Είναι πολύ τολμηρή πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής και του Μεγάρου Μουσικής να διοργανώσουν συναυλία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Και είναι τολμηρή σε πολλά επίπεδα. Πριν απ΄όλα σε επίπεδο κοινωνικό. Το πεδίο ενός ακήρυκτου (αν όχι κηρυγμένου) πολέμου μεταξύ «Ελλήνων» και «ξένων» γίνεται ένας χώρος συμφιλίωσης δια της μουσικής.
Κι αν η συμφιλίωση μοιάζει ουτοπική, γίνεται τότε ένας χώρος ανεκτικότητας. Το συμβολικό βάρος της εκδήλωσης είναι λοιπόν πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτή καθ’αυτή την εκδήλωση, γιατί ανοίγονται δρόμοι και για άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες, καταλύοντας γκέτο και απαγορευμένες συνοικίες.
Είναι επίσης τολμηρή σε εκκλησιαστικό επίπεδο. Η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν μέχρι τώρα αρνητική στην παρουσία ορχηστρών και μουσικών συνόλων στους ιερούς ναούς, πολύ περισσότερο αν αυτά τα σύνολα -στη συγκεκριμένη περίπτωση η ορχήστρα εγχόρδων Καμεράτα- ερμηνεύουν «δυτική» μουσική όπως το χριστουγεννιάτικο κοντσέρτο γκρόσο του Αρκάντζελο Κορέλι. Έπρεπε να ξεπεραστούν αγκυλώσεις δεκαετιών -που μερικοί τις θεωρούν δογματικές – για να δούμε ορχήστρα σε ναό, όπως συμβαίνει στους περισσότερους καθολικούς και προτεσταντικούς ναούς της Ευρώπης – και της Αθήνας.
Μακάρι να ανοίξει ο δρόμος ώστε να ακούγονται στους ορθόδοξους ναούς μουσικά έργα τουλάχιστον ορθόδοξων συνθετών, όχι μόνο Ελλήνων αλλά και Ευρωπαίων, όπως για παράδειγμα ο βρετανός Τζον Τάβενερ. Φυσικά και ρώσων, αν και δεν βλέπω γιατί ο Μπαχ, για παράδειγμα, δεν μπορεί να ενισχύσει την πνευματικότητά μας.
Για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Γιάννη Μάνο και στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που αποδεικνύεται διπλά τολμηρός.
ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ,ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ