Περιγράφοντας το πολιτικό τοπίο στη Λατινική Αμερική ο βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας 2010 περουβιανός Μάριο Βάργκας Λιόσα, είπε χθες το απόγευμα, στην καθιερωμένη διάλεξη που δίνουν οι νομπελίστες πριν από την απονομή του βραβείου, ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία μας, στη Βραζιλία, στη Χιλή, στην Ουρουγουάη, στο Περού, στην Κολομβία, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στο Μεξικό και σχεδόν σε όλη την Κεντρική Αμερική έχουμε μια Δεξιά και μια Αριστερά που σέβονται τη νομιμότητα, την ελευθερία άσκησης κριτικής, τις εκλογές και την εναλλαγή στην εξουσία». Ακολούθως, ο νομπελίστας προέτρεψε τους λατινοαμερικανούς ηγέτες να παραμείνουν σε αυτόν τον δρόμο, να πολεμήσουν τη διαφθορά και να επιδιώξουν να φέρουν τη Λατινική Αμερική σε μεγαλύτερη επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. ?
Σημείωσε όμως ότι, παρά τον εκδημοκρατισμό της Λατινικής Αμερικής, τα απολυταρχικά καθεστώτα δεν έχουν εξαλειφθεί από την περιοχή, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά «την Κούβα και τη φερώνυμη διάδοχό της Βενεζουέλα και ορισμένες ψευδο-λαϊκιστικές αστείες δημοκρατίες όπως αυτές στη Βολιβία και στη Νικαράγουα». ?
Ο βραβευμένος συγγραφέας άσκησε κριτική από τη Στοκχόλμη στα δυτικά κράτη τα οποία δεν λαμβάνουν σκληρότερη θέση απέναντι σε δικτατορίες όπως της Κίνας, της Μιανμάρ και της Κούβας. «Οφείλουμε να παλεύουμε ενάντια σε κάθε δικτατορία με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας εφαρμόζοντας ακόμη και οικονομικές κυρώσεις» τόνισε και χαρακτήρισε «λυπηρό το γεγονός ότι δημοκρατικές κυβερνήσεις, αντί να δίνουν το παράδειγμα κάνοντας δικό τους τον σκοπό ανθρώπων όπως η πολιτική οργάνωση “Νταμάς ντε Μπλάνκο” στην Κούβα, οι αντιστασιακοί στη Βενεζουέλα, η πολιτική κρατουμένη Αουνγκ Σαν Σου Κίι στη Μιανμάρ (Νομπέλ Ειρήνης 1991) και ο Κινέζος αντιφρονούντας Λιου Σιαομπό (Νομπέλ Ειρήνης 2010), δείχνουν φιλικές διαθέσεις όχι προς αυτούς αλλά προς τους βασανιστές τους». ?
Ο Περουβιανός συγγραφέας που βρίσκεται στη Στοκχόλμη από την Κυριακή θα τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ από τον βασιλιά της Σουηδίας Κάρολο ΙΣΤ΄Γουστάβο την Παρασκευή. Είναι ο δεύτερος Νοτιαμερικανός λογοτέχνης που τιμάται με το βραβείο μετά τον Κολομβιανό Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές το 1982 και ο δεύτερος ισπανόφωνος συγγραφέας που το κερδίζει μετά τον Μεξικανό Οκτάβιο Πας το 1990.
RΕUΤΕRS/ΑCΑDΕΜΙΑ SΙΝΙCΑ ,ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ