Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο θεσπίζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.
Σε αυτόν υπάγονται οι διαφορές ιδιωτικού δικαίου με συμφωνία των μερών (η οποία αποδεικνύεται με έγγραφο από τα πρακτικά του δικαστηρίου).
Πρόκειται για έναν καινοτόμο θεσμό, ο οποίος -όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χάρης Καστανίδης– αν πετύχει θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των πινακίων των δικαστηρίων και κατά συνέπεια στη βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης.
Ως αποφασιστικό παράγοντα για να λειτουργήσει ο νέος θεσμός, ο κ. Καστανίδης έθεσε την υποστήριξη κυρίως από τους δικηγόρους, αλλά και τους δικαστές, καθώς και το να ενημερωθούν οι πολίτες ότι μπορούν να αξιοποιήσουν την εναλλακτική αυτή επιλογή του φιλικού διακανονισμού των διαφορών του.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, η προσφυγή στη διαμεσολάβηση αποκλείει προσωρινά -και μέχρι να ολοκληρωθεί- τη δικαστική διαμάχη.
Το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να καλέσει τα μέρη να προσφύγουν σε διαμεσολάβηση, ενώ σε περίπτωση που αυτή δεν καρποφορήσει, η αναβολή της δίκης δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξάμηνο.
Στόχος του νομοθετήματος είναι να προσδιοριστούν οι διαφορές και να ερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις που να ικανοποιούν τα συμφέροντα και των δύο μερών με τη βοήθεια ενός τρίτου προσώπου, κυρίως δικηγόρου.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κ. Α. Τριανταφυλλόπουλος, τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα κοινωνικής διαβούλευσης που εκφράζει τη βούληση της κυβέρνησης για ουσιαστική αναδιάρθρωση της Δικαιοσύνης με όρους διαφάνειας.
Ο κ. Νίκος Δένδιας, εισηγητής της ΝΔ, επισήμανε ότι τα θέματα απονομής της Δικαιοσύνης δεν πρέπει να μπαίνουν στα κομματικά κανάλια και παρ’ ότι δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι τα νομοθετήματα αυτά δεν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της πραγματικότητας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κ. Αντώνης Σκυλλάκος, είπε ότι χρειάζεται η αλλαγή του Δικαίου, αλλά το ΚΚΕ έχει άλλη άποψη από τα κόμματα εξουσίας, τα οποία τα ενδιαφέρει πώς θα έρθουν επενδύσεις για να προχωρήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη.
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο κ. Θανάσης Πλεύρης υπερψήφισε, συμφωνώντας με τον θεσμό του διαμεσολαβητή και παρατήρησε, με αιχμή την κριτική που ασκήθηκε, ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι ο θεσμός θίγει το αδύναμο μέρος, καθώς αν θέλει ένας επιχειρηματίας να βρει τρόπο να λύσει τη διαφορά του με τον εργαζόμενο, θα τη λύσει.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βασίλης Μουλόπουλος ψήφισε «παρών», τονίζοντας πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ο πολίτης να επιλέξει ποιον μεσολαβητή θέλει, κάτι που δεν επιτρέπει το συγκεκριμένο νομοθέτημα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις βουλευτών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι ρυθμίσεις του νομοθετήματος και σε άλλου είδους υποθέσεις, ωστόσο ανέφερε πως πρώτα πρέπει να κριθεί η λειτουργία του θεσμού.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ