Υστερα από έναν χρόνο διαβουλεύσεων, συσκέψεων, μελετών και προβληματισμού η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της Αγροτικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε ομάδα βουλευτών του ΠαΣοΚ για το μέλλον των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών.

Δεν γνωρίζουμε βεβαίως αν κατέληξε στην απόφαση αυτή με βάση την περίφημη μελέτη των τριών συμβούλων του Δημοσίου, Deutsche Βank, ΗSΒC και Lazard- η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να κόστισε έως και 1 εκατ. ευρώ-, αφού τα αποτελέσματά της κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό. Σε κάθε περίπτωση, χάρη στην τρόικα τα σχέδια για δημιουργία κρατικού πυλώνα στις τράπεζες και για τριπλή συγχώνευση Αγροτικής, Ταμιευτηρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων εγκαταλείφθηκαν. Ομως, η αδράνεια και η αναβλητικότητα που εμφανίζει η κυβέρνηση χαρακτηρίζουν και τους βασικούς μετόχους των τραπεζών. Οι τραπεζίτες συνεχίζουν να συζητούν, να διερευνούν προθέσεις, να εξετάζουν σενάρια, πλην όμως από πράξεις μηδέν. Με μοναδική εξαίρεση την αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησε η Εθνική, τίποτε δεν έχει γίνει για την προσαρμογή των τραπεζών στο νέο περιβάλλον, που απαιτεί λίγα και ισχυρά σχήματα. Ολοι, κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και τραπεζίτες, αρέσκονται να επαναλαμβάνουν πόσο ισχυρό είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να επαναπαύονται στα αποτελέσματα των stress tests του περασμένου καλοκαιριού.

Ωστόσο, με τη δημοσιονομική κρίση να έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην ελληνική οικονομία, το οικοδόμημα δοκιμάζεται σε καθημερινή βάση. Η κρίση σε κάθε έκφανσή της αντανακλάται στο τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες πλήττονται είτε εξαιτίας της ύφεσης που οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων, της ανεργίας και της μείωσης των εισοδημάτων, που αυξάνουν τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών, είτε μέσω των κρατικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ή της αβεβαιότητας που αναγκάζει καταθέτες να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους. Εκτός από τους ενδογενείς παράγοντες, υπάρχει και το επιδεινούμενο διεθνές κλίμα. Οι επιπτώσεις από μια αναταραχή στην Ευρώπη μπορεί να φθάσουν ως ωστικό κύμα στην Ελλάδα και να σαρώσουν τα πάντα.

Εναν χρόνο μετά τη δημοσιονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και τρία χρόνια μετά την πιστωτική κρίση που συγκλόνισε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι καιρός οι τραπεζίτες να περάσουν σε πράξεις. Διότι αλλιώς το ισχυρό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει να γίνει ο μεγάλος ασθενής της οικονομίας.

gpapai@dolnet.gr