Ολα σχεδόν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πλην της Φραγκφούρτης που σημειώνει οριακές απώλειες κατά 0,10%, κινούνται ανοδικά, αναμένοντας το άνοιγμα της Wall Street. To Λονδίνο σημειώνει κέρδη της τάξεως του 0,40% μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,5% τα βασικά επιτόκια δανεισμού στη Βρετανία. Ομως δεν αποφάσισε να χορηγήσει έξτρα ρευστότητας στη βρετανική οικονομία.
Το Παρίσι, η Μαδρίτη και το Μιλάνο καταγράφουν άνοδο 0,55%, 1,06% και 0,45% αντίστοιχα. Το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου στα 1,3195 δολάρια. Ο χρυσός συνεχίζει να χάνει έδαφος μετά τα ιστορικά ύψη της Τρίτης, παίζει γύρω στις 1.380 δολάρια την ουγκιά. Παρομοίως και το πετρέλαιο. Η τιμή του αργού από 90,85 δολάρια το βαρέλι που είχε ανέβει την Τρίτη, τώρα παίζει γύρω στα 88 δολάρια το βαρέλι.
Η απόφαση της βρετανικής κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα το κόστος δανεισμού, αλλά να μην ανανεώσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (quantitative easing) οφείλεται στην άνοδο του πληθωρισμού και στις θετικότερες προοπτικές της βρετανικής οικονομίας.
Ο πληθωρισμός σε επίπεδα τιμών καταναλωτή έχει ξεπεράσει το όριο του 2%, η βιομηχανική δραστηριότητα παρουσιάζεται ισχυρή και οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι 0,8% το τρίτο τρίμηνο στην Βρετανία.
Σημειωτέον ότι μέσω του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης η κεντρική τράπεζα είχε αγοράσει περισσότερο του ενός πέμπτου από τη συνολική ποσότητα των βρετανικών κρατικών ομολόγων μέχρι τον Φεβρουάριο, ώστε να αποτρέψει ένα καταστροφικό άλμα των αποδόσεων τους και να τονώσει την βρετανική οικονομία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ