Περνώντας πολλές ώρες σε ένα στενόμακρο και ψυχρό γραφείο του δευτέρου ορόφου της Βουλής, όπου το μοναδικό χρωματικό ερέθισμα είναι αυτό που αναβλύζει από τον πίνακα της συζύγου του ζωγράφου κυρίας Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, ο οποίος κοσμεί τον χώρο, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens κ. Σ. Βαλυράκης σχεδιάζει τις ημέρες αυτές με τους συνεργάτες του την τακτική που θα ακολουθήσει ευρισκόμενος προ του κινδύνου να εξελιχθεί η τελική και κρίσιμη φάση της όλης διαδικασίας σε τραγέλαφο. Εντός πέντε ημερών η Εξεταστική Επιτροπή που διερεύνησε επί 10μηνο(!) την υπόθεση θα κληθεί να παραδώσει το πόρισμά της, δίχως ωστόσο να έχει απαντήσει στο κυρίαρχο ερώτημα, το οποίο αποτελεί και τον βασικό λόγο ύπαρξής της: αν διοχετεύθηκε και σε ποια πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους «μαύρο χρήμα» από τη Siemens. Και αν στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος (στο «αν») ο κ. Βαλυράκης, όπως και όλα τα μέλη της Επιτροπής, εμφανίζεται βέβαιος ότι «μαύρο χρήμα» κατέληξε στις τσέπες κάποιων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, στο δεύτερο σκέλος («σε ποιους») αδυνατεί να απαντήσει.
Το έλλειμμα που παρουσιάζει η κοπιαστική, κατά τα άλλα, δουλειά που καταβλήθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο είναι προφανές εξαιτίας και των εμποδίων που προέβαλε η γερμανική Siemens ως προς την παροχή των στοιχείων που της ζητήθηκαν και επισήμως. Εξίσου σοβαρά ήταν και τα εμπόδια ενώπιον των οποίων βρέθηκαν τα μέλη της Επιτροπής και αφορούσαν τους χειρισμούς της αρχικής δικαστικής έρευνας, ενώ πλήθος στοιχείων, η ύπαρξη των οποίων ερχόταν στην επιφάνεια μέσα από καταθέσεις, έγγραφα κτλ., είτε παρέμειναν στο σκοτάδι είτε δεν οδήγησαν πουθενά.
Μπροστά στην αδυναμία στοιχειοθέτησης ευθυνών των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, ο κ. Βαλυράκης επιδιώκει την ευρύτατη σύγκλιση με όλα τα κόμματα- πρακτικώς αυτό αφορά τη ΝΔ, καθώς το ΚΚΕ έχει ήδη συντάξει δικό του πόρισμα, ενώ ο ΛΑΟΣ δεν θα υποβάλει καν και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προς το παρόν επιφυλακτική στάση σταθμίζοντας τα πράγματα- επί των «πραγματικών περιστατικών» που καταγράφηκαν και αφορούν τις συμβάσεις που υπεγράφησαν με τη Siemens (ΟΤΕ, ΟΣΕ, C4Ι, νοσοκομεία, άμυνα, ΥΠΠΟ και δικαστική έρευνα Ζαγοριανού), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους έχουν βάλει την υπογραφή τους. Τα «πραγματικά περιστατικά», όπως και οι 17 ομόφωνες αποφάσεις στις οποίες συνέκλιναν τα μέλη της Επιτροπής κατά τη διάρκεια των ερευνών, όπως αυτές διατυπώνονταν σε σειρά εγγράφων που απέστειλε προς τη Δικαιοσύνη, τη διοίκηση του ΟΤΕ κτλ., θα έχουν «πορισματικό χαρακτήρα». Από εκεί και πέρα λείπει το «διά ταύτα». Ενδέχεται λοιπόν, στο «διά ταύτα», το οποίο θα αποτελέσει την επόμενη φάση μέσω της αξιολόγησης των «πραγματικών περιστατικών», να αναφέρονται και ονόματα πολιτικών προσώπων στα οποία θα αποδίδονται αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις τους είτε ως προς την υπογραφή των επίμαχων συμβάσεων είτε ως προς τον έλεγχο και την πορεία της υλοποίησής τους.
«Υπάρχουν αντικειμενικά γεγονότα:κάποιοι είχαν υπογράψει συμβάσεις, και αυτό συνιστά αντικειμενική υπόσταση ενός γεγονότος το οποίο πιθανώς χρήζει περαιτέρω διερεύνησης» έλεγε χαρακτηριστικά κοινοβουλευτικός παράγων, προϊδεάζοντας την παραπομπή «διά τα περαιτέρω» σε προανακριτική επιτροπή, η οποία θα κληθεί να ερευνήσει παραπέρα την υπόθεση. Ηδη αρκετοί βουλευτές τόσο του ΠαΣοΚ όσο και της ΝΔ στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους παρατηρούν ότι δεν νοείται να μην αναφέρονται στο πόρισμα που θα υποβληθεί εντός της εβδομάδος, εκτός απροόπτου, στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο τα ονόματα όσων εκ της θέσεώς τους φέρουν τουλάχιστον την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» και από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Παρέλαβαν στο παρά πέντε 50.000 σελίδες!
Ως…λίθοι,πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα,συνεχίζουν- με καθυστέρηση μηνώννα καταφθάνουν στο «στρατηγείο» του κ.Βαλυράκη διάφορα στοιχεία απαραίτητα για τη σύνταξη του πορίσματος.Μεταξύ αυτών το ογκώδες περιεχόμενο των σκληρών δίσκων που κατασχέθηκαν από τα γραφεία της γερμανικής εταιρείας,ενώ ήδη εκπνέει η προθεσμία (σε πέντε ημέρες) υποβολής του πορίσματος.
Ενδέχεται μάλιστα οι δισκέτες που εστάλησαν στην Εξεταστική Επιτροπή από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Τομέας Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων) της ΕΛ.ΑΣ.,ο όγκος των οποίων υπολογίζεται περί τα 250 GΒ ή κάπου 50.000 σελίδες (!),να είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που ως τώρα έχουν φθάσει στα χέρια των βουλευτών.Με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα προλάβουν να τα επεξεργαστούν, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο έως και απίθανο.Εκτός αν για τον λόγο αυτόν ο κ.Βαλυράκης ζητήσει και λάβει για πολλοστή φορά άλλη μία παράταση,αφού πείσει προηγουμένως το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν γίνεται να παρουσιαστεί ένα πόρισμα το οποίο δεν έχει λάβει υπ΄ όψιν το υλικό αυτό.Η άλλη εκδοχή είναι το υλικό των σκληρών δίσκων να παραπεμφθεί προς διερεύνηση στο επόμενο στάδιο, που είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης (προανακριτική).
Οσον αφορά την προέλευση του ψηφιακού υλικού που επεξεργάστηκε η ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για τον σκληρό δίσκο που υπήρχε στον υπολογιστή που χρησιμοποιούσε για λογαριασμό του Μ.Χριστοφοράκου η γραμματέας του κυρία Αικατερίνη Τσακάλου και για άλλους πέντε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους που κατασχέθηκαν από τα γραφεία της Siemens.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ