Έντονες πιέσεις δέχεται ο κλάδος των εισηγμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος ο μόνος «πυρήνας» αντίστασης στην οικονομική κρίση.
Καθώς η μείωση του τζίρου στις εταιρείες νέων τεχνολογιών συνεχίζεται, ο τομέας της Πληροφορικής δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης , ενώ ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών συνεχίζει να πιέζεται.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ενοποιημένων ισολογισμών των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης διαμορφώθηκε στα 7,15 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 3,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 1,72 δισ.ευρώ, μειωμένα κατά 12,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 67,62 εκατ.ευρώ, μειωμένα κατά 84,6%.
Οκύκλος εργασιών των εισηγμένων εταιρειών Πληροφορικής στο ΧΑ ανήλθε στα 988,28 εκατ.ευρώ, έναντι 908,272 εκατ. ευρώ και είχε αύξηση κατά 8,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 123,69 εκατ. ευρώ , μειωμένα κατά 7,9% και τα κέρδη μετά από
φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 23,77 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 48,5%.
Στις Τηλεπικοινωνίες η διατήρηση της επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής από πλευράς των εταιρειών παροχής υπηρεσιών, ως μέσο απόκτησης μεριδίου αγοράς και η φάση μετα-ωρίμανσης που διανύει ο κλάδος στις ανεπτυγμένες τηλεπικοινωνιακές αγορές, αποτελούν σύμφωνα με τους αναλυτές «μη υγιείς παραμέτρους» διαμόρφωσης του κύκλου εργασιών. Σε συνδυασμό με την μειωμένη ζήτησηπου δημιουργεί η κακή καταναλωτική ψυχολογία, αφήνουν ένα πολύ μικρό περιθώριο διεύρυνσης της αγοράς, η οποία, όμως διαθέτει πεπερασμένο μέγεθος.
Η πτωτική τάση του κύκλου εργασιών του κλάδου ανεστράφη μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα, με το προαναφερθέν μέγεθος να εμφανίζεται μειωμένο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αλλά ελαφρώς βελτιωμένο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (δεύτερο τρίμηνο 2010). Η μερική ολοκλήρωση των επενδυτικών πλάνων των Ομίλων (κατασκευή της επόμενης γενιάς ιδιόκτητων δικτύων οπτικών ινών) έχει οδηγήσει σε αύξηση των αποσβέσεων.
Συμπερασματικά, αυτό αποτέλεσε άλλο ένα τρίμηνο κατά το οποίο οι Όμιλοι του κλάδου δεν κατάφεραν να στρέψουν τη λειτουργική τους κερδοφορία προς την κατεύθυνση παραγωγής κερδών.
Ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων εταιρειών Τηλεπικοινωνιών στο εννεάμηνο του 2010 σημείωσε μείωση κατά 4,7% ποσοστό που αντιστοιχεί σε 4,6 διςσ.ευρώ από 4,823 δισ.ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Τα ΕΒΙΤDA σημείωσαν μείωση κατά 12,8% φτάνοντας τα 1,52 δισ. ευρώκαι τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 83,3% φτάνοντας τα 63,87 εκατ. ευρώ.
Στο λιανεμπόριο και ειδικότερα στο λιανεμπόριο ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών και ειδώνμ τεχνολογίας τα μεγέθη τωνεταιρειών του κλάδου αντανακλούν μια μεικτή κατάσταση με κύρια χαρακτηριστικά την προσπάθεια για κατάκτηση μεγαλυτέρων μεριδίων της αγοράς, μειώσεις σε τιμές λιανικής αλλά και αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών.
Ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου Είδη και Λύσεις Πληροφορικής στο εννεάμηνο του 2010 μειώθηκε 8,6% ποσοστό που αντιστοιχεί σε 578,85 εκατ.ευρώ από 528,84 εκατ.ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα το 2009. Τα ΕBITDA σημείωσαν αύξηση κατά 15,9%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 12,87 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 67,5%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 687.000 ευρώ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ