«Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων ότι διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία για να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Κένεθ Ρόγκοφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg.
«Δεν μπορούν (οι ευρωπαίοι ηγέτες) να συνεχίσουν να το αρνούνται και να προσπαθούν να πείσουν ότι πίσω από την αναδιάρθρωση κρύβεται η Γερμανία και το ΔΝΤ»
τόνισε στη συνέντευξή του ο αμερικανός καθηγητής.
«Θα είμαστε πολύ τυχεροί να αποφύγουμε την αναδιάρθρωση»
δήλωσε με έμφαση. Αναφερόμενος σε δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ αναφορικά με το νέο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην ευρωζώνη, ο κ. Ρόγκοφ είπε ότι ουσιαστικά η γερμανίδα καγκελάριος υπονόησε ότι «πρέπει να δούμε το τέλος του παιχνιδιού και πώς θα αντιμετωπίσουμε την αναδιάρθρωση που πρόκειται να γίνει». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «κανείς άλλος δεν θέλει να μιλήσει για αυτό».
Για τις οικονομικές προοπτικές το επόμενου έτους είπε ότι ελπίζει να υπάρξει «περαιτέρω ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας». Αντίθετα εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος για την ανάκαμψη στην Ευρώπη. «Είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει μέχρι και το 2013. Η κρίση χρέους θα βρίσκεται σε εξέλιξη για μακρά περίοδο αλλά ελπίζουμε μέσα σε ένα πλαίσιο μιας πιο στέρεας ανάκαμψης».
Ο κ. Ρόγκοφ ήταν επικριτικός και για τα τεστ αντοχής (stress tests) των ευρωπαϊκών τραπεζών που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, τα οποία χαρακτήρισε «μετριοπαθή και τρομακτικά» επισημαίνοντας ότι «η αξιοπιστία τους είναι μικρότερη από ποτέ».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ