτογραφήσουμε την περιοχή, να συνεργαστούμε με όλες τις υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες,να κάνουμε ποιοτικούς ελέγχους και να ακούσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες τους.Στη συνέχεια παρουσιάσαμε μια σειρά προτάσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον τουρισμόστο πλαίσιο του υπάρχοντος προϋπολογισμού» διηγείται ο Κωνσταντίνος μιλώντας προς «Το Βήμα». Η καταγραφή των προβλημάτων και η διατύπωση των προτάσεων, ωστόσο, ήταν κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν… κανείς δεν μιλούσε αγγλικά. «Ηταν κι αυτή μία από τις προκλήσεις του εγχειρήματος.Χρησιμοποιούσαμε κάθε μέσο, διερμηνείς όποτε ήταν δυνατόν,ειδάλλως σχέδια και νοήματα» σχολιάζει ο Κωνσταντίνος.

Τα πράγματα δεν ήταν ευκολότερα για τον 21χρονο Γιάννη Μποτζιάρη. Ο εν λόγω φοιτητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εργάστηκε σε μια ρουμανική ΜΚΟ η οποία παρείχε ευκαιρίες εναλλακτικής εκπαίδευσης σε παιδιά από μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες τα οποία εμφάνιζαν παραβατική συμπεριφορά και μαθησιακές δυσκολίες. «Δουλειά μας ήταν να οργανώσουμε δραστηριότητες και παρουσιάσεις που θα έδιναν σε αυτά τα παιδιά μια διαφορετική εικόνα για το μέλλον τους. Ηταν μεγάλη πρόκληση, ιδίως αν αναλογιστείτε ότι λίγα από αυτά μιλούσαν αγγλικά» αναφέρει. Στην ερώτησή μας γιατί δεν επέλεξε μια πρακτική άσκηση πλησιέστερη στο ουσιαστικό αντικείμενο των σπουδών του, ο Γιάννης αντιτείνει ότι οι δεξιότητες που απέκτησε στην εν λόγω εργασία είναι απολύτως απαραίτητες για όσους επιθυμούν να εργαστούν στη διοίκηση επιχειρήσεων. Ενώ οι περισσότεροι Ελληνες επικεντρωνόμαστε σε αυστηρώς τυπικά προσόντα, ο Γιάννης εξηγεί ότι «οι διεθνείς επιχειρήσεις αναζητούν στους νεοσύλλεκτους κατά πρώτο λόγο την “ηγετική ικανότητα” (πιο γνωστή με τον αγγλικό όρο “leadership”), δηλαδή την ικανότητα να εμπνέεις,να κινητοποιείς, να πείθεις, να αντιμετωπίζεις φαινομενικά αδιέξοδες καταστάσεις με δημιουργικές λύσεις».

«Σε κάθε περίπτωση η αλληλεπίδραση με άλλους πολιτισμούς και με ανθρώπους τόσο διαφορετικούς από εμάς οδηγεί στο άνοιγμα των οριζόντων και σε βελτιώνει τόσο ως άνθρωποόσο και ως μελλοντικό επαγγελματία» τονίζει η Γεωργία Μαβή, 23 ετών, απόφοιτη του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης του ΤΕΙ Αθηνών. Η ίδια εργάστηκε σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες με κωφάλαλα παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματος ενός ιδρύματος της πόλης Τζαϊπούρ της Ινδίας. «Ηταν υπέροχο να αξιοποιώ το καλλιτεχνικό κομμάτι των σπουδών μου για να επικοινωνήσω με αυτά τα παιδιά.Εξίσου ενδιαφέρουσαωστόσοήταν η διαδικασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας με τους υπόλοιπους φοιτητές της ομάδας- ο καθένας με τα δικά του ήθη και την κουλτούραγια να κατορθώσουμε όλοι μαζί να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρότζεκτ» προσθέτει.

Το «πακέτο εργασίας» της ΑΙΕSΕC

ΣΕ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΜΚΟ «Χρειάζεται ηγετική ικανότητα για να κατορθώσεις να κινητοποιήσεις παιδιά από τη Ρουμανία που προέρχονται από υποβαθμισμένο περιβάλλον, εμφανίζουν παραβατική συπεριφορά και δεν μιλούν καν αγγλικά» λέει ο εικονιζόμενος με έναν όμιλο παιδιών Γιάννης Μποζιάρης

Η πρακτική άσκηση διαρκεί από δύο μήνες ως έναν χρόνο Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 101 χώρες Εργοδότες είναι ΜΚΟ, πολυεθνικές εταιρείες, ιδρύματα, δημόσιοι οργανισμοί και πανεπιστήμια που συνεργάζονται με την ΑΙΕSΕC Υποψήφιος μπορεί να είναι κάθε φοιτητής που υποβάλλει αίτηση στα κατά τόπους γραφεία της ΑΙΕSΕC και περνά επιτυχώς τη συνέντευξη Καταβάλλεται ο βασικός μισθός της χώρας προορισμού ή καλύπτονται πλήρως η διατροφή και η διαμονή του φοιτητή Αν και εσείς ενδιαφέρεστε…
Αν και εσείς επιθυμείτε να κάνετε την πρακτική σας άσκηση σε απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με το γραφείο της ΑΙΕSΕC του πανεπιστημίου σας. Οπως επισημαίνει ο κ. Γιάννης Χρηστίδης, υπεύθυνος Τύπου για την ΑΙΕSΕC Ελλάδος, «έλληνες φοιτητές έχουν εργαστεί σε κάθε ήπειρο και οι προϊστάμενοι ή οι εργοδότες τους μας στέλνουν τις καλύτερες εντυπώσεις για τις επιδόσεις τους, καθώς χαρακτηρίζονται από πάθος, εφευρετικότητα, διάθεση να αναλάβουν ευθύνες και να ασχοληθούν με νέα πράγματα». Το μόνο που πιθανώς να τους σταματά είναι… ο φόβος, καθώς «πολλοί Ελληνες φοβούνται να βγουν έξω από τις “ζώνες ασφαλείας” τους. Ετσισυχνά συναντούμε νέους που απορρίπτουν μια εξαιρετική ευκαιρία στην Ινδονησία για μια ήσσονος σημασίας θέσης στη Γαλλία ή στην Αγγλία!» σχολιάζει η κυρία Μαρία Κυριαζή, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και υπεύθυνη Ανταλλαγών Φοιτητών για την ΑΙΕSΕC Ελλάδος. Οι συνθήκες ωστόσο αλλάζουν και με αργά βήματα κάθε χρόνο οι νέοι της χώρας μας γίνονται όλο και πιο θαρραλέοι. Ενώ το 2006 «έφυγαν» μόλις 36 έλληνες φοιτητές, το 2010 ο εν λόγω αριθμός άγγιξε τους 98. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 50 ξένοι φοιτητές επιλέγουν κάθε χρόνο τη χώρα μας για να εργαστούν, ενώ περισσότεροι από 9.500 κινούνται συνολικά σε ολόκληρη την υφήλιο στο πλαίσιο των ανταλλαγών της ΑΙΕSΕC.

ΙΝFΟ ΑΙΕSΕC
Πανεπιστήμιο Πειραιά 211 7509.048

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2310 246165 Πανεπιστήμιο Αιγαίου 22710 35097 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 210 3689.829

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 210 8203.268

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 2310 891562 Πανεπιστήμιο Πατρών upatras@aiesec.net

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ