«Η εκπαίδευση είναι ευκαιρία να δραπετεύσεις από τη φτώχεια. Μια συνεχής πορεία κατά τη διάρκεια της ζωής»: αυτές είναι οι πρώτες φράσεις που θα διαβάσετε αν μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της βασίλισσας Ράνιας της Ιορδανίας (www.queenrania.jo), της εστεμμένης που έχει δικτυωθεί περισσότερο από κάθε γαλαζοαίματη στο Ιnternet. Η οποία Ράνια, τη στιγμή που άλλες βασίλισσες όπως η Βεατρίκη της Ολλανδίας, η Μαργκρέτε της Δανίας και η Σίλβια της Σουηδίας διαδικτυακώς υπάρχουν μόνο μέσα από τις πληκτικές και αδιάφορες ιστοσελίδες των ανακτόρων τους (όπου συνωστίζονται όλα τα μέλη της γαλαζοαίματης οικογένειάς τους), βγαίνει μπροστά. Και οδηγεί τους πιστούς της, μέσω της ιστοσελίδας της, στους λογαριασμούς της στο Τwitter, στο Flickr, στο ΥouΤube και στο Facebook. Μιμήτριά της, εσχάτως, η φερόμενη ως μία από τις πιο συντηρητικές, αν όχι η συντηρητικότερη, βασίλισσες του κόσμου: η Ελισάβετ Β΄ της Αγγλίας απέκτησε δική της σελίδα στο Facebook για να αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια από τους πιστούς υπηκόους της αλλά και για να δει να δημοσιεύονται εκατοντάδες… αναθέματα. Γιατί υπάρχουν και οι αντιμοναρχικοί χρήστες.

Αποστομωτικά όμορφη, στη φωτογραφία που υποδέχεται τους «σέρφερ» στον λογαριασμό της στο Facebook, η Ράνια της Ιορδανίας χρησιμοποιεί την εν λόγω σελίδα για να προβάλει το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της. Οι μέχρι στιγμής 523.381 φίλοι της αλλά και εκείνοι που μπαίνουν από περιέργεια για να δουν ποια μπορεί να είναι η σχέση μιας γαλαζοαίματης με την τεχνολογία μπορούν εύκολα με το πάτημα ενός πλήκτρου να περάσουν στις «αγαπημένες σελίδες» της που δεν είναι άλλες από τη «Διεθνή Ακαδημία του Αμμάν», το «Παιδικό Μουσείο της Ιορδανίας», την «Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία της Ιορδανίας», τον «Βασιλικό Οργανισμό Ενημέρωσης για Θέματα Υγείας» κτλ.,

οργανισμοί στους οποίους η βασίλισσα δραστηριοποιείται. Η οποία βασίλισσα εμφανίζεται εντυπωσιακά προσιτή, ως «μητέρα, σύζυγος, διευθύντρια, συνήγορος, φιλάνθρωπος…». Ολες αυτές τις ιδιότητες, τις διαφορετικές πλευρές της, αναδεικνύει και το πλούσιο διαδικτυακό «άλμπουμ φωτογραφιών» της.

Απλή και καθημερινή η Ράνια, απόμακρη η νέα… διαδικτυακή ανταγωνίστριά της. Αλλά και με προφανή διάθεση να εκσυγχρονιστεί. Αφού προσχώρησε στα ΥouΤube το 2007, στο Τwitter το 2009 και στο Flickr πριν από μερικούς μήνες, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ δημιούργησε σελίδα και στο Facebook. Από όπου τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ενημερώνουν για τις δραστηριότητες της βασιλικής οικογενείας. Οσοι πάντως πίστεψαν ότι κάτι τέτοιο θα τους διευκόλυνε να έχουν πιο άμεση επικοινωνία με την εστεμμένη της καρδιάς τους γελάστηκαν: ο λογαριασμός της δεν δέχεται αιτήματα φιλίας (friend request). Αυτό βεβαίως δεν εμπόδισε τους πιστούς της να τον «υπερψηφίσουν»: κατά την πρώτη ώρα λειτουργίας του, από τις 8 ως τις 9 το πρωί της 8ης Νοεμβρίου 2010, δέχθηκε περισσότερα από 41.000

χτυπήματα. Λίγο αργότερα οι χειριστές του καλούνταν να διαγράψουν εκατοντάδες αρνητικά και κακεντρεχή σχόλια, ανάμεσά τους εκείνα που αποκαλούσαν τη βασιλική οικογένεια «τεμπελχανάδες» και «ζήτουλες», καθώς και εκείνα που κατηγορούσαν τη βασίλισσα και τον Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου, ως «αιμομίκτες», λόγω του ότι, εκτός από σύζυγοι, είναι και εξαδέλφια και θείος και ανιψιά.

Γιατί το Ιnternet διακρίσεις δεν κάνει: φοράς δεν φοράς στέμμα, σου δείχνει ενίοτε και το σκοτεινό πρόσωπό του. Ολα στο παιχνίδι (της επικοινωνίας) είναι.