Στην άκρη βάζει την αντιμνημονιακή ρητορική ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς που θα ξεχάσει στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν τα επικριτικά σχόλια και την επιθετική ρητορική, όπως, ότι «η κυβέρνηση παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας με την υπογραφή του μνημονίου». Η συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Στρος Καν θα γίνει πιθανότατα σήμερα το βράδυ στις 8 στα γραφεία της Ν.Δ. στο νεοκλασσικό της Ρηγίλλης, αν και αρχικά είχε προγραμματισθεί για αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς θα τονίσει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της αρχικής συμφωνίας με την τρόικα, με στόχο την αλλαγή των αντιαναπτυξιακών πτυχών της. Παράλληλα, θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της Ν.Δ. για τις ενστάσεις του στο μνημόνιο, προτάσσοντας την αντιαναπτυξιακή του διάσταση. Επίσης θα υποστηρίξει ότι η εφαρμογή του μνημονίου ανατροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο θα επισημάνει ότι απαιτείται να ληφθούν σύντομα μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης, ώστε η ελληνική οικονομία σε μεσοπρόθεσμο διάστημα να αποκτήσει δυναμική, να αρχίσει να μειώνεται το δημόσιο χρέος, αφού θα παράγει εθνικό προϊόν και θα δημιουργήσει συνθήκες πιο γρήγορης εξόδου από το τούνελ της κρίσης. Γι΄ αυτό θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ενδυναμωθεί η ανάπτυξη για να αντιμετωπιστεί ο κύκλος της ύφεσης και θα επισημάνει ότι απαιτείται ένα «σοκ ανάκαμψης» και ένα «δημιουργικό σοκ επενδύσεων».

Ο κ. Σαμαράς θα έχει βασικό επιχείρημα ότι «δεν είναι η Νέα Δημοκρατία αντιμνημονιακή, αλλά το ΠαΣοΚ αντιαναπτυξιακό», ενώ θα αναφέρει ότι η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους θα αναβάλει το αδιέξοδο και δεν θα λύσει τα προβλήματα. Ακόμη θα αναφερθεί στις δυσοίωνες προβλέψεις του μνημονίου, θα υπεραμυνθεί της υπεύθυνης στάσης της ΝΔ και θα επισημάνει ότι υπάρχει διέξοδος από το τούνελ.

Στις συσκέψεις που είχε ο κ. Σαμαράς με στενούς του συνεργάτες για να συζητήσουν για τη συνάντηση με τον Στρος Καν, επισημάνθηκε ότι η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα του μνημονίου, που είναι η έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής. Μάλιστα, ειπώθηκε ότι αν και δεν μπορεί κανείς να μην επισημάνει ότι είναι θετική έκβαση η επιμήκυνση της αποπληρωμής, αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει η αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ