Ως ευκαιρία της Ρωσίας να σπάσει τα στερεότυπα του παρελθόντος και να ανοιχτεί στον έξω κόσμο είδε ο κ. Βλαντίμιρ Πούτιν την ανάθεση του Μουντιάλ 2018 στη χώρα του. Ο ρώσος πρωθυπουργός δευτερόλεπτα αφότου ο πρόεδρος της FIFA κ. Ζεπ Μπλάτερ ανακοίνωνε τη νίκη της Ρωσίας, πέταξε για τη Ζυρίχη, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε εκατοντάδες δημοσιογράφους, και μάλιστα στα αγγλικά.

Στην ερώτηση αν η Ρωσία διεκδίκησε το Παγκόσμιο Κύπελλο για να δείξει ότι είναι μια διαφορετική χώρα από εκείνη που γνωρίζει ο κόσμος, ο κ. Πούτιν δεν κρύφτηκε. «Οντως πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ρωσία είναι μια ανοιχτή χώρα. Οσο περισσότερες σχέσεις αναπτύξουμε με τον έξω κόσμο τόσο γρηγορότερα θα γκρεμίσουμε τα στερεότυπα του παρελθόντος. Διοργανώσεις όπως η Πανεπιστημιάδα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση να αρχίσει η Ευρώπη να ζει χωρίς ορατά ή αόρατα βερολινέζικα τείχη» υπογράμμισε.

Κατά τον κ. Πούτιν η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας, σε συνδυασμό με την κρίση που μαστίζει την οικονομία πολλών ευρωπαϊκών χωρών, καθόρισε την ψήφο των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, τα οποία λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το αύριο των υποψήφιων χωρών, αναζητώντας οργανωτικές δυνατότητες και πολιτικοοικονομική σταθερότητα. «Οι Ρώσοι είμαστε πολλά εκατομμύρια και αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Ομως στην Ανατολική Ευρώπη ουδέποτε διοργανώθηκε Μουντιάλ. Επίσης ο σημερινός κόσμος βιώνει τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων. Στη Ρωσία, αν και περισσεύουν οι δυσκολίες, υπάρχει σταθερότητα. Η χώρα μου είναι η τρίτη παγκοσμίως σε αποθέματα χρυσού, η αξία των οποίων αποτιμάται σε 500 δισ. δολάρια. Επιπλέον έχουμε πολιτική σταθερότητα και η οικονομία μας αυξάνεται την τελευταία δεκαετία με ρυθμούς 7%» υπογράμμισε.

Στην ερώτηση πάντως αν και η επιλογή του Κατάρ για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία της FIFA ο κ. Πούτιν δεν ήταν το ίδιο πειστικός. «Η λογική της FIFA θέλει το ποδόσφαιρο να διευρύνεται σε νέες χώρες. Και η δύναμη της κάθε χώρας δεν προσδιορίζεται από τα τετραγωνικά της χιλιόμετρα αλλά από το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της» υποστήριξε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον κ. Ρομάν Αμπράμοβιτς πίσω από τον οποίο κατά πολλούς κρυβόταν η δύναμη της ρωσικής υποψηφιότητας. «Ως κυβερνήτης της Τσουκότκα δεν εργάστηκε άσχημα. Ο κόσμος τον γνωρίζει πάντως ως ολιγάρχη (πλούσιο) και ιδιοκτήτη της Τσέλσι. Θέλουμε να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια για την υλοποίηση ορισμένων προγραμμάτων και σε κάποια από αυτά δεν αποκλείεται να συμμετάσχει ο κ. Αμπράμοβιτς. Τίποτα το παράλογο, εξάλλου έχει πολλά χρήματα» υπογράμμισε σκορπώντας το γέλιο στην αίθουσα. Σε εκείνους που εξέφρασαν την άποψη ότι η επιλογή της απέραντης και προβληματικής στον τομέα των μεταφορών Ρωσίας κρύβει ένα μεγάλο ρίσκο, ο κ. Πούτιν απάντησε με κίνδυνο ακόμη και να παρεξηγηθεί, λέγοντας ότι «όποιος δεν παίρνει ρίσκο δεν πίνει και σαμπάνια», χωρίς να εξηγήσει αν μεταξύ εκείνων που θα δοκιμάσουν τη ρωσική σαμπάνια είναι και τα 13 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA που ψήφισαν τη ρωσική υποψηφιότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Πούτιν κυμάνθηκαν και τα συμπεράσματα του ρωσικού Τύπου, από τον οποίο δεν έλειψαν οι υπερβολές. «Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Σότσι (2014), το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου στη Ρωσία… και τώρα δεν μας σταματάει κανένας» έγραψε η «Κομσομόλσκαγια Πράβντα». Ακόμη και η πιο κοσμοπολίτικη «Ιζβέστια» αναζήτησε εθνικά χαρακτηριστικά για να περιγράψει την ανάληψη ενός Μουντιάλ. «Για άλλη μία φορά αποδείξαμε ότι το αδύνατο είναι δυνατό. Αρχής γενομένης από σήμερα και ως το 2018, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας θα είναι στραμμένα στη Ρωσία» ανέφερε.

Ως προς το κόστος της διοργάνωσης, ο κ. Πούτιν το προσδιόρισε στα 300 δισ. ρούβλια (περίπου 7,5 δισ. ευρώ), χωρίς τις ανατιμήσεις και υπερτιμολογήσεις, οι οποίες θα υπολογιστούν στο τέλος της διοργάνωσης, όταν θα γίνει η σούμα.

?

?

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ