Πολιτικό χαρακτήρα θα έχουν – de facto – οι επισκέψεις των κ. Ντομινίκ Στρος Καν και Ολι Ρεν σήμερα και την Πέμπτη στην Αθήνα. Η έλευση του επικεφαλής του ΔΝΤ και του επιτρόπου στην Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ενώ βρίσκονται στο τραπέζι όλα τα ζητήματα, συμπίπτει με μία ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, όπως αναγνωρίζουν με τον έναν ή το άλλο τρόπο όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Τη στιγμή που η συζήτηση για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους (προς την τρόικα) είναι ανοιχτή και ταυτόχρονα τίθεται πλέον επισήμως η πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου, οι κ.κ. Στρος Καν και Ρεν θα απευθυνθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο, λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011.

Κυβερνητικές πηγές συμφωνούν στο ότι οι επισκέψεις αυτές δεν είναι εθιμοτυπικές. Επιβεβαιώνουν ότι στις συζητήσεις θα υπάρχει ουσία, όπως και στην συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες. Αντικείμενο αυτών των συζητήσων είναι η περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας στο υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό περιβάλλον και ενώ παράλληλα εξελίσσονται οι παρασκηνιακές διαδικασίες, στις οποίες πρωτοστατεί από ελληνικής πλευράς ο κ. Λ. Παπαδήμος.

Σύμφωνα με πρόσωπα από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, όσα θα αποφασιστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες και στις πρώτες εβδομάδες του επόμενου έτους, θα είναι καθοριστικά για το μέλλον, όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά της ΕΕ της ίδιας. Υπό αυτήν την έννοια, οι ομιλίες των κ.κ. Στρος Καν και Ρεν στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής εντός της εβδομάδας, αντιμετωπίζονται από την ελληνική κυβέρνηση ως παρεμβάσεις με πολιτικό περιεχόμενο.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο αυτό, οι δύο αξιωματούχοι θα έχουν συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, όσο και με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, διευρύνοντας έτσι τον κύκλο των απ’ ευθείας συνομιλητών τους εντός Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, ειδικώς στην περίπτωση κατά την οποία η ΝΔ αποδεχθεί την κρισιμότητα της περιόδου και τα στοιχεία που περιγράφουν την οικονομική κρισιμότητα. Μεταξύ αυτών και το ύψος του ελλείμματος, το οποίο η σημερινή αλλά και η προηγούμενη ηγεσία του κόμματος δεν αποδέχεται.

«Ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Στρος Καν και ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα οικονομικά, κ. Ολι Ρεν θα έχουν μια σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία, θα ενημερώσουν την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στο Κοινοβούλιο, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ακούσουμε τις απόψεις αυτών των διεθνών παραγόντων, οι οποίοι έχουν και πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως. Και φυσικά να εκφράσουμε τις απόψεις μας και εμείς, ως κυβέρνηση και τα κόμματα και οι πολιτικοί παράγοντες και οι βουλευτές στην Επιτροπή Οικονομικών στην οποία θα συμμετέχουν και οι δύο και ο κ. Στρος Καν και ο κ. Ολι Ρεν, αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι»

, είπε αναφορικά με τις επικείμενες επισκέψεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.

Κατόπιν όλων αυτών και αφότου θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών των κ. Στρος Καν και Ρεν με τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει ανοίξει ο δρόμος για δύο διαδικασίες: η πρώτη θα αφορά την επίσημη συζήτηση για την επιμήκυνση τους χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. και τους όρους με τους οποίους θα αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Η δεύτερη, είναι η συνάντηση με ταξύ των κκ. Παπανδρέου και Σαμαρά, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των ημερών και πιθανώς να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ