O σχεδιασμός για το ρυθμιστικό Αθήνας- Αττικής 2020 πρέπει να λάβει υπόψη τις τελευταίες οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις, μια και πρόκειται να έχουν επιπτώσεις στην πόλη, επεσήμανε σήμερα το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ν. Σηφουνάκης μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ).
Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ κ. Ι. Πολύζος, αρχή του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού για την Αθήνα θα είναι η αλλαγή στάσης απέναντι στη συνύπαρξη βιομηχανίας- βιοτεχνίας για την πόλη. Αναζητούμε έναν «περιβαλλοντικά ενταγμένο» δευτερογενή τομέα για τον περιαστικό χώρο. «Ταυτόχρονα προτείνουμε την αναζήτηση λύσεων για τη συνύπαρξη, “εντός των τειχών”, υπό διαφορετικούς κάθε φορά όρους, χρήσεων που επεκτείνονται από τη βιομηχανία χαμηλής όχλησης έως την κατοικία. Παράλληλα, στόχος μας είναι να προσελκύσουμε και νέες επιχειρήσεις,με έμφαση στην καινοτομία» ανέφερε ο κ. Πολύζος.
Σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη δύο ορθολογικά κριτήρια άσκησης χωρικής πολιτικής είναι η επανάχρηση γης και κτιρίων, καθώς και η χωροθέτηση εγκαταστάσεων που συνδέονται με τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι χώροι για ανακύκλωση και η επεξεργασία προϊόντων εκσκαφών και κατεδαφίσεων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο επιχειρεί να οριοθετήσει τις δράσεις του δευτερογενούς τομέα με βάση τρεις αρχές: Η πρώτη αφορά το περιβάλλον, καθώς η οικονομική δραστηριότητα πρέπει πλέον να ακολουθεί τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και να συμμετέχει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η δεύτερη αφορά την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία. Τέλος, η τρίτη βασίζεται στην ανάπτυξη της ίδιας της πόλης.
Για να υλοποιηθεί ο στόχος για τηβελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση του ρόλου της Αθήνας ως ευρωπαϊκής μητρόπολης απαιτείται, όπως είπε η αντιπρόεδρος του ΟΡΣΑ κυρία Δανάη Αντωνάκου, «υποστήριξη της δυναμικής της βιομηχανίας και των καινοτόμων επιχειρήσεων με την εξασφάλιση κατάλληλων περιοχών κυρίως με την επανάχρηση, αναδιοργάνωση και πολεοδόμηση εκείνων που ήδη υπάρχουν». Επίσης απαιτείται ανασυγκρότηση πρώην βιομηχανικών περιοχών που κατέχουν προνομιακή θέση στον ιστό της πόλης και ανάδειξή τους σε πολυλειτουργικούς πόλους καινοτομίας και ανάπτυξης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ